Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami.
Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie.
Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych).

Drożdżówki


Drożdżówki z serem i truskawkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
400g mąki pszennej
240ml mleka
20g drożdży
65g cukru
1 żółtko
szczypta soli
40g masła

NADZIENIE
250g twarogu półtłustego
30g masła
40g domowego cukru z wanilią
1 żółtko
250g truskawek

białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek


Bułeczki drożdżowe zawijane

Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać 1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz 50g mąki, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
- masło rozpuścić, ostudzić
- do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier, wymieszać
- do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułek), resztę mleka, składniki wymieszać, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone masło (ręcznie co najmniej kilka minut, mikserem krócej)
- miskę z wyrobionym ciastem przykryć szczelnie ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości


NADZIENIE
- twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie z miękkim masłem, cukrem i żółtkiem (białko pozostawić tak jak poprzednie do posmarowania bułek lub zamrozić, jeśli będzie go za dużo)
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, dokładnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki
- do białka dodać 1 łyżkę mleka, wymieszać

Drożdżówki z twarogiem

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić
- podsypując mąką, rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra i wymiarach około 40x30cm
- na placku rozsmarować równą warstwę twarogu, na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć większość truskawek (około 4/5)
- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku
- ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki)
- każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca


- obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki
- gotowe bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia
- gdy bułeczki wyrosną, pozostawionymi kawałkami truskawek uzupełnić miejsca, w których nie ma owoców
- gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec około 25 minut lub do zrumienienia
- ostudzone drożdżówki przechowywać pod przykryciem

Drożdżówki z serem i truskawkami

Milion smaków truskawek - edycja trzecia

3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.