Sernik chałwowo-kakaowy

Sernik chałwowo-kakaowy to sernik ideał - nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze wygląda efektownie. Jest to sernik ciężki, mazisty, pieczony z parą wodną. Nie ubijamy do niego białek, więc jakoś specjalnie nie rośnie, ani nie opada. Smakowo łączy w sobie dwa lubiane przeze mnie (i zapewne przez wiele/wielu z Was) elementy: chałwę i kakao.
I od razu zaznaczę, że nie jest to sernik mocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek chałwy, której nie można odmówić słodyczy, kakao jednak dobrze równoważy jej smak.
Do przygotowania sernika potrzebujecie własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy).
Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 23x23cm.

Sernik pieczony z chałwą

Sernik chałwowo-kakaowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej
60g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka kakao
szczypta soli

MASA SEROWA
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy)
5 jajek
160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
200g chałwy waniliowej
2 łyżki kakao
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej

chałwa do dekoracji wierzchu sernika

Sernik pieczony chałwowo-kakaowy

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia

Sernik pieczony w kwadratowej formie

- dno formy wylepić schłodzonym ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia
- podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie ustawić szerokie naczynie z wodą
- chałwę drobno posiekać nożem

Pyszny sernik jak szachownica

- do miski przełożyć twaróg, jajka, 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) oraz przesiane mąki, wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników
- masę podzielić mniej więcej na dwie równe części- do jednej dodać kakao i pozostałe 80g cukru, do drugiej - drobno posiekaną chałwę
- obie masy ponownie bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników

Sernik chałwowo-kakaowy pieczony w kwadratowej formie

- na podpieczony kruchy spód nakładać po 1 łyżce masy, najpierw jasną, potem obok ciemną - powinna utworzyć się jasno-ciemna szachownica (jeśli pomiędzy masami są wolne luki, należy je uzupełnić masą w odpowiednim kolorze)
- na utworzoną szachownicę nałożyć drugą warstwę masy, tym razem na jasny kolor nakładając kolor ciemny i odwrotnie

Sernik szachownica chałwowo-kakaowy

- sernik wstawić do piekarnika i piec z parą wodną przez co najmniej godzinę, u mnie ten czas wyniósł prawie 80 minut - gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, zwłaszcza na środku
- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik od razu wyciągnąć (jeśli w ogóle nie wyrósł) lub studzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku (jeśli podczas pieczenia nieco się "podniósł")
- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przed podaniem ciemne kwadraty na wierzchu udekorować posiekaną na drobne kawałki chałwą

Sernik chałwowo-kakaowy

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest to więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-)
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Składniki:

CIASTO KRUCHE
160g mąki pszennej
80g masła
50g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru z wanilią
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400-500g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta

BEZA
2 białka
100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto z bezą

 Wykonanie:

- składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce
- śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną
- na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia

Ciasto ze śliwkami

- pod koniec czasu pieczenia się ciasta kruchego rozpocząć przygotowywanie bezy
- białka ubić na sztywno
- gdy piana z białek jest wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści
- gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników
- na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki
- temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy
- jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu
- ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą ostrego noża, gdyż beza jest bardzo krucha
- ze względu na obecność bezy ciasta nie należy przechowywać w lodówce

Ciasto z owocami i bezą

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak chlebek bananowy, na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z orzechami, która równoważy słodycz bananów i urozmaica wnętrze babeczek. Jeśli nie macie pod ręką takiej czekolady, możecie użyć osobno gorzką czekoladę i orzechy laskowe.
Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk.

muffiny z bananem

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami

Składniki:

175g mąki pszennej
2 banany (około 230g)
40g masła
40g miodu
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
85g gorzkiej czekolady z orzechami

Muffiny z czekoladą i orzechami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka
- czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z czekolady i orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki
- do bananów dodać jajko, miód, cukier z wanilią, roztopione masło i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać
- składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać
- na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem
- piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka

muffiny z bananem

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy przygotujecie z tylko trzech składników i zapewniam Was, że będzie smakował o niebo lepiej, niż te kupowane w sklepach.
Przyrządzenie domowego dżemu nie jest trudne. Wystarczy szeroki garnek z grubym dnem, owoce, cukier oraz sok z cytryny i ewentualne dodatki smakowe, np. laska wanilii.
Do przygotowania dżemu brzoskwiniowego wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Jeśli go nie posiadacie, możecie dodać do gotujących się brzoskwiń ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż wanilii. Samą laskę również dodajemy do gotowania, a wyjmujemy ją dopiero wtedy, gdy dżem zgęstnieje. Wzbogaci ona dodatkowo smak swoim aromatem.
Dżem przygotowałam z niewielkiej ilości owoców (niecały kilogram), dlatego od razu zachęcam Was do zwiększenia proporcji składników. Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600g dżemu.

Domowy dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwioniowy

Składniki:

700g brzoskwiń (waga po usunięciu pestek)
70g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
4 łyżki soku z cytryny

Dżem brzoskwiniowy z małą ilością cukru

Wykonanie:

- brzoskwinie umyć, na około 1 minutę zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zdjąć skórkę
- obrane brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka
- owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać
- brzoskwinie gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż część soku odparuje, a kawałki owoców zmiękną
- całość powinna zgęstnieć, przy takiej ilości składników nastąpi to bardzo szybko
- dżem jest gotowy, gdy wyraźnie zgęstnieje - należy pamiętać, że po wystygnięciu jego konsystencja będzie jeszcze bardziej zwarta
- możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach
- jeżeli chcemy przechowywać dżem dłużej, należy go zapasteryzować

Domowy dżem bez cukru żelującego

- słoiczki i pokrywki należy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem
- gorący dżem przełożyć do słoiczków, pamiętając, aby dżem sięgał nie wyżej niż góra słoiczka, na którą nakładamy pokrywkę
- brzegi słoiczków oczyścić z ewentualnych zabrudzeń, zakręcić pokrywki
- na dnie garnka ułożyć czystą ściereczkę, zabezpieczy to słoiczki przed pękaniem w styczności z gorącym dnem garnka
- słoiczki wstawić do garnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek
- gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików
- po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić i ustawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia

Jak zrobić domowy dżem

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka.
Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce.
Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25.

Placek ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką

Składniki:

CIASTO
2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu)
200ml kefiru
1/4 szklanki wody
1 jajko
30g drożdży świeżych
1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
50g masła
szczypta soli
600g śliwek

KRUSZONKA
1/2 szklanki (80g) mąki pszennej
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
60g masła
50g domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, na kruszonkę - zimne
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać razem, połączyć ze sobą, tworząc kawałki kruszonki
- kruszonkę zafoliować, schłodzić do czasu wyrośnięcia ciasta
- drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki letniej wody oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę, dodać do niej wiórki kokosowe, szczyptę soli, kefir, jajko oraz rozczyn, składniki dokładnie wymieszać, aby tworzyły całość
- stopniowo dodając masło, wyrabiać przez kilka minut (ciasto jest spójne, ale dość klejące, więc najlepiej wyrobić je mikserem lub natłuścić dłonie), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Ciasto drożdżowe z kokosową kruszonką

- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- przed ponownym wyrobieniem ciasta dłonie natłuścić
- wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, przełożyć do formy
- rozciągnąć na prostokąt wielkości dna formy, przykryć, odstawić na 20-30 minut do napuszenia
- gdy ciasto wyrasta, przygotować śliwki: owoce umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki, a te na ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone)
- jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je
- na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu
- wierzch placka posypać kokosową kruszonką
- ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka

Drożdżowy placek ze śliwkami

Zwróćcie uwagę na to, jakie owoce układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie i soczyste, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie obciążać za bardzo ciasta, które może nie wyrosnąć właściwie.
Placek ze śliwkami jak każde ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać pod przykryciem, gdyż może wysychać.

Sernik cappuccino bez pieczenia

Sernik cappuccino bez pieczenia to kolejny słodki deser, do którego przygotowania nie musicie włączać piekarnika. Jest to więc ciasto idealne podczas trwających upałów, podawane na zimno nie tylko Was schłodzi, ale i zaspokoi chęć na kawę lub coś słodkiego.
Sernik powstał na bazie jogurtu i serka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.

Sernik cappuccino na zimno

Sernik cappuccino bez pieczenia
 
Składniki:

MASA SEROWA
80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy)
250g twarogu naturalnego z wiaderka
250g jogurtu naturalnego
3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
10 łyżek (50g) cappuccino w proszku o smaku waniliowym
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
40ml zimnej wody

Sernik o smaku cappuccino

PONCZ
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru

ŚMIETANKOWA "PIANKA"
100ml śmietanki 30%
1 łyżka domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka zimnej wody
kakao do posypania wierzchu

Sernik kawowy na zimno

Wykonanie:

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić
- biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy
- twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę o kawowej barwie

Sernik z kawą bez pieczenia

- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące)
- żelatynę trochę ostudzić, dodać do niej 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całą mieszankę dodać do reszty masy, wymieszać
- większą część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, przykryć resztą masy, wyrównać
- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy

Ciasta bez pieczenia

- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować)
- rozpuszczoną żelatynę ostudzić, do ciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać
- śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino
- całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki
- przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao

Sernik o smaku cappuccino

Lody brzoskwiniowe na patyku

Lody brzoskwiniowe z poniższego przepisu nie wymagają mieszania ani użycia maszyny, ale można je przygotować tylko w foremkach, gdyż nie są to puszyste lody, z których po zamrożeniu można formować gałki.
Jako dodatek do brzoskwiń wykorzystałam twaróg naturalny z pojemnika, może to być również serek homogenizowany (najlepiej bezsmakowy).
Lody mają intensywny smak brzoskwiń, nie są zbyt słodkie, a serek nadaje im zwartą, mniej wodnistą konsystencję.
Z podanych proporcji można przygotować 6-7 małych foremek.

Lody brzoskwiniowe z serkiem

Lody brzoskwiniowe na patyku

Składniki:

3 brzoskwinie (400g)
2 łyżki domowego cukru z wanilią
100g twarogu naturalnego lub śmietankowego z pojemnika (u mnie Twaróg Delikatny President)
4 łyżki cukru pudru

Lody w foremkach

Wykonanie:

- brzoskwinie oczyścić, przekroić na pół, pozbawić pestek, przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do dołu, zasypać cukrem waniliowym, przykryć, piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia, ostudzić
- ostudzone owoce pozbawić skórki, wraz z syropem rozdrobnić blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder i serek, dokładnie wymieszać
- masę przełożyć do foremek, zamrażać przez kilka godzin

Pyszne lody brzoskwiniowe


Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Dwuskładnikowe lody krówkowe

Dwuskładnikowe lody krówkowe to najprostsze lody, jakie możecie przygotować w domu - bez mieszania, bez jajek, bez maszyny. Wystarczy, że zaopatrzycie się w foremki, w których uformujecie lody.
Lody krówkowe z poniższego przepisu nie mają wielu kalorii, gdyż ich bazą jest jogurt, a nie tłusta śmietanka. Nie zawierają też cukru, a słodycz zapewniają cukierki krówki.
Z podanych proporcji przygotujecie 5 małych lodów.

Lody krówkowe w foremkach

Dwuskładnikowe lody krówkowe

Składniki:

200g jogurtu naturalnego
100g krówek

Najprostsze lody krówkowe

Wykonanie:

- krówki rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli część cukierków się nie rozpuści, masę przetrzeć przez sitko, a pozostałość wyrzucić
- do masy krówkowej dodać jogurt, składniki dobrze wymieszać
- masę przelać do foremek do lodów, zamknąć je (lub włożyć patyczek, w zależności od rodzaju foremek), wstawić do zamrażarki na kilka godzin
- zamrożone lody delikatnie wyciągnąć z foremki, jeśli lód nie chce odejść od brzegów, należy na chwilę zanurzyć foremkę w ciepłej wodzie lub ocieplić ją dłonią

Pyszne lody krówkowe z jogurtem


Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Śmietanowiec z wiśniami

Śmietanowiec z wiśniami to ciasto z masą na bazie kwaśnej śmietany, dwiema warstwami ciemnej kruszonki oraz świeżymi owocami. Z wyglądu ciasto przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik.
Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności od użytych składników lub rodzaju piekarnika, może to być mniej lub bardziej widoczne, nie wpływa to jednak na jakość i smak ciasta.
Śmietanowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Śmietanowiec na kruchym cieście

Śmietanowiec z wiśniami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
280g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
175g masła
120g cukru pudru
4 żółtka
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA ŚMIETANOWA
700g kwaśnej śmietany 18%
100g cukru
4 białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki domowego cukru waniliowego
600g wiśni

Styropian z wiśniami i kakaową kruszonką

Wykonanie:

- składniki na ciasto kruche powinny być zimne
- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli
- masło posiekać, dodać do mąki
- jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek; żółtka dodać do mąki, białka zostawić do masy śmietanowej
- ze składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części, obie zawinąć w folię, schować do zamrażarki na kilka godzin
- formę wyłożyć tylko na dnie lub na całości papierem do pieczenia (w przypadku pierwszej opcji śmietanowca przed wyjęciem z formy należy odciąć od brzegów nożem)
- na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta
- kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić

Ciasto z masą z kwaśnej śmietany

- składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej
- wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę
- do białek dodać stopniowo śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury białek
- masę śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wiśnie, na owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne)
- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia
- ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję

Śmietanowiec pieczony



Letnie owoce