Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie znane są też pod nazwą "gniazdka" lub "pączki wiedeńskie". Pod tymi określeniami kryją się krążki z ciasta parzonego, smażone, tak jak wszystkie karnawałowe smakołyki, w głębokim tłuszczu.
Do przygotowania gniazdek potrzeba kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni: masła, jajek, mąki, soli i cukru. Nie obejdzie się niestety bez rękawa cukierniczego, najlepiej z dekoracyjną końcówką, dzięki której pączki będą ładnie "zakręcone" jak te z cukierni.
Pączki hiszpańskie przygotowuje się szybko, nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Na pewno potrzeba nieco wprawy w wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmujcie się, jeśli pierwsze pączki nie będą idealnie okrągłe.

Pączki hiszpańskie jak zrobić


Ciasto parzone na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, więc konieczne jest udekorowanie ich po usmażeniu lukrem lub cukrem pudrem (najczęściej jest to właśnie lukier). W składnikach nie znajdziecie też spulchniacza w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej; gniazdka rosną tylko i wyłącznie na jajkach, a jeśli dokładnie zmiksujecie je z resztą ciasta, a potem usmażycie pączki w odpowiednio rozgrzanym oleju, będą wyjątkowo puszyste, wyrośnięte i nie nasiąkną olejem.
Z poniższego przepisu przygotujecie 20 gniazdek.

Pączki z ciasta parzonego - gniazdka

Pączki hiszpańskie

Składniki:

CIASTO PARZONE
250ml wody
180g mąki pszennej
4 jajka
80g masła
szczypta soli

LUKIER
200g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

olej do smażenia


Jak zrobić pączki hiszpańskie w domu?

Wykonanie:

- w rondelku umieścić wodę, masło i szczyptę soli, składniki zagotować, zmniejszyć moc palnika
- mąkę przesiać do innego naczynia, jednym ruchem wsypać do gotującej się mieszanki, od razu energicznie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki
- ucierać lub mieszać energicznie, aż ciasto będzie idealnie gładkie i będzie odstawać od garnka, zdjąć z palnika, ostudzić
- do ostudzonego ciasta wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując, aż składniki się połączą


Pączki z ciasta parzonego

- w szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury około 175 stopni (temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucając do oleju skórkę z chleba - jeśli utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, olej jest odpowiednio rozgrzany)
- przygotować rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką - najlepiej w kształcie dużej gwiazdy oraz arkusz papieru do pieczenia
- dla ułatwienia, aby wyciskane z rękawa pączki były mniej więcej tej samej wielkości, można wyznaczyć na papierze ołówkiem kwadraty o boku 9-10cm
- papier posmarować odrobiną oleju, na każdy narysowany kwadrat wyciskać okręgi z ciasta o średnicy nieco mniejszej, niż bok kwadratu


Jak uformować gniazdka z ciasta parzonego?

- papier z uformowanymi pączkami delikatnie pociąć na kwadraty według wcześniej narysowanej linii
- do rozgrzanego oleju wkładać pączki razem z papierem, pączkiem do dołu, papier po około 1 min. smażenia łatwo można zdjąć
- pączki smażyć z obu stron na złoty kolor (u mnie 2-3 min. z każdej strony), wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (w celu odsączenia nadmiaru oleju)
- smażyć kolejną turę pączków, pamiętając, że temperatura w trakcie smażenia może się zmieniać, więc należy regulować moc palnika


Pączki wiedeńskie

- jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem: przesiany cukier puder rozetrzeć dokładnie z kilkoma łyżkami gorącej wody, lukrem smarować pączki przy pomocy pędzelka, odkładać na talerz do wyschnięcia
- pączki hiszpańskie smakują najlepiej w dniu smażenia

18 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię, ale sama się jeszcze nie odważyłam takich przygotować... Twoje kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odważ się, zabawy z nimi mniej niż z tradycyjnymi pączkami ;)

      Usuń
  2. Właśnie planuję je zrobić w tym roku : )

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę wyglądają jak zwiniete churrosy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je, robie z moimi wnukami, zabawa na 102 !, a i apetyty dopisuja, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają apetycznie i wydają się proste w przygotowaniu, ale czy rzeczywiście tak jest... ?
    hmm oby , bo mam zamiar spróbować :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtrudniejsze w ich wykonaniu jest równe wyciskanie ciasta z rękawa, aby obręcze były ładne i okrągłe :)

      Usuń
    2. a to chyba nie ma tak źle ;) dziękuję

      Usuń
  6. a czy jeden litr oleju wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli garnek nie będzie duży, może wystarczyć. Oleju musi być w garnku tyle, aby pączki swobodnie pływały i nie stykały się z jego dnem.

      Usuń
  7. MI NIE WYSZLY, ciezki i czarne :(((

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam, wychodzą pyszne :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam, że do stworzenia tych pyszności potrzeba tak niewiele. Chyba zrobię zakupy i stworzę te cuda w nadchodzący weekend!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły pyszne u mnie zcukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.