Sernik krówkowy bez pieczenia

Sernik krówkowy bez pieczenia to deser na zimno przygotowany w tortownicy, z dodatkiem serka, cukru, słodkiej śmietanki oraz masy krówkowej (kajmakowej).  Całość nie jest mocno słodka, gdyż poza masą krówkową, do sernika dodałam tylko niewielką ilość cukru waniliowego.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik bez pieczenia


Sernik krówkowy bez pieczenia

Składniki:

800g serka do sernika (z wiaderka, niezbyt gęstego)
350-400g masy krówkowej (kajmakowej)
150g śmietanki 30%
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
24g (6 łyżeczek) żelatyny
100ml wody
biszkopty na spód (u mnie około 70g)

2-3 łyżki masy krówkowej, 1 łyżeczka masła i 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Sernik z masą krówkową

Wykonanie:

- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- do boku formy przykleić za pomocą masła pasek z papieru do pieczenia
- na dno formy wyłożyć obok siebie biszkopty, można połamać je na kawałki, uzupełniając wolne pola
- do miski przełożyć serek i masę krówkową (kajmakową), zmiksować
- żelatynę zalać wodą, odstawić do zgęstnienia, a następnie podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści (ja podgrzewam 5-10 sek., sprawdzam, czy już jest rzadka i podgrzewam ponownie)

Sernik kajmakowy bez pieczenia

- gorącą żelatynę wstępnie ostudzić
- do lekko ciepłej, ale ciągle płynnej, dodać 1 łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej rzadkiej konsystencji
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- śmietankę i cukier waniliowy przełożyć do naczynia, ubić na sztywno
- ubitą śmietanę wmieszać do masy serowej
- masę przełożyć na przygotowane biszkopty (delikatnie, żeby biszkopty się nie poprzesuwały), wyrównać, schłodzić w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia (najlepiej przez całą noc)


Sernik kajmakowy na zimno

- ścięty sernik wyjąć z formy, udekorować
- masę krówkową i masło podgrzać w kąpieli wodnej, aż stanie się bardziej płynna, zdjąć na blat, lekko przestudzić
- lejącą się masą krówkową udekorować wierzch sernika, robiąc na nim esy floresy
- zimną gorzką czekoladę zetrzeć, posypać nią wierzch sernika
- całość ponownie schłodzić, przechowywać w lodówce

Sernik krówkowy

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)