Kokosanki

Kokosanki to bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka na bazie białek, z dużą ilością wiórków kokosowych. Przyrządza się je tak samo jak bezy, z tym że wzbogaca się je dodatkowo o tłuszcz i wspomniane już wiórki.
Jeśli lubicie dość słodkie smakołyki z akcentem kokosowym, ten przepis jest dla Was :)
Z podanych proporcji składników można upiec około 25 sztuk.

Ciasteczka kokosanki


Kokosanki

Składniki:

2 białka
120g drobnego cukru (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
50g oleju kokosowego
200g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kokosanki na białkach

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni
- olej kokosowy rozpuścić, jeśli jest w postaci stałej
- do wiórków kokosowych dodać olej kokosowy, wymieszać dokładnie
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżeczce cukier
- białka ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy jak na bezę
- pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną


Najlepsze kokosanki

- do wiórków kokosowych w kilku partiach dodać ubite białka, delikatnie ale dokładnie wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na blachę nakładać łyżeczką masę, tworząc nieregularne w kształcie ciasteczka
- masę nakładać w niewielkich odstępach od siebie


- gotowe ciasteczka od razu wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- kokosanki po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia, gdyż ciepłe są miękkie i delikatne
- ciastka po ostygnięciu są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku
- przechowywać je w szczelnym pojemniku

Kokosanki

6 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.