Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z poniższego przepisu wygląda niepozornie, jak zwyczajne ciasto ucierane, ale zapewniam Was, że takie nie jest. To jeden z pyszniejszych wypieków, jakie ostatnio wykonałam, o czym może świadczyć fakt, że jedna doba wystarczyła na jego zniknięcie.
Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób przełamuje słodycz ciasta, a także wzbogaca jego "zwyczajny" wygląd.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm.

Ciasto z białą czekoladą


Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

250g mąki pszennej
100g masła
100g białej czekolady
100g mleka
75g domowego cukru waniliowego
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g truskawek

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto z białą czekoladą i owocami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do rondelka przełożyć masło i mleko, całość podgrzewać do rozpuszczenia się masła i osiągnięcia na tyle wysokiej temperatury, żeby czekolada mogła się w niej rozpuścić
- do mieszanki dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści
- mieszankę ostudzić


Placek z białą czekoladą

- w misce ubić jajka z cukrem przez co najmniej kilka minut
- do masy jajecznej dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać lub zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- składniki suche przesiać do składników mokrych, delikatnie wymieszać


Placek z truskawkami

- truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy (będzie go niewiele), rozsmarować równą warstwą

Ciasto ucierane z białą czekoladą i truskawkami

- na wierzch ułożyć połówki truskawek, rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem


Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

11 komentarzy:

  1. ten dodatek białej czekolady sprawia, że jeszcze bardziej mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne było to ciasteczko, właśnie je wcinam i niebo w gębie. Jestem zdziwiona, że wyszło mi za pierwszym razem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile tego cukru waniliowego ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis rewelacyjny, wykorzystuję go nieustająco w sezonie truskawkowym ;-) Pozdrawiam z Podkarpacia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Mam truskawki mrożone mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy dodatkowo można dodać też biała czekolade w malych kawalkach tak ok50 g

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.