Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami

Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm.

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami

Składniki:

220g mąki pszennej
200g jogurtu naturalnego
100g masła
100g cukru trzcinowego
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 jabłka

Jogurtowe ciasto z jabłkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem (widelcem lub ręczną trzepaczką), dodać jogurt, roztopione masło, składniki wymieszać
- do składników mokrych dodać przesiane produkty suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
- wszystko wymieszać
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te z kolei na kilka grubych plasterków
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką

Ciasto cynamonowe

- do formy przełożyć gotowe ciasto, na wierzchu poukładać plasterki jabłka, wąską stroną do dołu (jak na zdjęciach), wciskając je lekko w masę
- kawałki owoców poukładać w odstępach od siebie, nie powinno być ich za dużo, żeby za bardzo nie obciążać ciasta
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni
- piec 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Ciasto z jabłkami

Brownie z powidłami (bez mąki)

Brownie z powidłami to kolejna propozycja dla czekoladoholików. Wzbogaciłam je o dodatek pysznych powideł śliwkowych. Najlepiej wykorzystać domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może wyjść bardziej słodki niż przewiduje to przepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;)
Jest to ciasto bez dodatku mąki, a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały.
Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm.

Brownie przepis

Brownie z powidłami (bez mąki)

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
100g masła
120g cukru trzcinowego
60g mielonych migdałów
3 jajka
3 łyżki kakao
100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych)

Brownie z powidłami bez mąki

Wykonanie:

- jajka wyjąć wcześniej z lodówki
- masło roztopić w kąpieli wodnej
- do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką)

Brownie bez mąki pszennej

- dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe
- nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z powidłami

- piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem)
- upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przechowywać pod przykryciem, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (chłodne brownie ma nieco inną konsystencję)

Brownie z powidłami śliwkowymi

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż odkryłam ciekawy pomysł na klasyczną szarlotkę. Między dwiema warstwami ciasta ukryte są jabłka - niby nic odkrywczego, ale ciasto nie jest kruche, jak w tradycyjnych szarlotkach, a ucierane, choć mąka krupczatka sprawia, że jego konsystencja odbiega nieco od tej w typowych ciastach ucieranych.
Jedyne, co bym zmieniła w poniższym przepisie, to dodałabym nieco więcej jabłek niż jest to widoczne na zdjęciach, choć i taka ich ilość jest doskonale wyczuwalna.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z jabłkami

Placek z jabłkami

Składniki:

300g mąki krupczatki
125g masła
120g cukru pudru
80g śmietany 18%
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza)

Placek ucierany z jabłkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki utrzeć na jednolitą, puszystą masę
- do masy dodać śmietanę, wymieszać
- z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy, delikatnie wymieszać
- na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta
- ciasto podzielić na dwie równe części (przyda się waga kuchenna)
- formę wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto z jabłkami

- na dnie formy rozsmarować jedną z części ciasta
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, podpiec przez około 20 minut
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku
- wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać
- jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta
- formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- ciasto po upieczeniu ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto przekładane z jabłkami

Sernik ze śliwkami

Jeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami.
Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi owocami. W tym przepisie nie ubijam osobno piany z białek, ale sernik i tak jest dość lekki. Do wykonania sernika użyłam twarogu wiaderkowego z Piątnicy i zachęcam Was do jego wykorzystania (lub innego gęstego twarogu z wiaderka), jeśli nie macie nic przeciwko używaniu gotowych twarogów. Jeśli zdecydujecie się na własnoręcznie zmielony twaróg, konsystencja sernika może wyjść nieco cięższa, warto więc zamienić nieco sera w przepisie na np. kwaśną śmietanę (kilka łyżek) lub słodką śmietankę. Wpłynie to na delikatniejszą konsystencję sernika po upieczeniu.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Sernik z owocami

Sernik ze śliwkami

Składniki:

1kg gęstego twarogu z wiaderka (Piątnica lub inny gęsty bez dodatków)
6 jajek
200g cukru pudru
100g masła
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
około 400g śliwek (lub tyle, aby ułożyć połówki owoców w niewielkich odstępach na wierzchu sernika)

Sernik śliwkowy

Wykonanie:

- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- śliwki umyć, przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150-160 stopni
- do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną, roztopione masło oraz ekstrakt z wanilii

Sernik ze śliwkami

- wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników (około 1 min.)
- formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- do formy przełożyć masę serową, wyrównać
- na wierzchu sernika ułożyć w niewielkich odstępach od siebie kawałki śliwek skórką do dołu
- owoce lekko wcisnąć w masę serową

Przepis na sernik

- formę z sernikiem wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 70-80 minut lub do momentu, aż masa serowa zetnie się na środku (sernik może się lekko trząść, ale nie może być płynny)
- upieczony sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- po ostygnięciu sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- porcjować po schłodzeniu, przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem

sernik z twarogu Piątnica

Piernik staropolski

Piernik staropolski to tradycyjny piernik dojrzewający. Ciasto przed upieczeniem wymaga leżakowania przez 4-6 tygodni w chłodnym miejscu, po tym czasie nabiera odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu. Piernik ten mimo długiego czasu oczekiwania na finalny wypiek, jest dość prosty w wykonaniu. Po upieczeniu najlepiej jest przełożyć go powidłami lub inną masą, a następnie oblać czekoladą. Można go długo przechowywać, zwłaszcza jeśli wybierzemy wersję nieprzekładaną niczym lub upieczemy z ciasta pierniczki.
Piernik dojrzewający najlepiej jest wykonać z domową przyprawą do piernika, która jest bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki dostępne w sklepach.
Jeśli nie zdążycie z przygotowaniem ciasta odpowiednio wcześnie, bez obaw - piernik uda się również po krótszym okresie leżakowania, np. po 2-3 tygodniach. Zachęcam jednak do przyrządzenia ciasta wcześniej, gdyż po 4-6 tygodniach (może leżeć też dłużej) nabierze wyjątkowej głębi smaku.
Przepis na ten piernik pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis, Henryka Vitry.
Poniższy przepis wystarczy na upieczenie trzech blatów piernika o wymiarach 25,5x12,5cm (w szerokiej keksówce) oraz około 60-80 pierniczków. Można też całe ciasto wykorzystać do upieczenia blatów w dużej formie, aby potem je przekroić i uzyskać trzy pierniki.

Najlepszy piernik dojrzewający staropolski

Piernik staropolski

Składniki:
 
1kg mąki pszennej
500g miodu naturalnego
330g cukru
250g masła
3 jajka
125ml mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika
500g powideł śliwkowych (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm)

POLEWA CZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm)
100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej)
80ml śmietanki 30%
50g orzechów włoskich

Świąteczny piernik dojrzewający

Wykonanie:

-  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić
- do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika
- wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią
- nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki
- gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało

Ciasto na piernik dojrzewający

- naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni
- ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw
- po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne)
- ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki, lub tak jak ja podzielić na dwie równe części, jedną zostawić do wykonania pierniczków, drugą podzielić na trzy kawałki i rozwałkować na placki o grubości około 1cm i wymiarach formy, w której będą pieczone (u mnie szeroka keksówka 25,5x12,5cm)

Jak upiec piernik staropolski

- placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka
- nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć
- upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia
- po tym czasie placki przełożyć powidłami lub inną masą

Piernik z powidłami

- powidła dobrze podgrzać na małej mocy palnika, aby odparowały i zgęstniały
- w ten sposób przygotowane powidła można nieco przestudzić i jeszcze ciepłymi przełożyć placki, tworząc pomiędzy nimi dwie warstwy powideł
- po przełożeniu placków boki można uzupełnić powidłami, aby tworzyły z blatami w miarę równą powierzchnię (łatwiej będzie udekorować piernik polewą, bez zbędnego ścinania i wyrównywania jego boków)

Piernik dojrzewający z powidłami

- całość owinąć folią spożywczą i aluminiową, a z wierzchu równo dociążyć, np. deską i 1-2 ciężkimi książkami
- tak przygotowany piernik przenieść ponownie do lodówki i zostawić na 5-7 dni
- na 1-2 dni przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową
- piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać)
- orzechy włoskie dość drobno posiekać
- w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę
- czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki

Polewa czekoladowa do piernika staropolskiego

- miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej
- polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego szeroki nóż lub specjalne szpatułki do wyrównywania powierzchni ciasta czy polewy
- górę piernika obsypać kawałkami orzechów, dociskając je lekko, aby lepiej się trzymały
- piernik pozostawić do zastygnięcia polewy (można go w tym celu schłodzić), a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć papierem/folią/ściereczką, aby nie wysechł
- piernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, jeśli chcemy, żeby zachował swoją świeżość jak najdłużej (chodzi głównie o trwałość powideł czy masy oraz polewy czekoladowej, gdyż sam piernik można przechowywać przez wiele tygodni)
- piernik można również szczelnie owinąć i zamrozić

Piernik dojrzewający

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika to połączenie składników, których aromat i smak wzbogaca wszelkie korzenne wypieki. Warto wykonać ją własnoręcznie, gdyż gotowe mieszanki przypraw dostępne w sklepach, mają zazwyczaj więcej niepotrzebnych składników (mąka i kakao), niż tych kluczowych dla aromatu piernika.
Do wykonania takiej mieszanki najlepiej jest użyć przypraw w całości, rozdrabniając je w młynku do mielenia kawy lub w moździerzu. Jeśli nie posiadacie ani jednego, ani drugiego przedmiotu, możecie wykorzystać przyprawy już zmielone, ważne jednak, by były nowe, dopiero otwarte i niezwietrzałe. Taka mieszanka będzie zdecydowanie lepsza od tych oferowanych przez różne firmy.
Jeśli wybierzecie opcję z mieleniem w młynku, warto wspomnieć tutaj o tym, żebyście nie rozdrabniali w nim goździków, gdyż potrafią one zniszczyć urządzenie. Jest to niestety jeden z najtrudniejszych do rozdrobnienia składników, więc polecam od razu zaopatrzyć się w większą jego ilość niż potrzebna jest w przepisie (część po prostu nie da się rozdrobnić).
Ilość składników podaję w gramach, gdyż o wiele precyzyjniej wykonacie taką przyprawę, wykorzystując do odmierzania wagę, a nie np. łyżeczkę czy ilość ziarenek.
Z podanego przepisu otrzymacie około 110g domowej przyprawy do piernika.

Domowa przyprawa korzenna


Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

50g kory cynamonu
13g całych goździków
12g suszonego imbiru (mielonego)
12g ziaren kardamonu (waga ziaren po wyłuskaniu)
10g gałki muszkatołowej
7g ziaren ziela angielskiego
3g ziaren kolendry
2g ziaren pieprzu czarnego
1-2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie

Domowa mieszanka przypraw korzennych

Wykonanie:

- wszystkie składniki utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku do kawy (goździki tylko w moździerzu, bo mogą zniszczyć młynek)
- korę cynamonu i gałkę muszkatołową można zetrzeć na specjalnej tarce
- gwiazdki anyżu można rozdrobnić w całości lub tylko wyłuskane z nich ziarenka, można też pominąć ten składnik (ja tak zrobiłam), jeśli nie przepadamy za jego aromatem
-  każdą z przypraw można zastąpić gotową zmieloną, pamiętając, by była świeża, dopiero otwarta i niezwietrzała
- przyprawy po rozdrobnieniu (zwłaszcza w moździerzu) można przesiać przez sitko, żeby oddzielić ewentualne większe kawałeczki
- wszystkie rozdrobnione przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, przesypać do słoiczka, szczelnie zakręcić
- z podanej ilości składników przygotujecie około 110g przyprawy do piernika
- przyprawa ta jest bardziej aromatyczna niż "gotowce" ze sklepu, więc w przepisach należy dawać jej mniej niż dalibyśmy kupionej mieszanki

Domowa mieszanka przypraw do piernika