Babka kawowa

Babka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
Konsystencja babki plasuje się pomiędzy dość ciężką babką ucieraną a babką piaskową. Tak jak ta druga, zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, nie jest jednak tak sypka i sucha jak ciasta piaskowe.
Smak babki jest delikatnie kawowy, więc jeśli wolelibyście, żeby był bardziej zdecydowany, należy dodać nieco więcej kawy.
Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm).

Babka o smaku kawowym

Babka kawowa

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
150 ml oleju
4 jajka
4 łyżeczki (lub więcej) kawy rozpuszczalnej
60ml gorącej przegotowanej wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

POLEWA
75g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
kilka orzechów laskowych

Babka w polewie czekoladowej

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- kawę zalać gorącą przegotowaną wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
- pod koniec ubijania dodawać stopniowo (po 1-2 łyżki) cukier, ubijać do uzyskania gęstej piany
- do masy białkowej dodać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając masę
- ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlać olej, ostudzony napar kawowy oraz ekstrakt waniliowy
- mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia

Babka kawowa na Wielkanoc

- składniki suche małymi porcjami przesiewać do masy, za każdym razem delikatnie wymieszać masę (szpatułką lub łyżką)
- formę z kominem wysmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- ciasto delikatnie przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczoną babkę pozostawić na krótko w formie, następnie wyjąć na blat lub kratkę i ostudzić
- ostudzoną babkę udekorować polewą
- orzechy posiekać na drobne kawałki

Babka o smaku kawy

- czekoladę gorzką i mleczną pokroić na mniejsze kawałki, wraz z olejem przełożyć do miski i rozpuścić nad parą wodną (ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą)
- polewę czekoladową odstawić na krótko do lekkiego przestygnięcia, a następnie oblać nią wierzch babki, pozwalając jej swobodnie spływać bo bokach ciasta
- wierzch obsypać orzechami, pozostawić do zastygnięcia polewy
- przechowywać w chłodnym miejscu (ze względu na polewę) pod przykryciem

Babka kawowa przepis

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową, ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków.
Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie.
Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować.
Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm).

Babka drożdzowa

Babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
300g mąki pszennej
100g śmietany 18%
80g cukru pudru
60ml letniej wody
25g drożdży
4 żółtka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
80g masła
150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie)

LUKIER CYTRYNOWY
150g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

Babka drożdżowa na Wielkanoc

Wykonanie:

- składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 60ml letniej wody, składniki w dołku wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- bakalie sparzyć wrzątkiem, posiekać na średniej wielkości kawałki
- żółtka roztrzepać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny oraz bakalie, składniki wymieszać, do uzyskania jednolitego ciasta
- do ciasta dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło, ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (mikserem lub nożem/drewnianą łyżką)
- ciasto powinno być gęste i klejące, nie należy dodawać do niego więcej mąki niż przewidziano w przepisie
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.)
- wyrośnięte ciasto krótko wymieszać

Babka drożdżowa z bakaliami

- formę wysmarować masłem, oprószyć mąką
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać (najlepiej dłonią zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie klei się)
- ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia do wysokości formy (u mnie trwa to około 1 godz.)
- piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170 stopni
- do rozgrzanego piekarnika wstawić wyrośniętą babkę, piec przez 25-30 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczoną babkę pozostawić na krótko w formie, po lekkim przestygnięciu wyjąć ją na blat/kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- przygotować lukier
- do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny (najlepiej zaczynać od 1-2 łyżek i stopniowo dodawać więcej soku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru), grzbietem łyżki utrzeć cukier z sokiem do momentu uzyskania gładkiego lukru
- gotowym lukrem udekorować wierzch i boki babki
- kroić po zastygnięciu lukru
- przechowywać pod przykryciem

Wielkanocna babka drożdżowa

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła.
Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z białek. Taki sernik jest trochę bardziej puszysty, ale też może mocno wyrosnąć i opaść po upieczeniu.
W moim przepisie na sernik wiedeński do masy dodaję całe jaja, aby niepotrzebnie nie wtłaczać do niej powietrza podczas długiego ubijania i tym samym finalnie otrzymać ładny, równy sernik.
Smak sernika wzbogaciłam dodatkiem ziarenek wanilii oraz skórką pomarańczową.
Wierzch można pozostawić bez niczego, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik bez spodu


Sernik wiedeński

Składniki:

1kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
200g masła
200g cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej

cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)

Sernik bez spodu z ciasta

Wykonanie:

- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni
- miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej
- do masy dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać

Przepis na sernik wiedeński

- tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz
- boki formy można posmarować lekko masłem lub dodatkowo wyłożyć paskiem papieru do pieczenia (najlepiej przykleić go właśnie masłem)
- masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać

sernik wiedeński idealny na święta

- sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku (sprawdzam to, delikatnie dotykając wierzch sernika końcem wykałaczki)
- upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch
- po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik, lekko uchylając drzwiczki
- sernik wyjąć z piekarnika po ostygnięciu

Sernik bez kruchego spodu

- gdy sernik ostygnie, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy
- sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub inaczej udekorować
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem

Sernik tradycyjny

Szarlotka pomarańczowa

Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie.
Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak pomarańczy dominuje w nadzieniu, a także, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest wyczuwalny w cieście półkruchym. Wypiek jest mało słodki, więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami.
Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm.

Pyszna szarlotka z pomarańczą

Szarlotka pomarańczowa

Składniki:

CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g śmietany 18%
75g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy

NADZIENIE
750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
50g domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia ciasta

Placek z jabłkami i pomarańczą

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę oraz skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować, schłodzić przez 1 godz.
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem
- jeden z kawałków ciasta rozwałkować na blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczony spód z ciasta ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny
- pomarańczę wyfiletować tak, by uzyskać sam miąższ, bez błonek i białego albedo
- kawałki pomarańczy dodać do jabłek

Jabłecznik pomarańczowy

- do przygotowanych owoców dodać skórkę otartą z pomarańczy i domowy cukier waniliowy, wymieszać
- składniki na nadzienie podgrzać, aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje
- dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, przez chwilę jeszcze podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić
- drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy
- lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby pokrył całą powierzchnię nadzienia
- ciasto z wierzchu delikatnie nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 40-45 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- po ostygnięciu pokroić na kawałki, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Szarlotka z pomarańczami

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Składniki:

400g mąki pszennej
350g kefiru
120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g)
100ml oleju kokosowego
3 jajka
skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe)
60ml soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowe prosty przepis

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- jajka roztrzepać z cukrem i olejem
- dodać skórkę i sok z cytryny, a także kefir, składniki wymieszać (krótko mikserem lub ręczną trzepaczką)
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych

Ciasto na kefirze

- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto cytrynowe

Stefanka czekoladowa bez pieczenia

Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza polewa powstała z połączenia obu czekolad.
Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Stefanka czekoladowa

Stefanka czekoladowa bez pieczenia

Składniki:

CIASTO
2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników)
2x900ml mleka
2x120g czekolady (gorzkiej i białej)
2x60g masła
2x140g kaszy manny
2x40g cukru

POLEWA
80g gorzkiej czekolady
20g białej czekolady
1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego)

Stefanka na herbatnikach

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć w niewielkich odstępach od siebie)
- do dwóch garnków wlać po 900ml mleka, dodać po 60g masła, po 120g czekolady (do jednego gorzką, do drugiego białą) oraz po 40g cukru
- oba garnki podgrzać do rozpuszczenia się składników, następnie zagotować mleko
- do gorącego mleka wsypać po 120g kaszy manny, najlepiej zrobić to w odstępie czasowym, tzn. najpierw przygotować jeden "budyń", a następnie drugi

Stefanka czekoladowa na herbatnikach

- kaszę należy wsypywać powoli, jednocześnie mieszając energicznie mleko, aby nie powstały grudki
- kaszę gotować, aż zgęstnieje, zdjąć z palnika
- na wyłożone w formie herbatniki nałożyć połowę ugotowanej jasnej kaszy, należy robić to delikatnie, żeby herbatniki się nie przemieściły, wyrównać jej powierzchnię
- na kaszy ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich połowę ugotowanej ciemnej kaszy
- następnie powtórzyć czynności (jasne herbatniki, jasna kasza, ciemne herbatniki, ciemna kasza)
- na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki (mogą to być zarówno herbatniki jasne, jak i ciemne)
- całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce

Stefanka z kaszy manny bez pieczenia

- obie czekolady do polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno, wraz z niewielką ilością oleju kokosowego (do ciemnej czekolady dodać 1 łyżeczkę oleju, a do jasnej 1/4 łyżeczki)
- -rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżeczką nałożyć w różnych miejscach białą czekoladę, tworząc esy floresy, następnie zanurzyć w niej wykałaczkę i rozprowadzić ją, tworząc dodatkowo efekt marmurkowy
- ciasto z polewą ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin, a jeśli pomiędzy wykonaniem ciasta, a przygotowaniem polewy minęło mniej czasu niż 12 godzin, to schłodzić je przez całą noc
- kroić delikatnie (ze względu na polewę), przechowywać w lodówce pod przykryciem

Przekładaniec z kaszy manny