Szarlotka pomarańczowa

Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie.
Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak pomarańczy dominuje w nadzieniu, a także, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest wyczuwalny w cieście półkruchym. Wypiek jest mało słodki, więc posmakuje każdemu, kto nie przepada za zbyt słodkimi ciastami.
Moja szarlotka powstała w tortownicy o średnicy 21cm.

Pyszna szarlotka z pomarańczą


Szarlotka pomarańczowa

Składniki:

CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g śmietany 18%
75g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy

NADZIENIE
750g jabłek (około 500g po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych)
2 pomarańcze
skórka otarta z 1 pomarańczy
50g domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do oprószenia ciasta


Placek z jabłkami i pomarańczą

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę oraz skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować, schłodzić przez 1 godz.
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem


- jeden z kawałków ciasta rozwałkować na blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczony spód z ciasta ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny
- pomarańczę wyfiletować tak, by uzyskać sam miąższ, bez błonek i białego albedo
- kawałki pomarańczy dodać do jabłek

Jabłecznik pomarańczowy

- do przygotowanych owoców dodać skórkę otartą z pomarańczy i domowy cukier waniliowy, wymieszać
- składniki na nadzienie podgrzać, aż jabłka zmiękną, a część soku odparuje
- dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, przez chwilę jeszcze podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić
- drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy
- lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby pokrył całą powierzchnię nadzienia


- ciasto z wierzchu delikatnie nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 40-45 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- po ostygnięciu pokroić na kawałki, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Szarlotka z pomarańczami

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :) I bardzo mi się ten optymistyczny, pomarańczowy kolor podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta szarlotka przykuła moją uwagę. Wspaniale wygląda a opis poruszył moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Zwłaszcza że wciąż trwa sezon na pomarańcze, więc są duże promocje na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.