Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy się.
Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)
Składniki:
CIASTO
250g suchego maku
4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku)
5 jajek
150g cukru pudru
130g masła
100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny
150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady gorzkiej
40g czekolady mlecznej
80ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki
- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- żółtka oddzielić od białek
- do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka
- dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać
- dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać
- dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca, zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia
- zgęstniałą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, schłodzić
- przechowywać w lodówce pod przykryciem
uwielbiam ten makowiec :) prosty i pyszny ;)
OdpowiedzUsuńoch i ja straszliwie lubię wszelkie makowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńOjeju, jak to pięknie wygląda! A na pewno smakuje wyśmienicie, uwielbiam makowce! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto z dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie jadłam :) A wygląda niesamowicie kusząco!
OdpowiedzUsuńJa już robilam ten makowiec jest pyszny..i dziś też będę robić..przypominam sobie przepis ..dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa już robilam ten makowiec jest pyszny..i dziś też będę robić..przypominam sobie przepis ..dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, pozdrawiam!
UsuńWitam czy zamiast masła można zamienić na margarynę
UsuńTak.
UsuńZnam, polecam. Pyszne ciasto. :) Robię na najbliższe święta.
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki
OdpowiedzUsuń23x23cm.
UsuńCzy może byc mak mielony kupilam w Lidlu.500g
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy go przelać wrzątkiem i dobrze odcedzić.
UsuńRobiłam już drugi raz,jest przepyszny,goście się zachwycali !!!
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać gotowy makowiec. Dzięki za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWiele zależy od warunków przechowywania. W chłodnym miejscu na pewno wytrzyma kilka dni.
Usuń