Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy powstał na podobieństwo innych słodkich chlebków, na które przepisy znajdziecie już na blogu: chlebka bananowego i chlebka marchewkowo-daktylowego.
Jest to ciasto pieczone w formie keksowej z dodatkiem purée dyniowego, pestek dyni i słonecznika oraz rodzynek.
Piękną żółtą barwę oraz miękkość i wilgotność po upieczeniu ciasto zawdzięcza dodatkowi dyni.
Swój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75.

Chlebek z puree dyniowym

Chlebek dyniowy 

Składniki:

220g mąki pszennej
300g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
120g oleju
120g drobnego cukru
3 jajka
około 60ml wody (opcjonalnie jeśli purée jest bardzo gęste, np. z dyni hokkaido)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
100g pestek dyni, pestek słonecznika, rodzynek

Ciasto z dynią

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć jajka, roztrzepać je z cukrem
- dodać olej oraz purée z dyni, składniki wymieszać (ja robiłam to ręczną trzepaczką)
- do ciasta dodać ekstrakt z wanilii
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do ciasta, wymieszać
- jeśli ciasto jest bardzo gęste ze względu na użycie gęstego purée z dyni, należy dodać wodę (u mnie było to 60ml, czyli około 1/4 szklanki)
- do ciasta dodać pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki, delikatnie wymieszać

Chlebek dyniowy z pestkami słonecznika, dyni i rodzynkami

- keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
- czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, w zależności od rodzaju piekarnika, ciasto należy zawsze piec do momentu, aż patyczek włożony na środku ciasta wyjmiemy suchy
- chlebek wyjąć z formy po wstępnym ostygnięciu, kroić po całkowitym ostudzeniu
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Chlebek dyniowy z ziarnami

Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Czekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe.
Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu na dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas.
Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk.

Czekoladowe ciasteczka z dynią

Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Składniki:

250g mąki pszennej
150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
120g masła
100g cukru pudru
75g gorzkiej czekolady
30g kakao
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Dyniowe ciasteczka czekoladowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- masło i cukier przełożyć do naczynia, utrzeć na puszystą masę
- do masy maślanej dodać jajko, purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii, składniki utrzeć razem
- do masy dodać ostudzoną ale ciągle płynną czekoladę, składniki wymieszać

Ciasteczka czekoladowe z dynią

- składniki suche wymieszać razem (mąkę, sodę oczyszczona, kakao i sól), przesiać do masy
- wszystko wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto podzielić na 30 kawałków tej samej wielkości (można pomóc sobie wagą kuchenną)

Ciasteczka z czekoladą i dynią

- każdy kawałek spłaszczyć lekko dłonią, aby utworzył się krążek, następnie ciastko jeszcze bardziej spłaszczyć zębami widelca, odbijając przy tym wzorek
- ciastka ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze
- piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut
- po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu

Ciasteczka dyniowe

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką to zawijaniec, który w swoim wnętrzu ukrywa cynamon, wierzch natomiast ma zwieńczony kawałkami gruszki.
Ten wypiek można przygotować z innymi owocami, ważne jest, by ich kawałki nie były zbyt ciężkie, gdyż może to negatywnie wpłynąć na wyrośnięcie ciasta.
Moje ciasto powstało w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto drożdzowe z owocami

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką

Składniki:

CIASTO
600g mąki pszennej
350ml mleka
120g cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
20g drożdży
1 jajko
1 żółtko
40g masła
szczypta soli

NADZIENIE
20g masła
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru

2-3 gruszki

Ciasto z gruszką

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą
- do rozpuszczonych drożdży dodać około 1/2 szklanki letniego mleka oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru, wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko i żółtko oraz resztę mleka, wszystko wymieszać
- ze składników zagnieść ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone (chłodne) masło
- ciasto wyrabiać przez co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

Ciasto drożdżowe z cynamonem

- masło do nadzienia roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto wyrobić krótko jeszcze raz w celu odgazowania
- ciasto podzielić na dwie części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek o wymiarach około 40x25cm
- oba placki posmarować roztopionym masłem, oprószyć równą warstwą cynamonu i posypać cukrem
- każdy z placków zwinąć wzdłuż długiego boku, aż utworzy się rulon
- formę ze zdejmowalną obręczą wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem (inną formę wyłożyć w całości papierem)
- oba rulony przełożyć do formy, układając tak, by utworzył się z nich niezbyt ścisły ślimak
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia

Ciasto drożdżowe z cynamonem

- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki
- wyrośnięte ciasto naciąć z wierzchu ostrym nożem co 1,5-2cm tak, aby w nacięcie móc włożyć plasterek gruszki
- w nacięcia powkładać kawałki gruszki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, piec 40-45 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

Zakręcone ciasto z cynamonem i owocami