Pączki jogurtowe

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe.
Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie.
Pączuszki przyrządza się i smaży tak samo, jak te tradycyjne. Więcej na temat przygotowania pączków możecie przeczytać tutaj: Jak zrobić pączki idealne?
Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk.

Przepis na pączki z jogurtem

Pączki jogurtowe

Składniki:

300g mąki pszennej
250g jogurtu naturalnego
50g cukru pudru
15g drożdży
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
40g masła
150-200g marmolady lub innego nadzienia
1-1,5l oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia gotowych pączków

Pączki jogurtowe na drożdżach

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 50g jogurtu, oba składniki wymieszać, dodając do nich nieco mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- do wyrośniętego rozczynu dodać roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier, pozostały jogurt oraz szczyptę soli, wszystko wymieszać
- wyrobić ciasto, stopniowo dodając masło
- ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od dłoni, choć może być nieco klejące
- im dłużej będzie wyrabiane, tym bardziej puszyste pączki uzyskamy

Pączki z jogurtem

- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5 godz. w zależności od temperatury otoczenia)
- wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki (u mnie 28 sztuk po 25g każda), formować z nich okrągłe pączuszki
- uformowane pączki ułożyć na blacie oprószonym mąką w odstępach od siebie, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia
- pod koniec wyrastania pączków, w szerokim rondlu rozgrzać olej (powinno być go tyle, aby pączuszki swobodnie pływały i nie stykały się z dnem), temperatura tłuszczu powinna wynosić około 175 stopni

Drożdżowe pączki jogurtowe

- wyrośnięte pączuszki smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
- usmażone pączki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, nadziewać jeszcze lekko ciepłe
- nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania, wbijać tylkę od spodu lub z boku pączka i wyciskać do środka nadzienie
- ostudzone pączuszki oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem

Pączuszki jogurtowe

Pączki pieczone

Pączki pieczone to wersja dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie lubią tych tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu. Nie jest to przepis na pączki dietetyczne, gdyż ich skład niewiele odbiega od składu klasycznych pączków. Na pewno mają one nieco mniej kalorii, gdyż nie nasiąkają tłuszczem jak te smażone.
Pączki pieczone wykonuje się tak jak zwykłe pączki, z tym że faza obróbki cieplnej odbywa się nie podczas smażenia, a w piekarniku, podczas pieczenia.
Można je nadziać przed pieczeniem, tak jak ja to zrobiłam, należy jednak uważać, żeby nadzienie było dobrze sklejone, nie było za rzadkie i nie wyciekło podczas pieczenia. Jeśli chcemy nadziewać pączki już upieczone, powinno się to zrobić, gdy są jeszcze ciepłe, używając do tego rękawa cukierniczego i specjalnej tylki do nadziewania.
Pączki z piekarnika smakują naprawdę bardzo podobnie do tych smażonych, zwłaszcza, jeśli są przyozdobione warstwą lukru. Z racji, że są dość słodkie, warto dla równowagi smaku wykorzystać mniej słodkie nadzienie, np. konfiturę czy dżem o obniżonej zawartości cukru.
Z poniższego przepisu można przygotować 6 sztuk.

Pączki z piekarnika - najlepszy przepis

Pączki pieczone

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
120ml mleka lub wody
55g drobnego cukru
50g masła
15g drożdży
2 żółtka
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
ok. 100-150g dowolnego nadzienia (konfitura, dżem, powidła, marmolada lub inne)
białko do posmarowania pączków przed pieczeniem

LUKIER
80g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Jak zrobić pączki pieczone?

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski
- drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru (około 5g) i  60ml lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, resztę mleka, ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać
- wyrobić ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i ostudzone masło
- ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, żeby było elastyczne i odchodziło od dłoni
- jeśli jest lekko klejące, nie należy dodawać mąki
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godz.)

Pączki pieczone z nadzieniem

- wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, podzielić na 6 części
- jeśli ciasto się klei, należy je lekko podsypać mąką
- każdą z części rozciągnąć w dłoniach na placek, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zakleić brzegi i w dłoniach uformować kulkę
- uformowane pączki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pączki przykryć ściereczką, pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni
- wyrośnięte pączki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do lekkiego przyrumienienia
- upieczone pączki lekko ostudzić, jeszcze ciepłe polukrować
- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą
- gotowym lukrem udekorować wierzch pączków, pozostawić do zastygnięcia lukru
- przechowywać pod przykryciem

Pączki pieczone

Babeczki majonezowe z jabłkiem

Babeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet jeśli za nim nie przepadacie, nie obawiajcie się, że babeczki smakują jak ten popularny sos.
Babeczki są lekkie, gdyż w ich składzie nie ma innego tłuszczu, niż ten pochodzący z majonezu. Nie są też suche, jak biszkopt, gdyż zarówno majonez, jak i jabłka wpływają na ich wilgotność.
Z poniższego przepisu można wykonać 12 babeczek.

Babeczki z majonezem

Babeczki majonezowe z jabłkiem

Składniki:

180g mąki pszennej
140g drobnego cukru
3 jajka
3 łyżki (ok. 50g) majonezu (najlepszy będzie taki o łagodnym smaku)
150g startych i odciśniętych jabłek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek soku z cytryny

Babeczki z jabłkiem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jabłka powinny być starte i skropione sokiem z cytryny, następnie dobrze odciśnięte
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując masę
- do masy dodać majonez oraz ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować

Babeczki z dodatkiem majonezu

- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać (szpatułką lub łyżką)
- na koniec do masy dodać starte i odciśnięte jabłka, ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć masę, pozostawiając około 1cm wolnej przestrzeni od góry
- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- przechowywać pod przykryciem

Babeczki z majonezem i startym jabłkiem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte.
Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych rogali.
Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk.

Rogaliki z nadzieniem

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

Składniki:

380g mąki pszennej
180ml mleka
120g cukru
100g masła
3 żółtka
30g drożdży
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia
1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików

Drożdzowe rogaliki z powidłami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
- w dołku umieścić rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki lekko podgrzanego (letniego) mleka
- składniki zasypać lekko mąką, wymieszać do powstania w dołku mieszanki o konsystencji gęstej śmietany
- pozostawić do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z cukrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę
- do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać masę żółtkową, resztę mleka, wszystko wymieszać, wyrobić ciasto
- podczas wyrabiania dodawać stopniowo masło
- ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

Drożdżowe rogale

- wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić
- podsypując mąką, rozwałkować na dość cienki placek (lub podzielić na 2 części i każdą rozwałkować)
- placek pokroić promieniście na trójkąty, na końcu każdego (na szerszej stronie) nałożyć łyżeczką powidła, każdy kawałek zwinąć i uformować rogaliki
- rogaliki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia
- wyrośnięte rogaliki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem
- piec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku

Rogaliki z ciasta drożdżowego

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady to uczta dla czekoladoholików! W wilgotnym wnętrzu znajdziecie drobinki mlecznej i gorzkiej czekolady, które wzbogacają smak ciasta i sprawiają, że jest ono jeszcze bardziej czekoladowe.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto czekoladowe przepis

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Składniki:

250g mąki pszennej
220g drobnego cukru
200g masła
200g kwaśnej śmietany 18%
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
3 jajka
4 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Ciasto z kawałkami czekolady

Wykonanie:

- jajka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej
- masło, 100g gorzkiej czekolady i 50g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- mieszankę ostudzić
- pozostałą czekoladę: 50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej posiekać w dość drobną kostkę (jeśli czekolada się rozpuszcza podczas krojenia, należy ją schłodzić)
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut do uzyskania puszystej masy
- do masy jajecznej dodać cienkim strumieniem ostudzoną czekoladę z masłem, zmiksować

Ciasto mocno czekoladowe

- mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać kawałki czekolady, wymieszać
- śmietanę dokładnie wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać do ciasta, wymieszać
- do ciasta dodać składniki suche wraz z kawałkami czekolady, wymieszać szpatułką
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste) i wyrównać
- piec w około 170 stopniach przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić po ostudzeniu
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto z kawałkami czekolady