Mazurek kawowy

Mazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Wielkanocny mazurek


Mazurek kawowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1-2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
200-250g konfitury wiśniowej
120g masła
100g białej czekolady
60ml mocnego naparu kawowego

wiśnie kandyzowane do dekoracji


Mazurek kawowy

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło do ciasta powinno być z lodówki
- mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem
- zagnieść ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej wody


Mazurek na Wielkanoc

- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy oraz podwyższony rant na 1,5-2cm
- ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 1-2 godziny
- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, piec przez około 20 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić


Mazurek z ciasta kruchego

NADZIENIE
- konfiturę przełożyć do rondelka, gotować przez kilka minut, mieszając, żeby nie przywarła, aż nieco odparuje
- konfiturę lekko ostudzić, a następnie rozsmarować na kruchym cieście, schłodzić
- zaparzyć mocną kawę, używając 60ml wody, ostudzić
- w misce umieszczonej nad parą wodną umieścić masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napar kawowy
- składniki podgrzewać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji


mazurek z konfiturą wiśniową i kremem kawowym

- masę pozostawić do ostygnięcia, gdyż gorąca jest bardzo rzadka
- gęstniejący krem (można przyspieszyć jego gęstnięcie, chłodząc go w lodówce) przełożyć na konfiturę wiśniową, wyrównać
- na wierzchu ułożyć w odstępach od siebie połówki kandyzowanych wiśni
- gotowy mazurek schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- przed podaniem można go ocieplić
- przechowywać w lodówce


Mazurek z kawą

7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. I to nadzienie mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie z nadgryzionym kawałkiem i odciśniętym śladem zębów,delikatnie mówiąc, mało estetyczne. Ciekawe, czy komentarz się ukarze. Poza tym tarta ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę równie wnikliwie jak zdjęcie, przestudiować słownik ortograficzny, bo komentarz się ukaże, a nie ukarze. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. To ślad po widelcu XD

      Usuń
  3. Bardzo ładne zdjęcie ze śladem zębów. Widać że ktoś to jadł a nie tylko oglądał. 😜 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, to blog z wypróbowanymi przepisami, a nie reklama ciasta 😉 Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Wypróbuj na tą Wielkanoc, a wspomniane zdjęcie jest tak naturalne, że zwróciłam na nie uwagę dopiero po przeczytaniu komentarzy 😄👍

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.