Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania, w przepisie nie ma żadnych udziwnień. Należy przygotować ciasto oraz ugotować budyń, a następnie składniki te połączyć z nadzieniem owocowym.
Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. Do wypieku możecie wykorzystać budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy, choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z budyniem i rabarbarem


Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Składniki:

CIASTO
375g mąki pszennej
200g masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
500g rabarbaru
1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki (30g) cukru lub do smaku

BUDYŃ
550ml mleka
1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
50g masła

cukier puder do oprószenia ciasta


Ciasto kruche z rabarbarem

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko
- wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, obie zafoliować, jedną schłodzić przez godzinę w lodówce, drugą w zamrażarce
- schłodzoną część ciasta z lodówki rozwałkować na wielkość dna formy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić


BUDYŃ
- do rondelka przelać 400ml mleka, dodać masło, zagotować
- pozostałe mleko wymieszać z budyniem oraz cukrem
- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje
- gotować 1-2 minuty, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch

Ciasto kruche z owocami i budyniem

NADZIENIE
- rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kawałki wielkości około 1-2cm, przełożyć do miski
- do rabarbaru dodać 1/2 opakowania budyniu, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, składniki wymieszać

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I RABARBAREM
- na ostudzone ciasto wyłożyć równą warstwę nadzienia rabarbarowego


- na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, wyrównać
- schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzeć na tarce na warstwę budyniu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu, np. w lodówce

Kruche z rabarbarem

18 komentarzy:

  1. Niedawno robiłam bardzo podobne ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis już skradł moje serce :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wlasnie jestem w trakcie jego realizacji.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wlasnie jestem w trakcie jego realizacji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota, muszę w końcu zrobić w tym roku coś z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ty łakomczuchu :) zostaw coś dla innych :) :)

      Usuń
    2. Rozumiem cię, zjedzmy na pół ;)

      Usuń
    3. Zgoda, zwłaszcza, że w dobrym towarzystwie zawsze smakuje lepiej :)

      Usuń
  7. Pyszności!
    Ciasto z rabarbarem i budyniem to kwintesencja maja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie takie ciasto przyjmę w formie prezentu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie znalazłam tę stronę. Od godziny czytam przepisy ... I już tu zostanę :-)

    Pozdrowienia dla Wszystkich

    OdpowiedzUsuń

  10. Również poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam! Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho wlasnie zrobilam ,rozplywa sie w ustach mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam. Super! Nigdy nie miałam pomysłu co zrobić z rabarbarem, ale ten przepis na pewno zagości u mnie na stałe. Pierwszego dnia dosłownie rozpływało się w ustach, ale drugiego też pycha. Do trzeciego dnia nie dotrwało ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.