Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia.
Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Cisto orzechowe z owocami


Ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki:

160g mąki pszennej
100g mielonych orzechów włoskich
150g masła
120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie)
3 jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g śliwek

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia
- do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera

Ucierane ciasto orzechowe

- na koniec do masy dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć gotową masę, wyrównać
- połówki śliwek naciąć wzdłuż jeszcze raz na pół, nie przecinając skórki
- owoce układać obok siebie na cieście, skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostudzeniu pokroić w kwadraty, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Orzechowe ze śliwką

Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami

Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami to pyszne babeczki, których słodycz przełamuje duża ilość kwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do skorzystania z przepisu :)
Z podanej ilości składników można przyrządzić 12 sztuk.

Pyszne muffiny z owocami

Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami

Składniki:

260g mąki pszennej
250g jogurtu greckiego
80ml oleju (u mnie kokosowy)
80g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g białej czekolady
200g czerwonej porzeczki

Muffiny z porzeczką i białą czekoladą

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- porzeczki przebrać, umyć, osuszyć
- czekoladę posiekać na kawałki
- do jednej miski przełożyć jajka, cukier, jogurt grecki oraz olej, składniki roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać
- na koniec dodać kawałki białej czekolady, jeszcze raz krótko wymieszać

Muffiny z białą czekoladą i czerwoną porzeczką

- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno
- na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki
- na porzeczki ponownie nałożyć nieco ciasta, a na nim ponownie ułożyć owoce
- jeśli jest jeszcze miejsce w papilotkach, nałożyć kolejną warstwę ciasta i na nim ułożyć porzeczki
- ciasto powinno wypełniać papilotki w około 3/4
- gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni
- piec przez 25-28 minut lub do tzw. suchego patyczka
- przechowywać pod przykryciem

Muffiny z porzeczkami

Jagodzianki

Jagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki.
Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami, w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu.
Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;)
Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk.

Bułki z jagodami

Jagodzianki

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
300g mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 żółtko
10g drożdży świeżych
30g masła
szczypta soli

NADZIENIE
200g jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki domowego cukru waniliowego

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody

białko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

Drożdżówki z jagodami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć do naczynia, dodać 1/2 łyżki cukru, pozostawić na chwilę do rozpuszczenia się drożdży, wymieszać
- dodać 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, wszystko wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, domowy cukier waniliowy, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn oraz roztrzepane żółtko, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- dodać roztopione masło, wyrabiać przez co najmniej kilka minut (mikserem krócej), aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może się nieco kleić)
- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości

Najlepsze jagodzianki

- przygotować nadzienie: jagody oczyścić, wysuszyć, tuż przed nadziewaniem (kiedy ciasto już wyrośnie) wymieszać z mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części
- każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek
- na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga

Jak uformować nadziewane bułki

Jak zrobić nadziewane drożdżówki

- każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę
- bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować wyrośnięte bułeczki
- jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 20 minut lub do zrumienienia
- bułeczki podczas pieczenia mogą miejscami wypuścić trochę soku, dlatego po upieczeniu należy zostawić je na papierze do ostygnięcia
- upieczone jagodzianki ostudzić
- cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z 1-2 łyżkami gorącej wody, tworząc dość rzadki lukier
- gotowym lukrem posmarować ostudzone jagodzianki, pozostawić je do zastygnięcia lukru
- jagodzianki przechowywać pod przykryciem

Najlepszy przepis na jagodzianki

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami to idealne połączenie kremowej i słodkiej masy serowej oraz kwaskowatych porzeczek. Sernik jest pieczony w niskiej temperaturze z dodatkiem pary wodnej, dzięki tym zabiegom nie rośnie i nie opada po upieczenie, a jego konsystencja jest delikatna i kremowa.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik z czerwoną porzeczką

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
650g twarogu tłustego
150ml śmietanki 30%
300g białej czekolady
4 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki domowego cukru waniliowego
350g czerwonej porzeczki

Sernik z owocami
Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni, piec przez 20-25 minut lub do zrumienienia
- upieczony kruchy spód ostudzić

Sernik z dodatkiem białej czekolady

MASA SEROWA
- temperaturę piekarnika obniżyć do około 150 stopni
- na dno piekarnika lub na półkę, powyżej której będzie pieczony sernik, wstawić dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne napełnione wodą - sernik będzie się piekł z parą wodną
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg zemleć dwukrotnie
- w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji
- czekoladę zdjąć na blat, ostudzić
- czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami

- do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz domowy cukier waniliowy, składniki krótko zmiksować
- do miksowanej masy serowej wlać ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę
- krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników
- boki formy wysmarować masłem
- na ciasto kruche wyłożyć cienką warstwę masy serowej, na niej rozłożyć 1/3 porzeczek
- na porzeczki wyłożyć kolejną część masy serowej i ponownie rozłożyć na niej 1/3 porzeczek
- na porzeczki wyłożyć resztę masy serowej, na wierzchu poukładać pozostałą 1/3 porzeczek

Sernik porzeczkowy

- formę z masą serową wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 60 minut, po tym czasie temperaturę obniżyć do około 120 stopni i piec do momentu ścięcia się sernika
- sernik po upieczeniu pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- po całkowitym ostygnięciu schłodzić przez noc w lodówce, dopiero wtedy wyjąć go z formy, odcinając brzeg cienkim nożem
- sernik przechowywać w lodówce pod przykryciem

Sernik z porzeczkami

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą to pyszne połączenie sezonowych owoców, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy z dodatkiem wiórków kokosowych.
Ciasto jest dość słodkie, ale duża ilość jagód tonuje tę słodycz i sprawia, że spokojnie można zjeść na raz więcej niż jeden kawałek.
Jeśli lubicie kokos i jagody, jest to obowiązkowa pozycja w sezonie letnim :)
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z bezą i jagodami

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE JAGODOWE
400g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej

KOKOSOWA BEZA
2 białka
100g drobnego cukru (w tym 25g domowego cukru waniliowego)
50g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto z jagodami i kokosową bezą

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Ciasto z jagodami i kokosem

NADZIENIE JAGODOWE
- jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną
- na ostudzone ciasto kruche nałożyć równą warstwą nadzienie jagodowe

KOKOSOWA BEZA
- temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni
- białka ubić w czystym naczyniu na sztywną pianę
- pod koniec ubijania rozpocząć dodawanie po jednej łyżce cukru, za każdym razem ubijając pianę
- po dodaniu całej ilości cukru masa powinna być gęsta i lśniąca
- do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, zmiksować
- wiórki kokosowe przesypać do masy bezowej, delikatnie wymieszać (łyżką)

Ciasto kruche z jagodami

- na nadzienie jagodowe od razu wyłożyć masę bezową, robiąc to delikatnie i małymi porcjami, gdyż jagody mogą mieszać się z gęstą masą przy nakładaniu
- powierzchnię bezy wyrównać, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec przez 40-45 minut lub do zrumienienia się bezy i jej całkowitego wyschnięcia
- ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- ze względu na bezę przechowywać poza lodówką

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu.
W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc nie jest potrzebny mikser. Potem należy tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, pozwolić mu ponownie urosnąć, udekorować owocami i upiec.
Ciasto można przyrządzić bez owoców lub z dowolnymi owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki.
Smak ciasta drożdżowego bez wyrabiania nie różni się specjalnie niczym od smaku klasycznego drożdżowego. Różnica jest na pewno w trwałości ciasta - zwyczajne drożdżowe, pyszne tuż po upieczeniu, zwykle na drugi lub trzeci dzień jest już suchawe, ciasto bez wyrabiania (przechowywane oczywiście pod szczelnym przykryciem) zachowuje swoją świeżość nawet po dwóch dniach od upieczenia.
Jeśli boicie się przygotowania ciasta drożdżowego lub po prostu chcecie je zrobić łatwiejszym sposobem, ten przepis jest dla Was :)
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

320g mąki pszennej
250ml mleka
75g domowego cukru z wanilią
25g drożdży
1 jajko
50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy)
200g owoców (u mnie czereśnie)

cukier puder do oprószenia ciasta

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z owocami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mleko podgrzać, aby było letnie
- w misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, pozostawić na 5-10 minut, wymieszać do uzyskania rzadkiej konsystencji
- do drożdży dodać połowę letniego mleka oraz 6 łyżek mąki, składniki wymieszać
- rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Drożdżowe bez wyrabiania

- do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, resztę mleka i olej (kokosowy musi być płynny), składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką
- mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami
- konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku

- ciasto przełożyć do formy, powinno tworzyć niezbyt grubą warstwę
- aby ułatwić rozprowadzenie ciasta na całej powierzchni, łyżkę lub dłoń można moczyć w zimnej wodzie
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (może to trwać 30-60 minut, w zależności od temperatury otoczenia)
- owoce oczyścić, osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, gdyż zbyt ciężkie mogą spowodować opadnięcie ciasta
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni
- na wierzchu wyrośniętego ciasta delikatnie ułożyć owoce

Ciasto drożdzowe z owocami bez wyrabiania

- formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez  35-40 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, dopiero po wstępnym ostygnięciu studzić na blacie
- ciasto kroić po całkowitym ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem

Ciasto czekoladowe na śmietanie

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera.
Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez miksera?

Ciasto czekoladowe na śmietanie

Składniki:

160g mąki pszennej
175g śmietany 18%
100g masła
100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej)
150g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii
- do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać
- do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać

Ciasto czekoladowe bez miksera

- składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać piekarnika)
- ciasto pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- podawać z frużeliną owocową lub z innymi ulubionymi dodatkami
- przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasto czekoladowe na kwaśnej śmietanie