Murzynek z truskawkami

Murzynek z truskawkami to proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba miksera, a jedynie kilka podstawowych składników, a w nich między innymi kefir, który wpływa na wilgotność mi miękkość ciasta po upieczeniu. Całość zwieńczają truskawki, które w zależności od wielkości (ciężaru) mogą lekko zanurzyć się w rosnącym cieście lub pozostać na jego wierzchu.
Murzynek jest w smaku kakaowy, niezbyt słodki, a kwaskowate truskawki idealnie uzupełniają jego smak.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto kakaowe murzynek na kefirze z truskawkami


Murzynek z truskawkami

Składniki:

360g mąki pszennej
360g kefiru
120g cukru pudru
80g oleju kokosowego (lub innego)
3 jajka
30g (około 4 łyżki) kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
350-400g truskawek

Murzynek na kefirze

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- truskawki umyć, pozbawić szypułek
- do miski wbić jajka, dodać przesiany cukier puder, roztrzepać


- do jajek dodać kefir, olej kokosowy oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać (najlepiej ręczną trzepaczką)
- do oddzielnej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche dokładnie wymieszać

Murzynek na kefirze z truskawkami

- w kilku porcjach dodać składniki suche do mokrych, dokładnie wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać


- na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek, przecięciem do góry
- ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze 170-180 stopni, piec przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto kakaowe

5 komentarzy:

  1. przyznam, że z kefirem nie próbowałam ale Twój murzynek prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, prawdziwe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, piec z termoobiegiem czy bez? Zawsze mam problem z Tym :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.