Kokosanki

Kokosanki to bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie białek, z dużą ilością wiórków kokosowych. Przyrządza się je tak samo jak bezy, z tym że wzbogaca się je dodatkowo o tłuszcz i wspomniane już wiórki.
Jeśli lubicie dość słodkie smakołyki z akcentem kokosowym, ten przepis jest dla Was :)
Z podanych proporcji składników można upiec około 25 sztuk.

Ciasteczka kokosanki

Kokosanki

Składniki:

2 białka
120g drobnego cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
50g oleju kokosowego
200g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kokosanki na białkach

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni
- olej kokosowy rozpuścić, jeśli jest w postaci stałej
- do wiórków kokosowych dodać olej kokosowy, wymieszać dokładnie
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżeczce cukier
- białka ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy jak na bezę
- pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną

Najlepsze kokosanki

- do wiórków kokosowych w kilku partiach dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na blachę nakładać łyżeczką masę, tworząc nieregularne w kształcie ciasteczka
- masę nakładać w niewielkich odstępach od siebie
- gotowe ciasteczka od razu wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- kokosanki po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia, gdyż ciepłe są miękkie i delikatne
- ciastka po ostygnięciu są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku
- przechowywać je w szczelnym pojemniku

Kokosanki

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto migdałowe z rabarbarem to miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem kefiru i mielonych migdałów. Wierzch dodatkowo wzbogacają płatki migdałów, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się ze słodkością ciasta.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe z rabarbarem

Składniki:

200g mąki pszennej
80g mielonych migdałów
250g kefiru
100g cukru trzcinowego
80g masła
2 jajka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
220g rabarbaru
25g płatków migdałowych

Ciasto rabarbarowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki
- masło roztopić, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodać kefir i roztopione masło, wymieszać

Ciasto na kefirze

- dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać
- na koniec dodać mielone migdały, wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć dość gęsto kawałki rabarbaru

Ciasto na kefirze z migdałami

- na rabarbar wysypać równomiernie płatki migdałów, całość lekko docisnąć
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ostudzić, pokroić na kawałki, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Ciasto z kefirem i rabarbarem

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakiem to kolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem czekolady oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już ciasto czekoladowe z cukinią, a także brownie dyniowe, tym razem sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności.
Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne, tzn. nieco zbite i lekko maziste.
Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakami

Składniki:

CIASTO
300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków
220g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
120g suszonych daktyli
120ml gorącej wody
80g oleju kokosowego
60g miodu gryczanego (lub innego)
3 jajka
2-3 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

POLEWA CZEKOLADOWA
30g czekolady mlecznej
20g gorzkiej czekolady
40ml śmietanki 30%

Ciasto buraczane z czekoladą

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić
- ostudzone buraki obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée
- daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia
- ostudzone daktyle rozdrobnić razem z wodą za pomocą blendera na gładki mus
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem kokosowym, przestudzić
- jajka ubić przez 2-3 minuty

Ciasto buraczane

- do jajek dodać mus daktylowy oraz purée buraczane, zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewać partiami do masy, delikatnie wymieszać
- dodać kakao, czekoladę z olejem, miód oraz ekstrakt z wanilii, wszystko jeszcze raz wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową

Pyszne ciasto z buraka

POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia
- do gorącej śmietanki dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- polewę nieco przestudzić, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta
- w celu zastygnięcia polewy ciasto najlepiej wstawić do lodówki
- przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu

Ciasto z puree z buraka

Tarta orkiszowa z rabarbarem

Tarta orkiszowa z rabarbarem to kolejny wypiek na moim blogu z wykorzystaniem tych pysznych, kwaśnych łodyg. Wykonałam ją na wzór tarty rustykalnej, czyli bez użycia formy.
Do przygotowania ciasta kruchego użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która wspaniale komponuje się z dodatkiem cynamonu. Samo ciasto jest dość mocno słodkie, żeby zrównoważyć kwaśną warstwę rabarbaru, ale możecie zmniejszyć ilość cukru.
Ciasto kruche dzięki warstwie mielonych migdałów oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do rabarbaru, pozostaje idealnie kruche i nie namaka od soku podczas pieczenia.
Średnica tarty po upieczeniu to około 28cm.

Tarta rustykalna z rabarbarem

Tarta orkiszowa z rabarbarem

Składniki:

CIASTO KRUCHE
250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125g masła
60g cukru pudru
2-3 łyżeczki cynamonu
4-5 łyżek bardzo zimnej wody
szczypta soli

NADZIENIE
500g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mielonych migdałów lub bułki tartej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta z wierzchu

Ciasto z rabarbarem

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, cynamon, sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem
- do składników dodać zimną wodę - w ilości, która umożliwi zagniecenie ciasta
- zagnieść ciasto, zafoliować je i schłodzić przez godzinę w lodówce
- rabarbar umyć, oczyścić (nie trzeba zdejmować zewnętrznej warstwy), pokroić na kawałki wielkości około 1cm

Tarta z rabarbarem

- rabarbar zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na krótko
- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy około 35cm i grubości 3-4mm
- jeśli ciasto się klei, podsypać je niewielką ilością mąki lub rozwałkować przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru
- na placek, pozostawiając wolny brzeg (3-4cm), rozsypać równą warstwę zmielonych migdałów (lub bułkę tartą)
- rabarbar odsączyć z soku, jeśli go puścił, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pomijając wolny brzeg

Tarta orkiszowa

- brzeg z ciasta zawinąć na wierzch, tworząc kształt tarty
- jajkiem roztrzepanym z mlekiem posmarować brzeg z ciasta, posypać go cukrem trzcinowym
- gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni, piec 40-45 minut lub do zrumienienia i zmięknięcia rabarbaru (można sprawdzić patyczkiem)
- upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Tarta z mąki orkiszowej

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania, w przepisie nie ma żadnych udziwnień. Należy przygotować ciasto oraz ugotować budyń, a następnie składniki te połączyć z nadzieniem owocowym.
Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. Do wypieku możecie wykorzystać budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy, choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Składniki:

CIASTO
375g mąki pszennej
200g masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
500g rabarbaru
1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki (30g) cukru lub do smaku

BUDYŃ
550ml mleka
1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
50g masła

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto kruche z rabarbarem

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko
- wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, obie zafoliować, jedną schłodzić przez godzinę w lodówce, drugą w zamrażarce
- schłodzoną część ciasta z lodówki rozwałkować na wielkość dna formy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

BUDYŃ
- do rondelka przelać 400ml mleka, dodać masło, zagotować
- pozostałe mleko wymieszać z budyniem oraz cukrem
- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje
- gotować 1-2 minuty, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch

Ciasto kruche z owocami i budyniem

NADZIENIE
- rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kawałki wielkości około 1-2cm, przełożyć do miski
- do rabarbaru dodać 1/2 opakowania budyniu, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, składniki wymieszać

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I RABARBAREM
- na ostudzone ciasto wyłożyć równą warstwę nadzienia rabarbarowego
- na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, wyrównać
- schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzeć na tarce na warstwę budyniu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu, np. w lodówce

Kruche z rabarbarem

Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem należały kiedyś do moich ulubionych. Nie piekłam ich sama, a zajadałam się tymi "sklepowymi". Istnieją ich dwie wersje: z czekoladą i bez niej, i obie są bardzo smaczne, w zależności od tego, na co ma się w danym momencie ochotę.
Przygotowane przeze mnie ciasteczka są bardziej sezamowe niż te oferowane w sklepie, choć również bardzo smaczne, a przede wszystkim - bez zbędnych czy niezdrowych składników. Możecie je przygotować bez czekolady lub w polewie - podaję proporcje czekolady na wykonanie polewy na wszystkich ciastkach, choć sama udekorowałam nią tylko połowę (z połowy czekolady).
Z poniższego przepisu przyrządzić można około 45-50 sztuk.

Ciasteczka z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem

Składniki:

CIASTECZKA
300g płatków owsianych
100g masła
75g cukru pudru
50g sezamu
30g mąki pszennej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki wody - opcjonalnie

POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady mlecznej
40g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)

Ciasteczka owsiane z sezamem w polewie czekoladowej

Wykonanie:

CIASTECZKA
- płatki owsiane i sezam przełożyć do malaksera, rozdrobnić na mniejsze kawałki
- z rozdrobnionych składników przesiać przez sitko kilka łyżek, tak żeby oddzielić 4-5 łyżek zmielonych na pył, zalać je 5-6 łyżkami gorącej wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do rozdrobnionych płatków owsianych i sezamu dodać ostygniętą mieszankę płatków i wody, cukier puder, ostudzone masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
- składniki wymieszać, zagnieść klejącą się masę
- jeśli masa jest za sucha i rozpada się przy tworzeniu w kulę, dodać 1-2 łyżki zimnej wody
- masę można schłodzić lub od razu rozwałkować

Ciasteczka owsiane z czekoladą

- masę należy rozwałkowywać na papierze do pieczenia przez folię spożywczą, gdyż klei się do wałka
- masę rozwałkować na grubość kilku milimetrów
- rozwałkowany placek schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- ze schłodzonego placka wycinać szklanką lub okrągłą foremką ciasteczka
- po wycięciu delikatnie podważać je, żeby odkleiły się od papieru i układać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej nowym arkuszem papieru do pieczenia
- blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, w identyczny sposób upiec następną partię
- ostudzone ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym

Ciastka owsiane z sezamem i czekoladą

POLEWA CZEKOLADOWA
- ciasteczka można udekorować czekoladą
- obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, razem z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej
- rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić
- za pomocą pędzelka posmarować ciastka od spodu czekoladą, odkładać stroną posmarowaną do góry, można schłodzić, żeby czekolada szybciej zastygła
- ciasteczka z czekoladą należy przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym w chłodnym miejscu lub w lodówce

Chlebek marchewkowo-daktylowy bez cukru

Chlebek marchewkowo-daktylowy to propozycja zdrowego ciasta, w którym nie znajdziecie cukru, mąki pszennej ani zbyt dużej ilości tłuszczu. Głównymi składnikami są marchewka oraz suszone daktyle, a więc duet warzywno-owocowy. To połączenie sprawia, że ciasto jest wilgotne, a daktyle dodatkowo pełnią funkcję słodziku.
Podobnie jak chlebek bananowy, ciasto jest chlebkiem tylko z nazwy, choć można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, co różni je od innych wypieków.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 25x10 lub 30x10 (ja upiekłam chlebek w dwóch małych foremkach).

Chlebek marchewkowo-daktylowy


Chlebek marchewkowo-daktylowy bez cukru

Składniki:

140g mąki żytniej typ 720
70g mąki ziemniaczanej
140g marchewki pozostałej po odciśnięciu soku lub drobno startej i bardzo dobrze odciśniętej
120g suszonych daktyli
120ml gorącej wody
2 jajka
6 łyżek (ok. 30g) płynnego oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek (ok. 30g)
garść suszonej żurawiny (ok. 30g)

Ciasto marchewkowo-daktylowe

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
- daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia
- namoczone daktyle razem z wodą, w której się moczyły, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko
- jajka zmiksować na puszystą masę, dodać do nich daktyle, ekstrakt z wanilii, płynny olej kokosowy, wymieszać lub krótko zmiksować
- do masy dodać marchewkę, ponownie wymieszać

Ciasto marchewkowe bez cukru

- składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną) wymieszać razem w osobnym naczyniu, przesiać do masy
- wszystko delikatnie wymieszać
- do masy dodać rodzynki i suszoną żurawinę, jeszcze raz krótko wymieszać
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach delikatnie wyciągnąć z formy, wystudzić
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Ciasto daktylowe