Orzechowe ciasteczka owsiane

Orzechowe ciasteczka owsiane to pyszne kruche krążki, przygotowane tylko z 5 składników. Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki. Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w którym należy rozdrobnić suche składniki.
Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i niesamowicie kruche.
Z podanego przepisu można przygotować około 30-35 sztuk.



Orzechowe ciasteczka owsiane

Składniki:

150g płatków owsianych
150g orzechów laskowych
100g masła
80g cukru pudru
1 jajko


Wykonanie:

- masło i jajko powinny być z lodówki
- orzechy laskowe podprażyć w piekarniku lub na patelni, zdjąć skórkę (najlepiej wrzucić uprażone orzechy do ściereczki i pocierać o siebie, wtedy skórka łatwiej odchodzi)
- do pojemnika malaksera przełożyć orzechy oraz płatki owsiane i cukier puder, składniki rozdrobnić (nie na całkowity pył)


- do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz jajko, wszystko posiekać razem i wymieszać do utworzenia zwartego, lekko klejącego ciasta
- ciasto można schłodzić w celu ułatwienia formowania ciastek (będzie się mniej kleić) lub zwilżać dłonie zimną wodą i dopiero formować


- z ciasta łyżeczką odrywać kawałki (około 15g), w dłoniach formować z nich kulki, które następnie dość mocno spłaszczać na papierze do pieczenia
- ciastka układać w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 14-15 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć (ciepłe ciasteczka są mocno kruche)
- przechowywać w szczelnym pojemniku


19 komentarzy:

  1. Wow, ale świetnie się prezentują te orzechowe ciasteczka :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogą być orzechy włoskie, bo takich mam bardzo dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oprócz orzechow. daje slonecznik, pestki dyni, sezam

      Usuń
  3. Ciasteczka upieczone dodałam trochę sezamu do proporcji orzechów. Bardzo smaczne kruche aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam. Szybkie, proporcje idealne. Nie rozpadają się, są kruche, ale nie twarde. Zainspirowałam się komentarzem i też część orzechów laskowych podmieniłam na sezam, dodałam też orzeszki ziemne. To moje najlepsze orzechowe ciasteczka, dziękuję <3 A, można obecnie kupić orzechy laskowe już bez skórki i prażone, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy orzechy wloskie nadadza sie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!Ale apetycznie wyglądają. Muszę je zrobić i to jak najszybciej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląd obłędny smak pewnie nieziemski napewno je zrobię bo uwielbiam takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają super, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodaję zmielony slonecznik, dynie i różne orzechy

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można cukier zastąpić miodem, jeśli tak to w jakiej proporcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, choć na pewno rozrzedzi to konsystencję masy i należałoby dodać więcej suchych składników. Nie podam proporcji, gdyż nie próbowałam takiej zamiany.

      Usuń
  11. Czy masło można zastąpić masłem orzechowym?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.