Chlebek bananowy z orzechami

Chlebek bananowy z orzechami to ciasto przygotowane z dojrzałych bananów, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, za to z dużą ilością orzechów włoskich. Upiekłam go w szerokiej keksówce, ale do jego przyrządzenia można wykorzystać dowolną formę.
Chlebek jest w smaku mocno bananowy, więc zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli tych owoców.
Mój chlebek powstał w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.



Chlebek bananowy z orzechami

Składniki:

400g mąki pszennej
450g bananów (waga bez skórki)
100g miodu
80ml mleka (lub wody)
2 jajka
1 łyżka (ok. 20g) oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g orzechów włoskich



Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- orzechy włoskie podprażyć (można pominąć) na patelni, posiekać na kawałki
- do miski przełożyć banany, rozgnieść je dokładnie widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać
- do pulpy bananowej dodać ekstrakt z wanilii, miód, olej kokosowy oraz jajka, wszystko wymieszać
- w innej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać


- na koniec do ciasta wsypać kawałki orzechów, ponownie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem


2 komentarze:

  1. z orzechami musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, uwielbiam chlebek bananowy :D Z orzechami jednak nie miałam okazji jeszcze próbować :P

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)