Drożdżowe babeczki cytrynowe

Drożdżowe babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa, nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru.
Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki).

Babeczki wielkanocne z lukrem

Drożdżowe babeczki cytrynowe

Składniki:

CIASTO
160g mąki pszennej
60ml mleka
40g masła
35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 żółtka
10g drożdży
skórka otarta z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

LUKIER
100g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1-2 łyżki soku z cytryny

babeczki drożdżowe w formie na muffiny

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę 
- z umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać
- ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski
- miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części
- z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki

Babeczki drożdżowe z lukrem cytrynowym

- formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut)
- formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia
- babeczki mocno wyrosną ponad foremki
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 łyżką gorącej wody i z 1-2 łyżkami soku z cytryny
- gotowym lukrem polać babeczki
- jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody lub soku z cytryny
- udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem
- babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko w piekarniku

Babeczki drożdżowe na Wielkanoc

Wielkanocne babeczki piaskowe

Wielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki będą się prezentować równie ładnie, a nawet łatwiej będzie umieścić je obok innych produktów.
Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli do pieczenia wykorzystacie proszek do pieczenia nie zawierający glutenu, staną się też babeczkami bezglutenowymi.
Babeczki możecie przygotować tylko w jasnym, lub tylko w ciemnym kolorze, polecam jednak zrobić je tak jak ja, łącząc oba te kolory, gdyż nie tylko wzbogaci to smak tych małych wypieków, ale i będzie ładniej wyglądać.
Z podanego przepisu przygotujecie 6 babeczek. Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek.

Babeczki wielkanocne

Wielkanocne babeczki piaskowe

Składniki:

150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki
60g cukru pudru
50g masła
2 jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao

Babeczki bez użycia mąki pszennej

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie cukru pudru i cukier waniliowy
- białka oddzielić od żółtek
- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę
- skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia

Babeczki do koszyczka wielkanocnego

- do masy przesiać skrobię, składniki wymieszać lub krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą ilość cukru pudru
- sztywną pianę z białek dodawać partiami do masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)
- z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski
- do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać

Babeczki ze skrobi ziemniaczanej

- do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę jasnej masy, obok łyżeczkę ciemnej masy i tak naprzemiennie do skończenia obu mas, wypełniając foremki do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, babeczki piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone i ostudzone babeczki przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej

Piaskowe babeczki do koszyczka

Mazurek orzechy-karmel-czekolada

Mazurek orzechy-karmel-czekolada to połączenie, które zniewoli Wasze kubki smakowe i zmusi do sięgania po coraz to nowy kawałek tego wypieku. Jeśli lubicie batoniki snickers i wypieki inspirowane smakami w nich zawartymi, to i ten mazurek stanie się Waszym ulubionym. Znajdziecie w nim kruchy spód, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne oraz czekoladę - bogactwo smaków, które łączą się w jedną, niesamowicie pyszną całość.
Mazurek przygotowałam w kształcie jajka, ale możecie go zrobić w innej formie.

Mazurek wielkanocny z masłem orzechowym i karmelem

Mazurek orzechy-karmel-czekolada

Składniki:

CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie

SOS KARMELOWY
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
25ml wody
10g masła
30ml śmietanki 30%

75g masła orzechowego
75 prażonych orzechów ziemnych
40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
30ml śmietanki 30%

Mazurek orzechowo-karmelowy z polewą czekoladową

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło i żółtko powinny być prosto z lodówki
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg


- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
- schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia
- upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić
- ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

Mazurek wielkanocny

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor
- należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak
- jeśli cukier przyjmie odpowiednia barwę, rondelek zdjąć z palnika, dodać masło i energicznie wymieszać, a następnie wlać śmietankę - UWAGA reakcja może być gwałtowna, a karmel zgęstnieje
- rondelek ponownie umieścić na palniku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się karmelu i uzyskania gładkiej konsystencji (około 1 minuty)
- gotowy sos jest dość rzadki, kiedy jest gorący, nie należy go zbyt długo podgrzewać
- zdjąć z palnika, przelać do słoiczka lub innego naczynia, ostudzić
- sos podczas stygnięcia zgęstnieje
- można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję

Mazurek z orzechami ziemnymi

POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować
- gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji

Mazurek z masłem orzechowym

PRZEŁOŻENIE MAZURKA
- ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg
- na maśle orzechowym poukładać połówki orzechów ziemnych
- orzechy równomiernie polać sosem karmelowym
- całość udekorować czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie
- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą orzechową prawie taką samą, jak w miodowniku.
Mazurek orzechowy nie tylko doskonale się prezentuje, ale też pozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna.
Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach.

Mazurek na Wielkanoc

Mazurek orzechowy

Składniki:

CIASTO
280g mąki pszennej
160g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
200g powideł śliwkowych

POLEWA ORZECHOWA
150g orzechów włoskich
50g masła
50g miodu

Mazurek z powidłami śliwkowymi i orzechami

Wykonanie:

CIASTO
- masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei)
- składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka

Mazurek orzechowy przekładany powidłami

- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej jest wałkować ciasto przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru) na placek niewiele większy od szablonu jajka, przyłożyć szablon i dociąć ciasto do jego kształtu 
- oba placki nakłuć gęsto widelcem, schłodzić 30-60 minut w lodówce
- schłodzone ciasto ułożyć jednocześnie na dużej blasze, lub piec po sobie (w tym czasie drugi placek powinien być w lodówce)
- upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone placki pozostawić na blasze do ostygnięcia (są dość delikatne)
- ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

Mazurek z orzechami włoskimi

NADZIENIE
- powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją
- rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić
- zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem

POLEWA ORZECHOWA
- orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki
- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników
- do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając
- masę zdjąć z palnika, lekko ostudzić
- masę orzechową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni górnego placka
- gotowy mazurek zafoliować lub przykryć, schłodzić
- w celu przedłużenia świeżości mazurka przechowywać w chłodnym miejscu

Mazurek z orzechami

Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy, pomarańczowy lub czekoladowy. Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki.
Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm.

Mazurek wielkanocny

Mazurek kokosowy

Składniki:

CIASTO
160g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA KOKOSOWA
160ml śmietanki 30%
80g białej czekolady
60g wiórków kokosowych

200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)
około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji

masa kokosowa

Wykonanie:

CIASTO
- masło i żółtko do ciasta powinny być zimne
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm
- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg

Jak zrobić ciasto na mazurek wielkanocny?

- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche
- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej

Mazurek kokosowo-wiśniowy

MASA KOKOSOWA
- śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin
- mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę
- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)
- do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać
- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić

Mazurek kokosowy z konfitura wiśniową

PRZEŁOŻENIA MAZURKA
- konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje
- konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka
- odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
- zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)
- na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)
- kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje
- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Mazurek kokosowy

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego o smaku waniliowym, a także umieszczenie w cieście nie miazgi jabłkowej, a połówek owoców, które pod wpływem temperatury zamieniają się w pyszny jabłkowy mus.
Ciasto nie zawiera jajek, więc jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą ich jeść.
Mimo, że lubię wymyślać własne przepisy, a te, które skądś czerpię, zazwyczaj "ulepszam", to poniższy przepis należy do tych, których nie warto zmieniać. Nie radzę rezygnować z polewy, która w tym przypadku jest niemal jedyną składową wypieku, która dosładza szarlotkę, gdyż ciasto zawiera tylko niewielką ilość cukru waniliowego (w przepisie, na którym się oparłam, w ogóle nie dodaje się cukru do ciasta).
Skorzystałam z receptury zamieszczonej na blogu piekarnik - sprawdzone przepisy. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale ja po prostu lubię szarlotki, więc nie mogło być inaczej :)
W przepisie podanym poniżej zmniejszyłam nieco ilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Szarlotka najlepsza

Szarlotka z połówkami jabłek

Składniki:

CIASTO
320g mąki pszennej
180g masła
150g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły całe dno formy, ułożone w niedużych odstępach od siebie (użyłam 4,5 sztuki)

POLEWA
80g (1/2 szklanki) cukru pudru
1-2 łyżki śmietany 18%

 opcjonalnie 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta (jeśli boicie się namokniętego od jabłek ciasta)

Szarlotka na serku homogenizowanym

Wykonanie:

- masło i serek powinny być schłodzone
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać
- dodać kawałki zimnego masła, waniliowy serek homogenizowany oraz domowy cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto można schłodzić lub od razu przygotować szarlotkę
- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości dna formy - jeśli ciasto się klei, można podsypać je niewielką ilością mąki, choć lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, przykryte kawałkiem folii spożywczej lub drugim arkuszem papieru

Pyszna szarlotka bez jajek

- jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, delikatnie usunąć gniazda nasienne
- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką
- na dno formy wyłożyć jedną część ciasta, ciasto można oprószyć mąką ziemniaczaną w celu wchłonięcia nadmiaru soku z jabłek (można tego nie robić)
na cieście ułożyć w niewielkich odstępach od siebie jabłka, przecięciem do dna - w formie 23x23cm zmieszczą się 3 rzędy po 3 połówki średniej wielkości jabłek
- na jabłkach ułożyć drugą część ciasta (najłatwiej zrobić to, jeśli wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami
- ciasto nakłuć delikatnie widelcem

Szarlotka z połówkami jabłek

- piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta
- pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę
- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, aż odparuje, gorącą polać lukrem, lub rozsmarować go na wierzchu ciasta, pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia lukru
- przechowywać pod przykryciem

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych.
Z podanej porcji przygotujecie około 35 ciasteczek.

Ciasteczka z proszkiem budyniowym

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Składniki:

120g mąki pszennej
120g masła
80g cukru pudru
80g wiórków kokosowych
2 budynie w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (każdy po 40g)
2 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego do obtoczenia ciasteczek

Kokosowo-budyniowe ciasteczka

Wykonanie:

- masło i żółtka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem
- dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego

Kruche ciasteczka kokosowe

- na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy
- każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut
- schłodzone ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut
- po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone

Ciasteczka kokosowo-budyniowe

- ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia
- ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się) w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej

Kruche ciasteczka budyniowe