Ciasto z cukinią i orzechami

Ciasto z cukinią i orzechami włoskimi to wypiek z kategorii ciężkich i wilgotnych. Swoją strukturę zawdzięcza dodatkowi cukinii, która sprawia, że ciasto nie jest suche, za to dość zbite i treściwe. Cukinia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku ciasta, choć jeśli nie pozbawicie jej skórki, będzie widoczna w jego przekroju.
Ciasto wzbogaciłam o dużą ilość orzechów włoskich, które idealnie współgrają z delikatnym, mało charakterystycznym smakiem cukinii.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.



Ciasto z cukinią i orzechami

Składniki:

CIASTO
350g mąki pszennej
220ml zsiadłego mleka
125g drobnego cukru
100g masła
2 jajka
250g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (może być ze skórą, ale bez pestek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g orzechów włoskich
LUKIER
100g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody



Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia



- do miski przełożyć jajka, dodać cukier, składniki wymieszać (ręczną trzepaczką)
- dodać ostudzone masło, zsiadłe mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać
- do składników mokrych dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy



- na koniec dodać cukinię startą na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej specjalnie odciskać, chyba że jest bardzo mokra) oraz orzechy, krótko wymieszać
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni piec przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka



- upieczone ciasto ostudzić, a następnie polukrować
- przygotować lukier: cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę, całość utrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier
- ciasto posmarować z wierzchu lukrem, pozostawić do zastygnięcia
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem


7 komentarzy:

  1. Wspaniałe :)
    Bardzo mi się te zielone cukiniowe ślady w cieście podobają, wygląda niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli bez miksera?super!:-) zielone punkciki dodają koloru

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinii na słodko jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można dorzucić do ciasta pokrojonego banana albo jabłka? Będą pasować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość ciężkie i nie ryzykowałabym dodając inne składniki, żeby nie wyszedł zakalec.

      Usuń
  5. Wow, świetne ciasto! Na moje oko, ta wersja mogłaby stanowić bazę do przekładanego kremem ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.