Pączki bananowe

Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu.
Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału.
Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk.

Pączuszki bananowe


Pączki bananowe

Składniki:

230g mąki pszennej
150g bananów (2 małe)
10g drożdży
60ml wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu)
szczypta soli

olej do smażenia
drobny cukier do wypieków (u mnie domowy cukier waniliowy) do obtoczenia pączków

Drożdżowe pączki bananowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, w mące zrobić dołek
- w dołku umieścić pokruszone drożdże oraz 60ml wody (nie powinna być zbyt zimna, ale może być w temperaturze pokojowej)
- drożdże i wodę wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby w dołku uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- po tym czasie banany rozgnieść widelcem na purée, wymieszać z sokiem z cytryny


- do miski z mąką i rozczynem dodać banany, ekstrakt z wanilii, cukier puder, szczyptę soli, składniki wymieszać
- na koniec dodać olej kokosowy (w formie płynnej), ciasto dobrze wymieszać/wyrobić
- ciasto powinno być lekko klejące
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz. w zależności od temperatury otoczenia)

Pączki bez jajek i nabiału

- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką
- z ciasta urywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki, a następnie ruloniki (najlepiej dłonie oprószać mąką lub posmarować olejem, gdyż ciasto jest klejące)
- uformowane pączuszki ułożyć na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia
- pod koniec czasu wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju
- pączki najlepiej smażyć w szerokim rondelku z grubym dnem, oleju powinno być w nim na tyle, by pączki swobodnie pływały i nie stykały się z dnem garnka


- olej powinien mieć temperaturę około 175 stopni (jeśli nie macie odpowiedniego termometru, wystarczy wrzucić skórkę z chleba - jeśli od razu wypływa, a wokół niej pojawiają się bąbelki, olej jest odpowiednio rozgrzany)
- pączki otrzepać z mąki, smażyć partiami, w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie już po urośnięciu
- smażyć z obu stron na złoty lub brązowy kolor, wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z tłuszczu
- jeszcze ciepłe pączki obtoczyć w drobnym cukrze
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto na pączki bez jajek i nabiału

4 komentarze:

  1. ciekawa propozycja, banany muszą fajnego smaczku nadawać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie wyglądają i pewnie wyjątkowo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudownie puchate! Musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.