Ciasteczka bananowe z pomarańczą

Ciasteczka bananowe z pomarańczą to słodkie krążki przygotowane bez jajek, za to z dodatkiem banana, który doskonale "skleja" ciasto i nadaje mu charakterystyczny, bananowy smak. Do ciasteczek dodałam skórkę pomarańczową, która wspaniale je aromatyzuje i jest też delikatnie wyczuwalna w smaku. 
Z poniższych składników przygotować można około 40 słodkich krążków. Jedno ciasteczko zawiera 50-60 kcal.

Ciasteczka bananowe

Ciasteczka bananowe z pomarańczą

Składniki:

200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g cukru pudru
115g banana bez skórki (jedna średnia sztuka)
75g masła
1 łyżka soku z cytryny (do skropienia banana)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy

Ciasteczka z banana

Wykonanie:

- mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem
- banana skropić sokiem z cytryny, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wymieszane składniki suche, cukier puder, posiekane na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii oraz skórkę pomarańczową
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto powinno być dość luźne i lepkie, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki

Ciasteczka bananowe z pomarańczą

- ciasto lekko podsypać mąką, urywać małe kawałki, z nich formować kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- piec w 170-180 stopniach przez około 13-15 minut
- ciasteczka po upieczeniu będą lekko miękkie w środku, nie należy ich jednak piec zbyt długo, bo stwardnieją (najlepiej upiec 1-2 testowe ciasteczka i sprawdzić, ile czasu potrzebują w piekarniku)
- ciasteczka po ostygnięciu stają się twardsze, niż na ciepło, jednak przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują przez cały czas odpowiednią miękkość

Ciasteczka miękkie bananowe

Jesienne słodkości!

Tarta z gruszkami i karmelem

Tarta z gruszkami i karmelem to propozycja pysznego kruchego ciasta, wypełnionego kremowym nadzieniem i aromatycznymi gruszkami, z dodatkiem sosu karmelowego.
Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga kilku etapów: upieczenia ciasta kruchego, przyrządzenia nadzienia oraz owoców, a także sosu karmelowego. Całość dobrze ze sobą współgra smakowo, a jeśli wykorzystacie miękkie, soczyste gruszki, będzie także rozpływać się w ustach.
Swoją tartę przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm. Jeśli skorzystacie z formy o takiej samej średnicy, możecie śmiało przygotować ciasto z proporcji podanych poniżej, jeśli z nieco większej - warto zwiększyć ilość masła i mąki na wartości podane w nawiasach. Ilość nadzienia jest natomiast przygotowana trochę na wyrost; w zależności od wielkości gruszek, może się zdarzyć, że nie wykorzystacie całości nadzienia.

Tarta pieczona z karmelem i gruszkami

Tarta z gruszkami i karmelem

Składniki:

CIASTO KRUCHE
100g (120g) mąki pszennej
50g (60g) masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

NADZIENIE
350g serka mascarpone
50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy)
2 małe jajka
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
4 gruszki (około 400-500g przed obraniem)
sok z 1/2 cytryny

SOS KARMELOWY
50g cukru
30ml wody
30ml śmietanki 30%
10g masła

Tarta z mascarpone i sosem karmelowym

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę lub do tortownicy (w niej należy wykleić ciastem tylko połowę wysokości obręczy)
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić

Kremowa tarta z gruszkami

- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia
- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Tarta gruszkowa z sosem karmelowym

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać
zmniejszyć moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje, a cukier przyjmie bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak
- zdjąć, dodać masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając
- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje
- gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia
- żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można go schłodzić, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na tartę, która będzie przechowywana w lodówce
- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę śmietanki

Tarta gruszkowa z mascarpone

NADZIENIE
- składniki na nadzienie powinny być w temperaturze pokojowej
- gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ale tak, by zachowały swój kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem
- gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców
- mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować

TARTA Z GRUSZKAMI
- na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia
- na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą łyżeczką, wlać resztę nadzienia, tak, by nie zakryło gruszek i aby sięgało niemal równo z brzegiem ciasta kruchego

Tarta gruszkowa

- może okazać się, że nadzienia będzie nieco za dużo ze względu na wielkość gruszek lub wysokość brzegu ciasta
- tartę delikatnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35-40 minut lub do ścięcia się nadzienia tarty (można to sprawdzić, delikatnie dotykając wierzch patyczkiem)
- tartę pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić przez całą noc w lodówce, osiągnie wtedy odpowiednią konsystencję
 - tartę przed podaniem polać z wierzchu sosem karmelowym

Jesienne słodkości!

Sernik snickers

Sernik snickers łączy w sobie najbardziej charakterystyczne smaki tego znanego batonika, czyli karmel i orzeszki ziemne. Jest to moja luźna interpretacja, więc w serniku nie znajdziecie takich samych warstw, które są w batoniku.
Głównym składnikiem są orzechy zimne, zarówno w formie posiekanych kawałków, jak i w postaci masła orzechowego, które nadaje wypiekowi słoność charakterystyczną dla batonika. Znajdziecie tu także słodki karmel oraz kawałki snickersów. Całość komponuje się ze sobą idealnie. Sernik jest sycący, ale nie jest przesłodzony, choć na pewno jest bombą kaloryczną.
Jeśli lubicie połączenia słodko-słone oraz smak snickersów, z chęcią i przyjemnością sięgniecie po kawałek tego sernika. Polecam!
Przepis bez zmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik ze snickersami

Sernik snickers

Składniki:

SPÓD
80g okrągłych biszkoptów
40g masła
10g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA
800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego)
300g dobrej jakości masła orzechowego
100g cukru pudru
50g domowego cukru z wanilią
4 jajka
80g prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (10g) mąki pszennej

SOS KARMELOWY (do sernika użyłam tylko połowy sosu)
100g cukru
50ml wody
100ml śmietanki 30%
10g masła

10-20g prażonych orzeszków ziemnych
1-2 batony snickers (50-100g)

Sernik z masłem orzechowym

Wykonanie:

SPÓD
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem pasek papieru po wewnętrznej stronie obręczy)
- masę biszkoptową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, schłodzić

Sernik z masłem orzechowym i snickersami

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- prażone orzeszki ziemne posiekać na bardzo drobne kawałki
- do piekarnika na dno wstawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni
- do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy
- do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać
- masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać
- tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut, aż masa serowa będzie ścięta
- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia
- ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji

Sernik z masłem orzechowym i karmelem

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać
zmniejszyć moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje, a cukier przyjmie bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak
- zdjąć, dodać masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając
- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje
- gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia
- żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można schłodzić go w lodówce, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na sernik, który będzie przechowywany w lodówce
- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę śmietanki

Sernik inspirowany batonikiem snickers

SERNIK SNICKERS
- orzeszki do dekoracji pokroić na drobne kawałki
- batoniki pokroić na niezbyt grube plasterki
- sos karmelowy wyjąć z lodówki, aby przyjął odpowiednią konsystencję
- na wierzchu sernika rozprowadzić warstwę karmelu, na karmelu ułożyć plasterki snickersa, najlepiej zrobić to w odstępach od siebie, żeby nie utrudnić późniejszego krojenia
- pomiędzy kawałki batonika wysypać posiekane orzeszki (również niezbyt ściśle koło siebie)
- całość ponownie schłodzić
- sernik przechowywać w lodówce

Snikers

Jesienne słodkości!

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :)
Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem.
Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut.

Prosty chleb na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:

400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
250ml letniej wody
10g drożdży świeżych
20g masła
1 łyżeczka cukru
1pełna łyżeczka (8g) soli

Najprostszy chleb domowy

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać 50ml letniej wody i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopniowo stopione masło
- cały proces wyrabiania powinien trwać około 10 minut (przy ręcznym wyrabianiu)

Domowe pieczywo pszenne

- ciasto posmarować cienką warstwą oleju, żeby nie wyschło, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając kilka razy pięścią, krótko wyrobić, podsypując mąką
- uformować bochenek chleba: najpierw rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, zawinąć do środka rogi, każdy wklejając w resztę ciasta, następnie zawinąć ciasto kilkukrotnie, aż utworzy się rulon, brzegi podwinąć tak, by znajdowały się w miejscu łączenia rulonu, razem skleić

Pieczywo na drożdżach prosty przepis

- uformowany bochenek ułożyć na blasze posypanej mąką, łączeniem do dołu, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut)
- piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni, tuż przed włożeniem chleba wnętrze piekarnika można spryskać wodą
- wyrośnięty chleb można lekko naciąć w kilku miejscach na wierzchu, używając do tego bardzo ostrego i cienkiego noża lub żyletki, dzięki temu rosnący chleb nie powinien popękać po bokach

Drożdżowy chleb pszenny

- chleb wstawić do piekarnika, piec około 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200-210 stopni i piec kolejne 25-35 minut
- upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód
- chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce

Brownie chałwowe

Brownie chałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie czekoladowy smak, z wyczuwalną chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie chałwę i czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :)
Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

Brownie z chałwą

Brownie chałwowe

Składniki:

160g chałwy waniliowej
75g gorzkiej czekolady
50g masła
50g cukru
80g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki (około 25g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mocno czekoladowe brownies

Wykonanie:

- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia

Pyszne brownie z dodatkiem chałwy

- jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać
- masa powinna być bardzo gęsta

Chałwowe brownie

- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)
- pozostałe 60g chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę

Brownie

- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem)
- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie

Ciasto czekoladowe z chałwą

Jesienne słodkości!

Muffiny krówkowe z dynią

Muffiny krówkowe z dynią to aromatyczne babeczki przygotowane na bazie purée z dyni. Nie dekorowałam ich niczym, ponieważ bronią się smakiem. Jak wszystko, co przygotowywałam z dodatkiem dyni, tak i te muffiny są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, a dzięki dodatkowi krówek, są też cudownie i wciągająco słodkie. Wypróbujcie przepis :)
Z poniższych proporcji składników przygotujecie 8 sztuk.

Muffiny dyniowe z krówkami

Muffiny krówkowe z dynią

Składniki:

150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
150g krówek
120g (3/4 szklanki) mąki pszennej
50ml oleju
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Muffiny dyniowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić na garnku z niewielką ilością gotującej się i parującej wody)

Muffiny z dynią i krówkami

- do ciągle podgrzewanej powstałej masy krówkowej dodać purée z dyni, wymieszać do uzyskania dość rzadkiej, jednolitej masy
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić

Muffiny krówkowe z dynią

- do ostygniętej masy krówkowo-dyniowej dodać jajko, olej i ekstrakt z wanilii oraz cukier, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy, wymieszać

Muffiny krówkowe

- gotową masę przełożyć do papilotek ułożonych w formie na muffiny, powinna sięgać nieco wyżej niż do połowy ich wysokości
- piec w 180-190 stopniach do wyrośnięcia babeczek i ich zrumienienia przez około 20-24 minuty, na koniec można sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone

Muffiny z krówkami i dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!

Czekoladowa tarta dyniowa

Czekoladowa tarta dyniowa to kolejny na moim blogu wypiek z wykorzystaniem dyni.
Nad zaletami tej cudownie pomarańczowej jesiennej królowej rozpisywałam się przy okazji purée z dyni (przy składnikach w poniższym przepisie znajdziecie odnośnik do tamtego posta), więc nie będę się już powtarzać. Napiszę tylko, że tarta jest pysznie czekoladowa, a dynia nie jest wyczuwalna w smaku, choć dla oszczędzenia czasu, do nadzienia dodałam rozgniecioną widelcem pieczoną dynię, a nie gładkie purée.
Składnikiem sprawiającym, że całość idealnie się ze sobą komponuje, jest pomarańcza, a dokładnie - sok i skórka z niej otarta, które znajdują się w każdym elemencie wypieku. Polewa, którą udekorowałam tartę, jest w smaku tylko delikatnie pomarańczowa, spełnia bowiem rolę bardziej wizualną, oddzielając czekoladowy kolor nadzienia od posiekanej czekolady. Tarta bez polewy smakować będzie również wspaniale, ale nie namawiam Was do rezygnacji z tej części przepisu, gdyż tworzy on tzw. "kropkę nad i" tego wypieku.
Tartę upiekłam w dużej formie o średnicy 28cm, możecie też wykorzystać nieco mniejszą, a wyższą formę.

Tarta dyniowa

Czekoladowa tarta dyniowa

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu)
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu z wanilii

NADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
125ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
50g domowego cukru z wanilią lub zwykłego
2 jajka
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

POLEWA POMARAŃCZOWA
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
5-6 łyżek zimnego soku wyciśniętego z pomarańczy (z około 1/2 owocu)
5-6 łyżek śmietanki 30%
1/2 łyżeczki żelatyny

posiekana gorzka czekolada do dekoracji

Czekoladowa tarta z puree z dyni

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii i skórkę pomarańczową, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto, dodając sok z pomarańczy (tyle, aby zlepić ciasto w jedną, gładką całość)
- ciasto zafoliować, schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć gęsto widelcem, ponownie krótko schłodzić
- schłodzone ciasto podpiec w 180-190 stopniach przez około 20 minut do zrumienienia
- żeby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, można też piec "na ślepo", tzn. ciasto oprószyć mąką, ułożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia, a na nim specjalne kulki do pieczenia lub groch czy fasolę, piec 10-15 minut, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Tarta z puree dyniowym i czekoladą

NADZIENIE CZEKOLADOWO-DYNIOWE
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, ostudzić
- do miski przełożyć purée z dyni (można użyć gotowego, gładkiego purée lub tak jak ja, upieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać
- masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy
- upieczoną tartę ostudzić

Czekoladowa tarta z dynią i pomarańczą

POLEWA POMARAŃCZOWA
- do rondelka przełożyć masło, cukier i sok pomarańczowy, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, dodać śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewać, żeby całość była gorąca, zdjąć z palnika
- do gorącej polewy wsypać żelatynę, szybko i energicznie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (można wstawić do lodówki, sprawdzając co jakiś czas i pamiętając, że w zimnym miejscu polewa może szybko zastygnąć)
- gęstniejącą polewę rozsmarować cienko na wierzchu przestudzonej tarty, posypać posiekaną gorzką czekoladą
- całość schłodzić do zastygnięcia polewy

Tarta z dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!

Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia to klasyka, której nie może zabraknąć na moim blogu. Znajdziecie u mnie już dwa przepisy na pieczone serniki z czekoladą: klasyczny i z musem pomarańczowym, tym razem przyszedł czas na sernik na zimno. 
Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella, przygotowany jest na bazie jogurtu i nie zawiera w składzie ani twarogu, ani ubitej śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak. 
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :)

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
50g masła
2 płaskie łyżeczki kakao

MASA CZEKOLADOWA
500g jogurtu greckiego
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy

starta czekolada do dekoracji

Czekoladowy sernik jogurtowy na zimno

Wykonanie:

- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić
- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia

Sernik jogurtowy na zimno

- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód
- spód biszkoptowy schłodzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników

Sernik z czekoladą

- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać
- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić

Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać
- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady

Sernik z czekoladą bez pieczenia