Serniczki czekoladowe z truskawkami

Serniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi.
Z podanej porcji można przygotować 12 serniczków.

Serniczki czekoladowe z truskawkami

Serniczki czekoladowe z truskawkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
6 łyżeczek kakao

MASA SEROWA
200g mielonego twarogu
50g śmietany 18%
60g gorzkiej czekolady
1 jajko
60g domowego cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
120g truskawek (lub 12 średniej wielkości truskawek)

Małe serniczki z owocami

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- formę na muffiny wysmarować masłem (można również posmarować ją masłem i przykleić w każdym zagłębieniu 1-2 paski papieru do pieczenia, żeby łatwiej było wyjąć serniczki po upieczeniu)
- schłodzone ciasto podzielić na 12 części, kawałkami wylepić zagłębienia w formie
- formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce
- schłodzone ciasto nakłuć widelcem
- wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone serniczki ostudzić, nie wyjmować z formy

Jak zrobić serniczki w formie na muffiny?

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni
- w misce umieścić twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać
- do masy serowej dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy

Serniczki z truskawkami

- masę serową przełożyć do ostudzonych kruchych babeczek (znajdujących się w formie na muffiny), wypełniając je niemal do pełna
- przygotowane truskawki pokroić na mniejsze kawałki, na wierzchu każdego serniczka ułożyć kilka kawałków truskawek, wciskając je lekko w masę serową
-  serniczki wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut lub do ścięcia się masy
- po upieczeniu serniczki pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- serniczki należy przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Miniserniczki z czekoladą

Truskawkowiec bez pieczenia

Truskawkowiec bez pieczenia to ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą.
Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników.
Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z truskawkami

Truskawkowiec bez pieczenia

Składniki:

WARSTWA TRUSKAWKOWA
500g truskawek
350g jogurtu greckiego
60g cukru
1 łyżka soku z cytryny
20g żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody

WARSTWA ŚMIETANKOWA
250g śmietanki 30%
250g jogurtu greckiego
75g domowego cukru waniliowego
10g żelatyny
4 łyżki zimnej wody

GALARETKA
400-450g truskawek
2 galaretki truskawkowe
500ml gorącej przegotowanej wody

36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy)


Truskawkowiec na zimno

Wykonanie:

WARSTWA TRUSKAWKOWA
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek
- truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus
- do musu dodać sok z cytryny, wymieszać
- do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, ale tak, aby się nie zagotowała (straci właściwości żelujące), a tylko ponownie przyjęła formę płynną

Ciasto z truskawkami i galaretką

- żelatynę pozostawić do ostygnięcia, do przestudzonej (ale ciągle płynnej) dodać 1-2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać
- mieszankę żelatynową wlać do miksowanej masy jogurtowej, zmiksować do połączenia się składników
- masę jogurtową odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia - należy często mieszać masę i sprawdzać stan zgęstnienia, żeby nie stężała za bardzo
- lekko zgęstniałą masę delikatnie przełożyć na herbatniki, wyrównać, ponownie schłodzić do lekkiego ścięcia się masy (ma być lekko klejąca, ale nie płynna)
- na taką częściowo ściętą masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, całość ponownie schłodzić

Truskawkowiec jogurtowy

WARSTWA ŚMIETANKOWA
- jogurt zmiksować z domowym cukrem waniliowym
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące) tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
- ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego przestudzenia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, składniki zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- ubitą śmietanę przełożyć w 2-3 turach do jogurtu, delikatnie wymieszać
- masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać
- na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników
- całość schłodzić do momentu ścięcia się warstwy śmietankowej

Ciasto z masą truskawkową i galaretką

GALARETKA
- galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby szybciej zgęstniały - należy często mieszać galaretkę i sprawdzać stan zgęstnienia, aby za bardzo nie stężała
- truskawki oczyścić, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki
- gdy galaretka zacznie się ścinać, wyjąć ją z lodówki, dokładnie wymieszać
- na ostatniej warstwie herbatników rozprowadzić cienką warstwę galaretki, na niej ułożyć gęsto obok siebie kawałki truskawek
- pomiędzy owoce i na ich wierzch wyłożyć resztę galaretki
- ciasto ponownie schłodzić do momentu całkowitego ścięcia się galaretki

Przekładaniec truskawkowy bez pieczenia

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Serniczki z rabarbarem

Serniczki z rabarbarem to propozycja podania sernika w wersji mini. Dzięki takiej formie łatwiej zaserwować je na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika.
Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche.
Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda on serniczkom słodyczy oraz wzbogaci efekt wizualny.
Z podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków.

Miniserniczki z owocami

Serniczki z rabarbarem

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
80g cukru pudru
2 żółtka

MASA SEROWA
250g mielonego twarogu
80g śmietany 18%
50g domowego cukru waniliowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
160g rabarbaru + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

cukier puder do oprószenia serniczków


rabarbar w wypiekach

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło oraz żółtko
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na 12 części
- wgłębienia w formie posmarować masłem
- każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny

Babeczki sernikowe

- formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni
- schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy

Serniczki mini

MASA SEROWA
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury około 150 stopni
- rabarbar oczyścić, osuszyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać
- masę serową przełożyć do upieczonych i ostudzonych kruchych babeczek, wypełniając je niemal do pełna
- na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru, wciskając je w masę

Serniczki z rabarbarem

- serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut lub do momentu ścięcia się masy serowej
- upieczone serniczki pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po ostygnięciu wyjąć delikatnie z formy, przykładając do niej prostokątny talerz lub deskę i odwracając ją do góry nogami (jeśli serniczki nie chcą wyjść, należy postukać w dno foremek)
- serniczki schować do pojemnika, przechowywać w lodówce

Serniczki w formie na muffiny

Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami.
Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie.
Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych).

Drożdżówki

Drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
400g mąki pszennej
240ml mleka
20g drożdży
65g cukru
1 żółtko
szczypta soli
40g masła

NADZIENIE
250g twarogu półtłustego
30g masła
40g domowego cukru z wanilią
1 żółtko
250g truskawek

białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek

Bułeczki drożdżowe zawijane


Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać 1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz 50g mąki, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
- masło rozpuścić, ostudzić
- do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier, wymieszać
- do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułek), resztę mleka, składniki wymieszać, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone masło (ręcznie co najmniej kilka minut, mikserem krócej)
- miskę z wyrobionym ciastem przykryć szczelnie ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

NADZIENIE
- twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie z miękkim masłem, cukrem i żółtkiem (białko pozostawić tak jak poprzednie do posmarowania bułek lub zamrozić, jeśli będzie go za dużo)
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki
- do białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać

Drożdżówki z twarogiem

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić
- podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm
- na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5)
- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku
- ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki)
- każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca
- obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki
- gotowe bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
- gdy bułeczki wyrosną, pozostawionymi kawałkami truskawek uzupełnić miejsca, w których nie ma owoców
- gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec około 25 minut lub do zrumienienia
- ostudzone drożdżówki przechowywać pod przykryciem

Drożdżówki z serem i truskawkami

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą

Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą należą do wypieków, które lubi każdy zabiegany łasuch, gdyż wykonuje się je błyskawicznie. Do tego łączą w sobie nieco zdrowsze składniki, więc po ich zjedzeniu nie można mieć wyrzutów sumienia. Można je zrobić też z innymi owocami, ale w sezonie nie może zabraknąć truskawek, zwłaszcza, że idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca wnętrze muffinów.
Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek.

Muffiny orkiszowe

Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą

Składniki:

160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
160g jogurtu naturalnego
60g cukru trzcinowego
60g oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
60g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
10 dużych truskawek

Muffiny orkiszowe z truskawkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, każdą przekroić na 3-4 kawałki
- czekoladę pokroić w kostkę
- do miski przesiać mąkę, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- w drugiej misce jajko roztrzepać z cukrem, dodać płynny olej kokosowy, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać
- do składników mokrych dodać składniki suche, krótko i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem
- do ciasta dodać czekoladę, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- na wierzchu każdej muffiny ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając je w ciasto
- formę z muffinami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- muffiny po ostygnięciu przechowywać pod przykryciem

Muffiny z mąki orkiszowej

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Torcik truskawkowo-kokosowy

Torcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa.
Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.

Tort kokosowy z truskawkami

Torcik truskawkowo-kokosowy

Składniki:

BISZKOPT KOKOSOWY
2 jajka
60g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym)
40g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONCZ
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

MASA TRUSKAWKOWA
300g truskawek
300g naturalnego serka homogenizowanego
150ml śmietanki 30%
3 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

FROSTING
100ml śmietanki 30%
60g białej czekolady
kilka łyżek wiórków kokosowych

Torcik truskawkowo-kokosowy

Wykonanie:

BISZKOPT KOKOSOWY
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boków niczym nie wykładać ani nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo - po jednej łyżce - cukier (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
- do sztywno ubitej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiewać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od spodu do góry
- na koniec do masy dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać
- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka
- podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby biszkopt nie opadł
- upieczony biszkopt pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu
- przekroić na dwa cieńsze blaty
- od razu przełożyć masą lub przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby nie wysechł

Torcik z kokosem i truskawkami

MASA TRUSKAWKOWA
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na gładki mus
- serek homogenizowany zmiksować z domowym cukrem waniliowym
- żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
- ciepłą żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- żelatynę wymieszać z musem truskawkowym
- mus truskawkowy z żelatyną dodać do serka homogenizowanego, zmiksować
- masę wstawić do lodówki, aby zgęstniała - należy często ją mieszać i sprawdzać stan zgęstnienia
- gdy masa wystarczająco zgęstnieje (ale będzie cały czas do wymieszania, nie może się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno
- bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać

Ciasto z kokosem i truskawkami

PONCZ
- do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych
- blat dokładnie nasączyć połową ponczu
- drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową

PRZYGOTOWANIE CIASTA
- masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać
- drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy
- całość schłodzić

Biszkopt kokosowy z masą truskawkową i kokosowym frostingiem

FROSTING
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć na blat, od razu dodać posiekaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej polewy
- polewę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- schłodzoną polewę ubić do powstania gęstego kremu
- gotowym frostingiem udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi
- całość ponownie schłodzić
- ciasto podawać schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce