Pączki bananowe

Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu.
Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału.
Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk.

Pączuszki bananowe

Pączki bananowe

Składniki:

230g mąki pszennej
150g bananów (2 małe)
10g drożdży
60ml wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu)
szczypta soli

olej do smażenia
drobny cukier do wypieków (u mnie domowy cukier waniliowy) do obtoczenia pączków

Drożdżowe pączki bananowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, w mące zrobić dołek
- w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 60ml wody (nie powinna być zbyt zimna, ale może być w temperaturze pokojowej)
- drożdże i wodę wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby w dołku uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- po tym czasie banany rozgnieść widelcem na purée, wymieszać z sokiem z cytryny
- do miski z mąką i rozczynem dodać banany, ekstrakt z wanilii, cukier puder, szczyptę soli, składniki wymieszać
- na koniec dodać olej kokosowy (w formie płynnej), ciasto dobrze wymieszać/wyrobić
- ciasto powinno być lekko klejące
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz. w zależności od temperatury otoczenia)

Pączki bez jajek i nabiału

- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką
- z ciasta urywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki, a następnie ruloniki (najlepiej dłonie oprószać mąką lub posmarować olejem, gdyż ciasto jest klejące)
- uformowane pączuszki ułożyć na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia
- pod koniec czasu wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju
- pączki najlepiej smażyć w szerokim rondelku z grubym dnem, oleju powinno być w nim na tyle, by pączki swobodnie pływały i nie stykały się z dnem garnka
- olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni (jeśli nie macie odpowiedniego termometru, wystarczy wrzucić skórkę z chleba - jeśli od razu wypływa, a wokół niej pojawiają się bąbelki, olej jest odpowiednio rozgrzany)
- pączki otrzepać z mąki, smażyć partiami, w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie już po urośnięciu
- smażyć z obu stron na złoty lub brązowy kolor, wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu
- jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w drobnym cukrze
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto na pączki bez jajek i nabiału

Jabłecznik kokosowy

Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Szarlotka z ciasta półkruchego

Jabłecznik kokosowy

Składniki:

CIASTO
360g mąki pszennej
180g masła
120g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g (ok. 5 łyżek) jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
1kg (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych około 660g) jabłek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki domowego cukru waniliowego
60g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia ciasta

Szarlotka z kokosem

Wykonanie:

- do miski przesiać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, składniki suche wymieszać
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko i jogurt, wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę
- jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić

Jabłecznik z ciasta półkruchego

- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe 1-2cm plasterki
- owoce przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny i domowym cukrem waniliowym, podgrzewać do momentu zmięknięcia jabłek
- do gorących jabłek dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, wymieszać
- ciepłą masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać
- drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na jabłka tak, by pokrywało całą powierzchnię nadzienia, nakłuć z wierzchu widelcem
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 35-45 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, a następnie pokroić na kwadraty i oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

jabłecznik z kokosem

Pączki jabłkowe

Pączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność.
Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Z poniższego przepisu można przyrządzić około 40 sztuk.

Pączki jabłkowe

Pączki jabłkowe

Składniki:

240g mąki pszennej
150g jogurtu naturalnego
150g startych i odciśniętych jabłek
60g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżka wódki, spirytusu lub innego alkoholu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia pączków

szybkie pączuszki jabłkowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną, składniki dokładnie wymieszać
- starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku
- do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta
- ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią
- z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać w nim łyżeczkę)
- w szerokim rondlu rozgrzać olej w takiej ilości, żeby pączuszki mogły w nim swobodnie pływać i nie stykać się z dnem garnka
- olej powinien być rozgrzany do temperatury około 175 stopni (najlepiej wykorzystać termometr cukierniczy lub wrzucić do oleju kawałek ciasta/skórkę chleba; jeśli od razu się unosi, a wokół pojawiają się bąbelki, temperatura jest odpowiednia)

Pączki jabłkowe bez drożdży

- do nakładania najlepiej wykorzystać miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła i nada pączkom taki właśnie kształt
- łyżeczkę moczyć co jakiś czas w oleju, nabierać z górką ciasto, pomagając sobie drugą łyżeczką, nożem lub dłonią, aby pączek miał w miarę regularny kształt
- pączki wkładać do rozgrzanego oleju w ilości, która umożliwi im po wyrośnięciu swobodne pływanie
- smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym
- jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze lub ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Pączuszki jabłkowe

Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady

Ciasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady.
Z poniższego przepisy można upiec około 25 sztuk.

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady

Składniki:

140g mąki pszennej
80g masła
60g cukru pudru
25g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g mlecznej czekolady

Ciasteczka z mleczną czekoladą

Wykonanie:

- składniki powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać
- dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto
- czekoladę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do ciasta, zagnieść ponownie, aby kawałki czekolady rozłożyły się w cieście w miarę równomiernie

Ciasteczka z czekoladą

- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na około 25 części
- każdy kawałek lekko zaokrąglić przy brzegach i spłaszczyć
- uformowane ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- piec w 170-180 stopniach przez około 15 minut do wyrośnięcia ciasteczek i lekkiego zrumienienia
- po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasteczka kakaowe z czekoladą

Strucla z marmoladą

Strucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej.
Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie.
Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm.

Warkocz z ciasta drożdżowego

Strucla z marmoladą

Składniki:

350g mąki pszennej
165ml (2/3 szklanki) mleka
80g cukru pudru
2 żółtka
20g drożdży
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
60g masła
150-200g marmolady
białko do posmarowania strucli

Strucla z nadzieniem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek
- w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 1/3 szklanki letniego mleka (nie może być za ciepłe), składniki wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztrzepanymi żółtkami, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, pozostałym mlekiem oraz ze szczyptą soli

Warkocz drożdżowy

- ze składników zagnieść ciasto, w trakcie zagniatania dodając roztopione masło
- ciasto wyrabiać co najmniej przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może lekko się kleić)
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.)
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na placek o bokach około 30-32cm
(jeśli trzeba, podsypać lekko mąką)
- na placku rozsmarować cienką warstwę marmolady
- struclę zwinąć ciasno, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół

Jak zawinąć struclę

- obie części strucli zapleść ze sobą, końce lekko podwinąć pod spód
- tak uformowaną struclę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- formę przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia strucli na 30-40 minut
- wyrośniętą struclę posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia
- upieczoną struclę wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy
- przechowywać pod przykryciem

Drożdżowa strucla z marmoladą

Pączki cynamonowe

Jedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków.
Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj: jak zrobić pączki idealne?
Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk.

Zawijane pączki cynamonowe

Pączki cynamonowe

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
260g mąki pszennej
150ml wody
15g drożdży
3 łyżki cukru
1 żółtko
20g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu)

NADZIENIE
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
10g masła

DO OBTOCZENIA
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego

Pączki z cynamonem

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 50ml wody (nie powinna być zimna), składniki w dołku wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać roztrzepane żółtko, pozostałą wodę, cukier, oraz ekstrakt z wanilii (lub inny alkohol)
- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło
- ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od dłoni
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.)
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić

Smażone cynamonki

- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek
- placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem
- placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę
- ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm
- plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką
- przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia
- pod koniec wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni
- napuszone pączki delikatnie pozbawić nadmiaru mąki (najlepiej za pomocą pędzelka)
- smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor
- usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
- jeszcze ciepłe obtoczyć w domowym cukrze waniliowym
- przechowywać pod przykryciem

Cynamonowe pączki