Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła.
Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu.
W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza podczas długiego ubijania i tym samym finalnie otrzymać ładny, równy sernik.
Smak sernika wzbogaciłam dodatkiem ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową.
Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik bez spodu


Sernik wiedeński

Składniki:

1kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
200g masła
200g cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej

cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)

Sernik bez spodu z ciasta

Wykonanie:

- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej
- do masy dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać

Przepis na sernik wiedeński

- tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy można posmarować lekko masłem lub dodatkowo wyłożyć paskiem papieru do pieczenia (najlepiej przykleić go właśnie masłem)
- masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać

sernik wiedeński idealny na święta

- sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku (sprawdzam to, delikatnie dotykając wierzch sernika końcem wykałaczki)
- upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch
- po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik, lekko uchylając drzwiczki
- sernik wyjąć z piekarnika po ostygnięciu

Sernik bez kruchego spodu

- gdy sernik ostygnie, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy
- sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem

Sernik tradycyjny

Szarlotka pomarańczowa

Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie.
Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak pomarańczy dominuje w nadzieniu, a także, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest wyczuwalny w cieście półkruchym. Wypiek jest mało słodki, więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami.
Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm.

Pyszna szarlotka z pomarańczą

Szarlotka pomarańczowa

Składniki:

CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g śmietany 18%
75g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy

NADZIENIE
750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
50g domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia ciasta

Placek z jabłkami i pomarańczą

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę oraz skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować, schłodzić przez 1 godz.
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem
- jeden z kawałków ciasta rozwałkować na blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczony spód z ciasta ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny
- pomarańczę wyfiletować tak, by uzyskać sam miąższ, bez błonek i białego albedo
- kawałki pomarańczy dodać do jabłek

Jabłecznik pomarańczowy

- do przygotowanych owoców dodać skórkę otartą z pomarańczy i domowy cukier waniliowy, wymieszać
- składniki na nadzienie podgrzać, aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje
- dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, przez chwilę jeszcze podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić
- drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy
- lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby pokrył całą powierzchnię nadzienia
- ciasto z wierzchu delikatnie nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 40-45 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- po ostygnięciu pokroić na kawałki, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Szarlotka z pomarańczami

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Składniki:

400g mąki pszennej
350g kefiru
120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g)
100ml oleju kokosowego
3 jajka
skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe)
60ml soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowe prosty przepis

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- jajka roztrzepać z cukrem i olejem
- dodać skórkę i sok z cytryny, a także kefir, składniki wymieszać (krótko mikserem lub ręczną trzepaczką)
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych

Ciasto na kefirze

- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto cytrynowe

Stefanka czekoladowa bez pieczenia

Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza polewa powstała z połączenia obu czekolad.
Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Stefanka czekoladowa

Stefanka czekoladowa bez pieczenia

Składniki:

CIASTO
2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników)
2x900ml mleka
2x120g czekolady (gorzkiej i białej)
2x60g masła
2x140g kaszy manny
2x40g cukru

POLEWA
80g gorzkiej czekolady
20g białej czekolady
1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego)

Stefanka na herbatnikach

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć w niewielkich odstępach od siebie)
- do dwóch garnków wlać po 900ml mleka, dodać po 60g masła, po 120g czekolady (do jednego gorzką, do drugiego białą) oraz po 40g cukru
- oba garnki podgrzać do rozpuszczenia się składników, następnie zagotować mleko
- do gorącego mleka wsypać po 120g kaszy manny, najlepiej zrobić to w odstępie czasowym, tzn. najpierw przygotować jeden "budyń", a następnie drugi

Stefanka czekoladowa na herbatnikach

- kaszę należy wsypywać powoli, jednocześnie mieszając energicznie mleko, aby nie powstały grudki
- kaszę gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z palnika
- na wyłożone w formie herbatniki nałożyć połowę ugotowanej jasnej kaszy, należy robić to delikatnie, żeby herbatniki się nie przemieściły, wyrównać jej powierzchnię
- na kaszy ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich połowę ugotowanej ciemnej kaszy
- następnie powtórzyć czynności (jasne herbatniki, jasna kasza, ciemne herbatniki, ciemna kasza)
- na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki (mogą to być zarówno herbatniki jasne, jak i ciemne)
- całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce

Stefanka z kaszy manny bez pieczenia

- obie czekolady do polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno, wraz z niewielką ilością oleju kokosowego (do ciemnej czekolady dodać 1 łyżeczkę oleju, a do jasnej 1/4 łyżeczki)
- -rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżeczką nałożyć w różnych miejscach białą czekoladę, tworząc esy floresy, następnie zanurzyć w niej wykałaczkę i rozprowadzić ją, tworząc dodatkowo efekt marmurkowy
- ciasto z polewą ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin, a jeśli pomiędzy wykonaniem ciasta, a przygotowaniem polewy minęło mniej czasu niż 12 godzin, to schłodzić je przez całą noc
- kroić delikatnie (ze względu na polewę), przechowywać w lodówce pod przykryciem

Przekładaniec z kaszy manny