Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)

Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać.
Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków.
Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm.

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)

Składniki:

CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
80g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g masła
50g (2 łyżki) miodu
2 żółtka
szczypta soli
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
75g rodzynek
75g orzechów włoskich
30g (3 łyżeczki) miodu
sok z 2/3 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
 
Jabłecznik w cieście

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać
- do mąki dodać miód, szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto
- jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody
- ciasto zafoliować, schłodzić
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
- ciasto podzielić na trzy równe części
- jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne i może być trudno je przenieść
- ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, podpiec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Szarlotka pełnoziarnista

NADZIENIE
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kawałki
- do rondelka przełożyć jabłka, miód, sok wyciśnięty z 2/3 cytryny, rodzynki oraz cynamon, wszystko delikatnie wymieszać i dusić do miękkości
- owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek
- masę jabłkową ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać

Jabłecznik orzechowy

ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI
- pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki
- jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem
- z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego spodu i wylepiając bok tortownicy na wysokość około 4cm
- na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, wyrównać - powinno go być tyle, aby sięgało do poziomu wylepionych ciastem boków
- na wierzchu delikatnie ułożyć rozwałkowany placek, przylepić go do boków ciasta (tortownicy)
- ciasto piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut

Ciasteczka dyniowe z orzechami

Ciasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni, które jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków.
Ciasteczka z orzechami mają niesamowicie żółty kolor i delikatne, miękkie wnętrze. Najeżone są dużą ilością orzechów włoskich, które nadają ciasteczkom smak i aromat. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, choć nie wpływa to na ich miękkość (są miękkie od razu po upieczeniu), a jedynie przedłuża ich świeżość i sprawia, że przez cały czas obłędnie pachną :)
Z podanej porcji składników można przygotować około 35-40 sztuk.

Ciasteczka orzechowe z dyni

Ciasteczka dyniowe z orzechami

Składniki:

240g mąki pszennej
120g masła
120g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej
120g orzechów włoskich

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Wykonanie:

- masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy
- orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy
- wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto może być lekko klejące, powinno jednak mieć konsystencję zbliżoną do ciast kruchych czy półkruchych)
- ciasto zafoliować, schłodzić

Ciasteczka z puree dyniowym

- ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, rolować je w dłoniach, aby powstały podłużne okrągłe paluchy o wymiarach około 6x2cm
- ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 13-15 minut do lekkiego zrumienienia
- ciastka po upieczeniu pozostawić na blasze do wstępnego przestygnięcia, gdyż gorące są dość delikatne
- przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym

Ciasteczka dyniowe

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy to pszenno-żytnie pieczywo z dodatkiem purée z dyni. Ten składnik wpływa na wyjątkową wilgotność i miękkość wypieków oraz sprawia, że mają one piękny żółty kolor. Na blogu znajdziecie już przepis na drożdzowy chlebek dyniowy, który jest jednak zdecydowanie bardziej miękki i przypomina konsystencją lekkie pszenne wypieki. Chleb z poniższego przepisu to tradycyjny chleb powstały z mąki pszennej i żytniej, z wspomnianym już dodatkiem dyni, zarówno w postaci miąższu, jak i pestek. Nadaje się idealnie jako pieczywo śniadaniowe.
Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej.

Chleb drożdżowy z dynią

Chleb dyniowy

Składniki:

300g mąki pszennej TYP 650
300g mąki żytniej TYP 720
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
400ml wody
25g drożdży
1 łyżka (10g) czarnuszki
1 łyżka (10g) siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60g (lub więcej) pestek dyni

Chleb dyniowy drożdżowy

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- czarnuszkę i siemię lniane zemleć
- drożdże rozkruszyć, dodać cukier i 100ml wody oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać obie mąki, dobrze ze sobą wymieszać
- do mąki dodać sól, zmielone ziarna czarnuszki i siemienia oraz pestki dyni, ponownie wymieszać
- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn, purée z dyni oraz resztę wody, wszystko dokładnie wymieszać
- ciasto będzie dość rzadkie i klejące, więc należy je wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem, a nie dłonią
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Chleb z dynią

- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać (najlepiej robić to dłonią lub łyżką zamoczoną w zimnej wodzie)
- ciasto powinno zajmować co najwyżej 2/3 wysokości formy
- formę z ciastem przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni
- gdy ciasto wyrośnie do wysokości formy, formę wstawić do piekarnika, piec przez 35-45 minut do zrumienienia
- chleb po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy, najlepiej studzić go na kratce (żeby odparował)
- po wystygnięciu przechowywać tak jak inne pieczywo

Chleb z puree z dyni

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami to krucho-drożdżowy wypiek, który łączy w sobie, jak sama nazwa wskazuje, cechy ciasta drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym.
Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa na konsystencję wypieku. Jeśli nie chcecie, żeby wiórki były mocno wyczuwalne w strukturze ciasta, możecie trochę zmniejszyć ich ilość, tylko nie za bardzo, bo zmieni to całkowicie charakter tego smakołyku :)
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:

350g mąki pszennej
120g masła
100g wiórków kokosowych (lub nieco mniej)
100g jogurtu naturalnego
80g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25g drożdży
2 jajka
szczypta soli
450g śliwek

Ciasto kokosowe z owocami

Wykonanie:

- drożdże rozkruszyć i wymieszać z jogurtem
- mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz kawałki masła, składniki posiekać razem
- do ciasta dodać drożdże wymieszane z jogurtem, cukier, wiórki kokosowe oraz jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami

- ciasto rozwałkować, podsypując mąką lub rozciągnąć w dłoniach na placek wielkości formy, w której będziemy piekli
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto
- śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek

Ciasto ze śliwkami

- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu, wciskając je dość mocno w ciasto
- ciasto odstawić na krótko, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni
- ciasto wstawić do piekarnika, piec 35-40 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, przechowywać pod przykryciem

Ciasto kokosowe

Ciasto salceson

Ciasto salceson to ciasto z kawałkami jabłek, z dodatkiem cynamonu i kakao. Trudno powiedzieć, dlaczego ktoś kiedyś nadał mu tak niewdzięczną nazwę, choć wygląd ciasta rzeczywiście może przypominać salceson w przekroju. Znane są zresztą inne wypieki z równie niezbyt apetycznie brzmiącymi nazwami, jak pleśniak (kiedyś pewnie pojawi się na blogu) czy ciasto styropian.
W moim domu to ciasto jest znane pod nazwą mieszaniec, ale z racji, że nazwa "salceson" jest bardziej popularna i więcej osób kojarzy to ciasto z nią właśnie, zdecydowałam się tak je tutaj nazwać.
Istnieje jeszcze łudząco podobne ciasto, do którego oprócz jabłek dodaje się orzechy lub inne bakalie. Ono z kolei posiada dwie nazwy: ciasto amerykańskie lub wiewiórka. Niektórzy używają wszystkich tych określeń naprzemiennie.
Jaka by nie była jego nazwa, ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Zawsze piekę je w keksówce, choć niektórzy robią to w większej formie, przez co ciasto jest niższe.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x11cm.

Ciasto mieszaniec z jabłkami

Ciasto salceson

Składniki:

280g mąki pszennej
180g masła
150g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jabłka (500-600g, po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 300-350)

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką
-  masło roztopić, ostudzić
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, tuż przed wykonaniem ciasta pokroić w większą lub mniejszą kostkę (według własnego uznania)
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- do masy jajecznej dodać roztopione i ostudzone masło, wymieszać
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, zmiksować tylko do momentu uzyskania gładkiej masy

Ciasto mieszaniec

- ciasto powinno wyjść gęste
- do ciasta dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu także z formy
- kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem

Ciasto salceson z jabłkami

Ciasto makowe ze śliwkami

W sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki.
Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z makiem i śliwkami

Ciasto makowe ze śliwkami

Składniki:

300g mąki pszennej
150g masła
120g cukru pudru
1 jajko
50g suchego maku
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500-600g śliwek

Kruche makowe ze śliwkami

Wykonanie:

- masło i jajko do ciasta powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i suchy mak, składniki wymieszać
- masło posiekać na mniejsze kawałki, dodać do składników suchych, posiekać razem
- do ciasta dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto ze śliwkami

- jedną z części ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia, przełożyć na dno formy, wyrównać
- ciasto nakłuć widelcem
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić formę z ciastem, podpiec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- śliwki umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek
- na ostudzonym cieście ułożyć ciasno koło siebie połówki śliwek przecięciem do góry

Ciasto makowe ze śliwkami

- pozostałą część ciasta rozwałkować podsypując mąką lub na papierze do pieczenia na placek wielkości formy
- placek przełożyć na śliwki pokrywając je i przyklejając ciasto do brzegów formy
- ciasto delikatnie nakłuć z wierzchu widelcem
- gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 40-50 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika
- po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem i pokroić
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto z makiem i śliwkami