Orzechowe kulki mocy

Orzechowe kulki mocy to energetyczna przekąska, którą przygotujecie bez pieczenia, a do tego bez mąki, jajek, nabiału i cukru. Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza jeśli wymienię składniki: masło orzechowe, płatki owsiane, daktyle, migdały. A żeby zachęcić Was jeszcze bardziej, napiszę, że przyrządzenie ciastek zajmuje niewiele czasu, choć nie obejdzie się bez malaksera lub blendera.
Z poniższych składników można przygotować 30-35 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.

Kulki mocy z masłem orzechowym

Orzechowe kulki mocy

Składniki:

200g płatków owsianych
150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody
200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
50g migdałów mielonych (można zamienić na zmielone płatki owsiane)
100g orzechów (u mnie ziemne i nerkowce)

Kulki z masłem orzechowym

Wykonanie:

- daktyle i 150g płatków owsianych zalać gorącą przegotowana wodą, odstawić do ostygnięcia
- 50g płatków owsianych rozdrobnić na drobne kawałeczki w malakserze lub zemleć
- 100g orzechów rozdrobnić na mniejsze kawałki (można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek)

Kulki z masłem orzechowym bez pieczenia

-  ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem
- do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać
- jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać

Kuleczki z daktyli, masła orzechowego i płatków owsianych

- gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki
- z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kulki obtaczać w rozdrobnionych orzechach

Kulki orzechowe z płatków owsianych

- przygotowane kulki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić
- kulki należy przechowywać w lodówce
- kulki po schłodzeniu pozostają lekko miękkie

Kuleczki orzechowe bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Sernik zebra bez pieczenia

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła.
Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "zeberek" w środku.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik zebra kakaowo-waniliowy

Sernik zebra bez pieczenia

Składniki:

100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody

biała i ciemna czekolada do dekoracji

Sernik zebra na zimno kakaowo-waniliowy

Wykonanie:

- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy
- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)

Sernik bez pieczenia

- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać

Sernik zebra na zimno

jeśli masa serowa jest bardzo gęsta: 
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać

Sernik zebra
 
jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką
- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)
- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą

Pieczone pierogi drożdżowe z serem

Pieczone pierogi drożdżowe to wspaniała przekąska, ale także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv, kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk.

Pierogi z serem z piekarnika

W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone na słodko z nadzieniem z twarogu, ale możliwości ich nadziania jest naprawdę wiele, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Pierożki są najsmaczniejsze pierwszego dnia, w kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić.
Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk.

Pierogi z serem pieczone

Pieczone pierogi drożdżowe z serem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
320g mąki pszennej + do podsypywania
200ml wody (lub mleka)
10g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub masła

NADZIENIE
400g twarogu
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1-2 żółtka

1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu

Pieczone pierogi drożdżowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto

Pierożki pieczone z serem

- ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu)
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki
- na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi

Pieczone pierogi z serem z ciasta drożdżowego

- odkładać na blat oprószony mąką lub od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- uformowane pierożki przykryć ściereczką, odstawić na krótko do napuszenia się
- przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem
- piec w 190-200 stopniach przez 15-25 do zrumienienia
- gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, ostudzone można zamrozić

Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego

Tarta snickers

Tarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie za słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć.
Swoją tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm.
Na blogu znajdziecie też przepis na  sernik snickers, a także mazurek orzechy-karmel-czekolada, który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika.

Tarta z masłem orzechowym i karmelem bez pieczenia

Tarta snickers

Składniki:

SPÓD
150g herbatników
75g masła

MASA ORZECHOWA
250g mascarpone
100g śmietanki 30%
100g masła orzechowego z kawałkami orzechów
1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku)

SOS KARMELOWY
40g drobnego cukru
40g domowego cukru waniliowego
40ml wody
50ml śmietanki 30%
20g masła
szczypta soli (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady mlecznej
60g czekolady deserowej
80ml śmietanki 30%

100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe)

Tarta z mascarpone, orzeszkami, karmelem i czekoladą

Wykonanie:

SPÓD
- herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
- do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy
- formę z herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce

Tarta jak snickers na zimno

MASA ORZECHOWA
- składniki na masę powinny być zimne
- do naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu
- dodać cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też go pominąć, jeśli wolicie bardziej słoną wersję), wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić

Tarta snickers bez pieczenia

SOS KARMELOWY
- do rondelka z grubym dnem przełożyć oba cukry oraz wodę, składniki podgrzewać, nie mieszając (można lekko potrząsać rondelkiem), aż woda wyparuje, a cukier rozpuści się i przyjmie karmelowy kolor
- zmniejszyć moc palnika, dodać masło, składniki energicznie wymieszać, od razu dodać śmietankę, ponownie wymieszać, podgrzewać krótko, aż karmel stanie się jednolity
- jeśli chcemy uzyskać lekko słony karmel, należy dodać szczyptę soli, wymieszać
- gotowy sos jest dość rzadki na gorąco, nie należy go podgrzewać zbyt długo
- sos należy od razu przelać do innego naczynia w celu zahamowania dalszej karmelizacji
- można go użyć po przestygnięciu i zgęstnieniu lub schłodzić w szczelnym pojemniku, a tuż przed jego wykorzystaniem, zanurzyć naczynie z sosem w gorącej wodzie
- na schłodzoną masę orzechową wyłożyć warstwę orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą
- tartę ponownie schłodzić

Tarta snickers

POLEWA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca
- do śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy
- polewą od razu udekorować tartę, rozprowadzając ją na całej jej powierzchni aż do ciasteczkowego brzegu
- tartę schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc w lodówce

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasto bananowe z masłem orzechowym to wariacja na temat chlebka bananowego w wersji fistaszkowej. Dodatek sporej ilości masła orzechowego sprawia, że ciasto jest mniej słodkie i bardziej wytrawne, a smak fistaszków jest dość mocno wyczuwalny. Możecie regulować słodkość tego wypieku, dodając nieco więcej lub mniej miodu, ale im słodszy efekt końcowy, tym mniej wyczuwalne staje się masło orzechowe.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Składniki:

300g mąki pszennej
350g bananów (3-4 sztuki w zależności od wielkości)
200g masła orzechowego
40g masła
2 jajka
1 łyżka miodu
3-4 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto bananowe

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- banany przełożyć do miski, rozgnieść widelcem
- do bananów dodać masło orzechowe, roztopione masło, jajka oraz miód, składniki wymieszać
- w drugiej misce wymieszać dokładnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać

Ciasto z masłem orzechowym

- do masy dodać 3-4 łyżki mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję
- UWAGA! jeśli zwiększycie ilość miodu, dodatek mleka może być niepotrzebny
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Ciasto bananowe z masłem orzechowym

Ciasteczka marchewkowe z bakaliami

Ciasteczka marchewkowe z bakaliami to małe, słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce.
Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą z odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu.
Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak.
Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk.

Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe z bakaliami

Składniki:

275g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
200g startej marchewki (na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej lub pozostałości z wyciśnięcia soku w wyciskarce)
125g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
120g bakalii (nerkowce, suszona żurawina, rodzynki)

Co zrobić z marchewką pozostałą po wyciśnięciu soku?

Wykonanie:

- składniki na ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki
- przygotować marchewkę
- miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać ekstrakt z wanilii i jajko, ponownie utrzeć
- mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dokładnie wymieszać
- bakalie pokroić na mniejsze kawałki (również duże rodzynki i żurawinę)
- do masy dodać mąki, składniki wymieszać, wyrobić mikserem lub dłonią, pod koniec dodając bakalie
- ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść
- ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej będzie uformować)
- każdy rulon zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową, schłodzić w zamrażarce, aż ciasto stwardnieje (1-2 godziny)
- schłodzone rulony wyjąć z zamrażarki, odwinąć z folii, ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości 0,8-1cm, starając się nie zgniatać ciasta przy krojeniu, aby plasterki się nie deformowały

Ciasteczka marchewkowo-bakaliowe

- jeśli nie macie dużej blachy, na której zmieszczą się wszystkie ciasteczka, resztę ciasta należy przechowywać w zamrażarce (chyba, że pokroicie od razu oba rulony, wtedy ciasteczka mogą czekać na papierze do pieczenia w lodówce)
- ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 12-15 minut
- upieczone ciasteczka nieco urosną, będą jednak cały czas lekko miękkie (jeśli nie będziecie pewni, czy są upieczone, przełamcie jedno, zanim wyjmiecie wszystkie z piekarnika)
- w identyczny sposób postąpić z resztą ciasta
- upieczone ciasteczka ostudzić, przechowywać w szczelnym, zamkniętym pojemniku

Ciasteczka marchewkowe

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino to przekładaniec w ilości warstw przypominający Marcinka, jednak różniący się od niego nie tylko kształtem, ale i smakiem. Na moim blogu znajdziecie już przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia, który należy do najczęściej przez Was odwiedzanych i myślę, że poniższy wypiek również przypadnie Wam do gustu.
Przygotowanie takiego przekładańca nie jest trudne, wystarczy zagnieść ciasto, podzielić je na kilkanaście części (u mnie 13), rozwałkować i upiec placki (i to jest najbardziej czasochłonna czynność), a następnie przygotować krem i przełożyć nim blaty. Całość powinna poleżeć w szczelnym pojemniku w lodówce przez co najmniej jedną dobę, żeby odpowiednio zmięknąć i "przegryźć się".
Wielkość ciasta to około 21x11cm (szeroka keksówka).

Przekładaniec w kremem cappuccino

Ciasto cappuccino

Składniki:

CIASTO
240g mąki pszennej
70g masła
60g śmietany 18%
30g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 pełna łyżka kakao
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM CAPPUCCINO
230g śmietanki 30%
230g śmietany 18%
2 łyżki domowego cukru waniliowego
7 łyżek (około 40g) cappuccino w proszku

kakao do oprószenia ciasta

Krem cappuccino do ciasta bez żelatyny

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na  ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę
- do masy maślanej dodać jajko, utrzeć
- w odrobinie śmietany rozpuścić sodę, dodać do masy
- do masy dodawać na przemian śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, ciasto ucierać lub wyrabiać dłonią/mikserem, jeśli jest już bardzo gęste

Marcinek o smaku cappuccino

- ciasto podzielić na 13 części, zafoliować i schłodzić przez godzinę w lodówce
- każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek o kształcie prostokąta (ja przykładałam do placka szeroką keksówkę i od niej odcinałam nożykiem kształt prostokąta) - najlepiej robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
- rozwałkowane placki nakłuć widelcem, ułożyć jeden na drugim (każdy placek powinien być oddzielony od drugiego papierem do pieczenia), schłodzić ponownie przez godzinę

Ciasto cappuccino wielowarstwowe

- placki piec po 2-3 na raz, tyle ile zmieści się na dużej blasze z piekarnika, w temperaturze 190-200 stopni przez około 5 minut
- upieczone placki delikatnie przekładać na kratkę lub inną blachę, studzić
- ostudzone placki można od razu przełożyć kremem lub przechowywać szczelnie zafoliowane lub zamknięte w pojemniku spożywczym

Masa cappuccino do ciasta

KREM CAPPUCCINO
- śmietanka 30% oraz śmietana 18% powinny być bardzo zimne
- śmietankę i śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na dość sztywną masę (krem będzie nieco mniej sztywny niż bita śmietana, ale bez obaw, ubije się), pod koniec ubijania dodając domowy cukier waniliowy oraz cappuccino w proszku
- na talerzu, paterze, blaszce, itp. ułożyć jeden z placków, na wierzch nałożyć 1-2 łyżki kremu, rozsmarować, delikatnie przycisnąć następnym plackiem
- krem może nieco wyciekać na boki, posłuży potem do posmarowania boków ciasta
- w powyższy sposób wykorzystać wszystkie placki i krem, nakładając go również na wierzch ciasta oraz na jego boki

Ciasto cappuccino na zimno

- jeśli któryś placek połamie się, nie przejmujcie się - można go ułożyć w częściach, w cieście nie będzie to wyczuwalne
- gotowe ciasto oprószyć z wierzchu i po bokach kakao
- ciasto należy schować do szczelnego pojemnika lub szczelnie zakryć, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez co najmniej dobę, aby odpowiednio zmiękło
- porcjować, krojąc w cienkie plastry lub na mniejsze kawałki

Ciasto jak Marcinek o smaku cappuccino