Murzynek z białek

Murzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności.
Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe).

Kakaowe ciasto z białek


Murzynek z białek

Składniki:

CIASTO
6 białek
120g cukru pudru
120g oleju kokosowego
160g mąki pszennej
50g kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA
50g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju

Murzynek z białek w polewie czekoladowej

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- białka ubić na sztywno
- do sztywnej piany z białek dodawać po jednej łyżce cukier, cały czas ubijać do wyczerpania cukru i uzyskania gęstej masy białkowej
- do ubijanych białek wlać cienkim strumieniem olej oraz dodać ekstrakt z wanilii
- mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia

Ciasto murzynek przepis

- składniki suche stopniowo (również po jednej łyżce) przesiewać do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć od razu do formy (nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie)
- formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- ostudzone ciasto udekorować polewą

Murzynek z białek

- czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić ją z olejem w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę ustawić nad garnuszkiem z parującą wodą)
- rozpuszczoną czekoladę ostudzić, jeszcze płynną rozsmarować na wierzchu i/lub bokach ciasta
- ciasto udekorowane polewą pozostawić do jej zastygnięcia
- przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (ze względu na polewę czekoladową)

Murzynek

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł gdy zostaną nam niewykorzystane białka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma smakowity kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej kokosowy czym mozna zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłym olejem, np. rzepakowym czy słonecznikowym.

      Usuń
  4. pyszny:) ja nakłułam ciasto wykałaczką i oblałam czekoladą jest wilgotniejszy. czy można dać pół na pół kakao z groszkami czekoladowymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać oprócz kakao trochę groszków czekoladowych, byle nie za dużo, bo mogą one za bardzo obciążyć ciasto na białkach.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)