Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Sernik fistaszkowy bez pieczenia to uczta dla miłośników masła orzechowego i orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.

Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)
30g masła

MASA SEROWA
450g waniliowego serka homogenizowanego
250g jogurtu greckiego
150g masła orzechowego
75g domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)
4,5 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji

Sernik z masłem orzechowym na zimno

Wykonanie:

- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić
- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)

Sernik bez pieczenia z orzeszkami ziemnymi

- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować

Pyszny sernik fistaszkowy

- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek
- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować
- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór
- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika
- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przechowywać w lodówce pod przykryciem

Sernik z fistaszkami na zimno

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość.
Z poniższego przepisu przygotujecie  25-30 rogalików.

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem

Składniki:

CIASTO
500g mąki pszennej + do podsypywania
160g masła
120g śmietany 18%
100g cukru
40g drożdży
2 jajka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli

NADZIENIE
260g twarogu zmielonego lub rozdrobnionego
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 żółtko

jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia gotowych rogalików

Rogaliki z dodatkiem drożdży - bez wyrastania

 Wykonanie:

- drożdże i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i częścią cukru, odstawić na chwilę
- mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, kawałki zimnego masła, składniki posiekać razem, dodać rozbełtane jajka oraz śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto od razu nadaje się do formowania rogalików, nie trzeba go ani odstawiać do wyrośnięcia, ani chłodzić
- najlepszym twarogiem do nadzienia jest ten własnoręcznie zmielony/rozdrobniony (można to zrobić widelcem), będzie on odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia
- do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać

Krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem

- ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką
- placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie nie wystawało, zawinąć w kształt rogala
- rogaliki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem
- rogaliki można od razu piec (nie muszą rosnąć) w 180-190 stopniach przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- w identyczny sposób uformować i piec następne rogaliki
- rogaliki po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, zimne oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem

Rogale z ciasta krucho-drożdżowego

Ciasto krówka

Ciasto krówka to wypiek znany i lubiany w wielu domach, pojawiający się na świątecznym stole lub imprezach okolicznościowych. Choć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :)
Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Składniki:

CIASTO
400g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
40g miodu
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
60ml karmelu

KARMEL
50g cukru
50ml wody + 1/4 szklanki wody

MASA BUDYNIOWA
750ml mleka
300g masła
160g cukru (u mnie 100g zwykłego i 60g domowego cukru waniliowego)
30g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej

MASA KRÓWKOWA
150g gotowej masy krówkowej
110g orzechów włoskich

Przepis na ciasto krówkowe

Wykonanie:

KARMEL
- do rondelka przełożyć cukier i 50ml wody, mieszankę podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż woda wyparuje, a cukier zacznie zmieniać kolor
- zmniejszyć moc palnika, nadal nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem, podgrzewać karmel, aż przyjmie jasnobrązowy kolor (należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak)
- do gorącego karmelu ostrożnie wlać 1/4 szklanki wody, UWAGA mieszanka może pryskać, a karmel stwardnieje, należy go nadal podgrzewać, aż ponownie się rozpuści
- gotowy karmel od razu przelać do innego naczynia (w gorącym garnku będzie się nadal karmelizował nawet po zdjęciu na blat), ostudzić
- karmel po ostygnięciu powinien być płynny, jeśli jest gęsty, to znaczy, że za długo go podgrzewaliśmy

Ciasto krówka z orzechami

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę, cukier i sodę oczyszczoną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej
- placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia
- po upieczeniu placki ostudzić - postępować z nimi delikatnie, bo są kruche
- placki po ostygnięciu można od razu przełożyć masą lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

Ciasto z masą krówkową i orzechami

MASA BUDYNIOWA
- z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować w rondlu razem z cukrem (zwykłym i waniliowym)
- odlane mleko wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną
- do gotującego się mleka wlać mieszankę mleka i mąki, mieszając energicznie, gotować na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (1-2 minuty)
- do gorącego budyniu dodać w kilku porcjach masło, wymieszać lub zmiksować
- gorącą masę budyniową od razu wyłożyć na ciasto

Pyszne ciasto krówka

PRZEŁOŻENIE CIASTA
 - orzechy włoskie drobno posiekać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z miodowych blatów
- na ciasto wylać gorącą masę budyniową, wyrównać
- budyń przykryć z wierzchu drugim blatem miodowym, delikatnie docisnąć
- ciasto posmarować z wierzchu cienką warstwą gotowej masy krówkowej, posypać równomiernie kawałkami orzechów, delikatnie docisnąć je z wierzchu, żeby zanurzyły się w masie
- ciasto dobrze zafoliować, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić co najmniej przez 24 godziny

Bułeczki krówkowe z orzechami

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki, z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego.
Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek. Jedna bułeczka ma około 230 kalorii.

Drożdżówki z masą krówkową

Bułeczki krówkowe z orzechami

Składniki:

CIASTO
165g mąki pszennej
5g drożdży świeżych
100ml wody lub mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
10g masła

NADZIENIE
50g krówek (5-6 sztuk)
10g masła
2 łyżki śmietanki 30%
40g orzeszków ziemnych

Bułeczki krówkowe

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody lub mleka, 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości

Bułeczki drożdżowe z orzechami

- w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika
- jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań
- orzechy ziemne drobno posiekać
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką
- na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami
- placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów
- bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek)
- bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni, piec 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia

Zawijane bułeczki drożdżowe
 

Ciastka owsiane bez mąki i jajek

Ciastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z płatków owsianych. Poniższa receptura może śmiało z nim konkurować i myślę, że również podbije Wasze podniebienia.
Ta wersja ciasteczek jest nieco zdrowsza niż ta wspomniana powyżej - nie zawiera mąki ani jajek, więc jest idealna dla osób, które nie mogą spożywać tych produktów. Można też śmiało zrezygnować z dodatku cukru, ograniczyć go lub dodać swój ulubiony zamiennik białego cukru.
Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję.
Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek.

Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek

Ciastka owsiane bez mąki i jajek

Składniki:

100g płatków owsianych
50g płatków żytnich
50g łuskanego słonecznika
50g orzechów ziemnych
50g rodzynek
50g masła
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)

Najlepsze ciasteczka owsiane

Wykonanie:

- do pojemnika blendera przełożyć płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i orzechy ziemne, składniki rozdrobnić - nie na mąkę, ale na drobne kawałki
- ze zmiksowanych składników wybrać 1-2 łyżki rozdrobnione na pył (najlepiej przesiać przez sitko), zalać je 3 łyżkami gorącej wody, odstawić, powstanie lekko klejąca masa
- masło roztopić, ostudzić
- rodzynki drobno posiekać
- do rozdrobnionych składników suchych dodać klejącą masę, roztopione masło, cukier oraz rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać
- całość powinna być dość mocno klejąca, jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać 1-2 łyżki wody
- miskę z masą zafoliować, schłodzić
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia


Ciasteczka bez mąki i jajek

- ze schłodzonej masy odrywać kulki (dla ułatwienia można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując brzegi, aby były okrągłe, a nie postrzępione
- ciasteczka układać w niewielkim odstępie od siebie, gdyż nie rosną podczas pieczenia
- uformowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka po upieczeniu pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż na ciepło są bardzo delikatne
- po ostygnięciu ciasteczka twardnieją i stają się kruche, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciastka owsiane bez dodatku mąki

Ciasto z sercem

Ciasto z sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta jasnego z serduszkami w środku.
Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca.
Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka.
Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach 25x10cm.

Babka z niespodzianką

Ciasto z sercem

Składniki:

CIASTO CZERWONE
180g mąki pszennej
180g masła
150g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka wody do rozprowadzenia barwnika

CIASTO JASNE
240g mąki pszennej
240g masła
200g cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii

cukier puder do oprószenia

Przepis na walentynki

Wykonanie:

- składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
- najpierw należy przygotować ciasto czerwone
- masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką
- na koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka

Przepis na ciasto walentynkowe

- upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić
- całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry, odpowiadające grubości foremki, którą będziemy wycinać kształty
- w każdej kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść
- ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika
- tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto

Ciasto na walentynki

- po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie serc
- nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak, żeby każda wolna przestrzeń obok serduszek została wypełniona ciastem
- serduszka powinny zostać całkowicie przykryte ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki
- ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić
- ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować

Ciasto walentynkowe

Kruche serduszka z nadzieniem kawowym

Kruche serduszka z nadzieniem kawowym to moja propozycja na nadchodzące walentynki, ale nie tylko - ciasteczka są pyszne i można je przygotowywać przez cały rok, również w innych kształtach.
Ciasteczka ze względu na nadzienie należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, dzięki temu zachowają świeżość i smak. Można je jeść od razu po wyjęciu z lodówki lub odczekać 10-20 minut, obie wersje są smaczne, choć ta druga bardziej krucha i zdecydowanie bardziej kawowa w smaku :)
Z poniższego przepisu wychodzi około 45 pojedynczych serduszek (wycinanych foremką o wysokości 4,5cm).

Kruche serca

Kruche serduszka z nadzieniem kawowym

Składniki:

CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
80g masła
75g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

NADZIENIE
100g masła
75g białej czekolady
3 łyżki gorącej przegotowanej wody
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru (można pominąć)

Nadzienie kawowe do ciastek

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem
- dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm
- foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć je w niedużych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane ciastka ponownie schłodzić 20-30 minut
- piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche)

Walentynkowe ciasteczka

NADZIENIE KAWOWE
- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić
- do miski przełożyć masło, białą czekoladę i napar kawowy, podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się składników i uzyskania gładkiej masy (można to też zrobić w rondelku na minimalnej mocy palnika)
- masę zdjąć na blat, ostudzić, schłodzić w lodówce, aż uzyska pożądaną konsystencję (przez kilka godzin lub nawet całą noc) - powinna być plastyczna, ale na tyle zwarta, by nie "uciekała" z ciastek, kiedy będziemy je nią przekładać
- schłodzonym nadzieniem posmarować połowę ciasteczek, przykryć je pozostałymi ciastkami i lekko docisnąć
- ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Kruche serduszka z nadzieniem