Kakaowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej

Kulki z kaszy jaglanej to zdrowa i sycąca przekąska, którą można przygotować z ulubionymi dodatkami. W mojej wersji są one kakaowo-orzechowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście orzechy zamienili np. na wiórki kokosowe.
Kuleczki z poniższego przepisu są mało słodkie, więc jeśli wolicie wersję mniej wytrawną, polecam zmniejszyć nieco ilość kakao, a zwiększyć dodatek cukru.
Z podanej ilości składników można przygotować około 35-40 sztuk.

Kuleczki z kaszy jaglanej


Kakaowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej

Składniki:

200g kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli (można pominąć)
1 łyżka masła
1-2 łyżki miodu
100g daktyli
4-5 łyżek kakao
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku)
150g orzechów laskowych

DO OBTOCZENIA KULEK
40g orzechów laskowych
30g wiórków kokosowych


Kakaowo-orzechowe kulki mocy

Wykonanie:

- kaszę jaglaną przesypać na sitko, przelać dokładnie wrzątkiem (pozwoli to pozbyć się ewentualnej goryczki)
- zagotować 400ml wody (2x tyle co kaszy, więc jeśli przygotowujecie mniejszą/większą porcję niż podana w przepisie, należy dać odpowiednio 2x więcej wody)
- wsypać kaszę, posolić, dodać masło, gotować przez około 15 minut lub do wchłonięcia się wody


- podczas gotowania najlepiej kaszy nie mieszać, chyba że boimy się, że przywrze, wtedy 2-3 razy można zamieszać
- jeśli kasza po wchłonięciu wody jest ugotowana, należy ją zdjąć z palnika i wymieszać z miodem, a następnie pozostawić do ostygnięcia

Kulki z kaszą jaglaną

- orzechy laskowe uprażyć w piekarniku lub na patelni, pozbawić skórki, rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne kawałki
- daktyle zalać 100ml wrzątku, odstawić na 30 minut, po tym czasie odlać wodę
- do ostudzonej kaszy dodać namoczone daktyle, całość zmiksować w malakserze lub blenderem na gładką masę
- do masy dodać rozdrobnione orzechy laskowe, kakao, domowy cukier waniliowy, dokładnie wymieszać


Kuleczki z kaszy jaglanej

- masa powinna być klejąca, ale na tyle zwarta, żeby można było lepić z niej kulki, które zachowają kształt
- jeśli masa jest za rzadka (ze względu na mniej odparowaną podczas gotowania kaszę, więcej dodanego miodu, itp.), należy dodać więcej składnika zagęszczającego, np. zmielonych orzechów
- jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać np. więcej miodu (zamiast cukru) lub nieco wody


- do lepienia kulek można zanurzać dłonie w zimnej wodzie, wtedy masa będzie się mniej kleić
- z masy ulepić niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego)
- kulki obtoczyć w rozdrobnionych orzechach lub w wiórkach kokosowych
- przechowywać w szczelnym pojemniku ułożone w odstępach od siebie (są dość miękkie)

Kulki jaglane

3 komentarze:

  1. Zdrowa i smaczna przekąska :) Na pewno z chęcią wypróbuję przepis i zrobię takie kuleczki w domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam podobne, ale z białą czekoladą. Te Twoje jednak będą o wiele zdrowsze.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.