Ciasto na białkach z porzeczkami

Ciasto na białkach z porzeczkami to kolejny przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są żółtka, a nie wiecie, co zrobić z białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie białka i zamrozicie. Przy każdym następnym "wolnym" białku wystarczy wyjąć słoiczek z zamrażarki i dołożyć świeże białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję białka w słoiczku o pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony.
Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe.
Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

Ciasto na białkach z owocami

Ciasto na białkach z porzeczkami

Składniki:

6 białek
160g (1 szklanka) mąki pszennej + 2-3 łyżki do oprószenia owoców
100g (1/2 szklanki) cukru
100g masła
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 (6g) łyżeczki proszku do pieczenia
200g czerwonych porzeczek

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Ciasto z wykorzystaniem białek

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- porzeczki umyć i osuszyć
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier oraz cukier waniliowy

Ciasto z porzeczkami

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników
- do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia

ciasto z owocami

- porzeczki dokładnie oprószyć mąką
- na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Ciasto z białek z sezonowymi owocami

Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Całość nie jest mocno słodka, a kwaskowate porzeczki dodają charakteru i świeżości wypiekowi.

Lody waniliowe

Domowe lody waniliowe można przygotować z kilku podstawowych składników bez użycia maszyny do lodów. Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję.
Przepis na lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza.
Lody wychodzą dość mocno słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego cukru.
Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600ml lodów.

Domowe lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe

Składniki:

250ml mleka
150ml śmietanki 30%
3 żółtka
60-80g cukru pudru
1 laska wanilii

Lody waniliowe

Wykonanie:

- do rondelka wlać mleko, dodać połowę cukru, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz samą laskę, wszystko zagotować, zdjąć z palnika, wyjąć laskę wanilii, odstawić
- jajka umyć, sparzyć, białka zachować do innego przepisu, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy
- do ucieranych żółtek wlać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką
- mieszankę przelać do rondelka, podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje UWAGA! mieszanki nie można zagotować, gdyż może się zwarzyć; masa powinna jedynie lekko oblepiać łyżkę, a nie wyraźnie zgęstnieć
- rondelek z gotową mieszanką wstawić od razu do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszając, doprowadzić do ostudzenia masy
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem angielskim, całość schłodzić
- mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta
- gotowe lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki

lody waniliowe

lody można również przygotować bez maszyny:
- mieszankę przełożyć do szczelnego, dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki
- przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować lody i miksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu
- gęstniejące lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki
- jeśli zostawimy lody na 1-2 dni w zamrażarce, przed podaniem należy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękły

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Odwrócone ciasto z truskawkami

Odwrócone ciasto z truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z owocami na spodzie formy, a ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo truskawki z masłem i cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu wspaniały smak.
Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością masła i cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego podczas pieczenia nic z nich "nie uciekało".
Poniższy przepis można wykonać w tortownicy o średnicy 21cm, ale nie większej, gdyż ciasto jest dość niskie. Na większą formę należy zwiększyć ilość składników.

Odwrócone ciasto z owocami

Odwrócone ciasto z truskawkami

Składniki:

200g mąki pszennej
150g jogurtu greckiego
80g masła
100g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
400g truskawek

dodatkowo:
od 10 do 60g masła
od 1 do 6 łyżek domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  (przy bardzo soczystych owocach)

Odwrócone ciasto z truskawkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło do ciasta roztopić, ostudzić
- tortownicę wyłożyć tylko na spodzie lub na całości papierem do pieczenia
- papier na spodzie posmarować dość grubą warstwą masła lub ułożyć koło siebie wiórki/cienkie plasterki masła (w zależności, czy chcemy wersję "odchudzoną", czy z większą ilością masła i cukru), boki formy także wysmarować masłem
- masło posypać domowym cukrem z wanilią (lub zwykłym)
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- owoce ułożyć bardzo gęsto koło siebie na dnie tortownicy, przecięciem do spodu, wypełniając wolne przestrzenie małymi ich kawałkami

Ciasto z truskawkami

- do miski przełożyć jajka, cukier i ekstrakt z wanilii, składniki krótko wymieszać ręczną trzepaczką lub widelcem
- dodać jogurt oraz roztopione masło, wymieszać
- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko krótko wymieszać, ciasto powinno być bardzo gęste
- jeżeli truskawki są bardzo soczyste, możemy oprószyć je przed wyłożeniem ciasta niewielką ilością mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie
- ciasto wyłożyć na truskawki, wyrównać

ciasto z owocami

- UWAGA! podczas pieczenia sok z truskawek lub masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą się ewentualne płyny
- tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto powinno w miarę równo wyrosnąć, bez górki
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wstępnego przestudzenia, dopiero wtedy zdjąć obręcz tortownicy - należy przy tym uważać, gdyż sok, który nie wyciekł podczas pieczenia, może zebrać się pod ciastem i w momencie zdjęcia obręczy wypłynąć na zewnątrz
- do ciasta przyłożyć paterę lub talerz, całość obrócić do góry nogami, aby ciasto znalazło się na spodzie, a truskawki na wierzchu wypieku

Odwrócone ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto wspaniale smakuje jeszcze na ciepło, kiedy wypływający sok z truskawek nasączy dodatkowo całość aromatycznym syropem. Pod wpływem stygnięcia wierzch ciasta nieco wysycha, ale ciasto wciąż jest bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.

Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, ma piękny czerwony kolor i intensywnie truskawkowy smak, a do tego nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków.
Sorbet można przygotować z użyciem maszyny do lodów lub bez niej, często mieszając mrożący się mus, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji, ponieważ nie mam specjalnej maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :)

sorbet bez maszyny do lodów

Sorbet truskawkowy

Składniki:

500g truskawek (po odszypułkowaniu)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki domowego cukru z wanilią

Pyszny sorbet z truskawek

Wykonanie:

- Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny, rozdrobnić blenderem na mus
- jeśli nie chcemy, aby w naszym sorbecie znalazły się pestki z owoców, mus należy przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam)
- do musu dodać cukier, wymieszać
- mus schłodzić, przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta
- gotowy sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki

Sorbet owocowy

- sorbet można również przygotować bez maszyny:
- mus przełożyć do szczelnego, dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki
- przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować sorbet i miksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu
- gęstniejący sorbet przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki

Domowy sorbet

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Krajanka owsiana z rabarbarem

Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną, więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę Was dodatkowo zachęcać do wypróbowania wersji owsianej z rabarbarem.

Owsiane ciasto z rabarbarem

Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach.
Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika.

Pyszne ciasto owsiano-rabarbarowe

Krajanka owsiana z rabarbarem

Składniki:

100g mąki pszennej
50g płatków owsianych górskich
50g otrąb owsianych
120g masła
50g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
250g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto owsiane z owocami

Wykonanie:

- rabarbar oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5-1cm, zasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem (z przygotowanych 120g)
- do miski przesiać mąkę, dodać płatki i otręby owsiane oraz domowy cukier z wanilią, wszystko dokładnie wymieszać
- składniki suche podzielić na dwie równe części
- na dno formy wysypać równomiernie pierwszą część składników suchych
- na składnikach suchych rozłożyć blisko siebie połowę masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki

Krajanka owsiano-rabarbarowa

- na masło wyłożyć równą warstwę rabarbaru
- rabarbar oprószyć cynamonem
- na rabarbar wysypać drugą część składników suchych
- na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałą część masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut
- upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką lodów - polecam :-)
- ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie)

ciasto owsiane z rabarbarem

Sernik waniliowy z truskawkami

Sernik waniliowy z truskawkami to prosty w wykonaniu sernik z dodatkiem całych owoców, których czerwień pięknie kontrastuje z bielą masy serowej, wzbogaconej o dodatek prawdziwej wanilii. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać sezonowe truskawki, które mają intensywny kolor i mimo sporej soczystości, nie są wodniste.
Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek.
Upiekłam go w formie o wymiarach 23x23cm.

Pyszny sernik

Sernik waniliowy z truskawkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
60g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

MASA SEROWA
600g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (u mnie 400g tłustego i 200g półtłustego)
150g śmietany 18%
100g cukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego)
2 jajka
1 białko
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
300g truskawek (około 20 sztuk)

Pyszny sernik z truskawkami

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce lub od razu wylepić nim dno formy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia), nakłuć widelcem i dopiero schłodzić
- uformowany spód z ciasta upiec w 190-200 stopniach przez 20-25 minut
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

sernik z całymi truskawkami

MASA SEROWA
- składniki na masę serową należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, większe przekroić na połówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni, na dnie postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć)
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, jajka i białko, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund)
- na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać

Sernik truskawkowy

- na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu)
- sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku  (powierzchnia powinna być sprężysta, a przy lekkim dotknięciu wykałaczką odskakiwać)
- z piekarnika wyjąć naczynie z wodą, sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po ostygnięciu boki sernika oddzielić delikatnie od formy przy pomocy noża
- schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem

Sernik waniliowy z truskawkami

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami to pierwsze ciasto tego typu na moim blogu i aż trudno mi uwierzyć, że dopiero teraz podaję na nie przepis. Uwielbiamy takie mocno czekoladowe ciasta, ciężkie w konsystencji, przypominające zakalec, mniej lub bardziej wypieczone, w zależności od przepisu i preferencji smakowych.
Brownie z poniższego przepisu jest wilgotne, deserowe, a ciężki smak gorzkiej czekolady przełamuje dodatek kwaskowatych truskawek. Ciasto jest sycące, ale krótko po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po następny. Uzależnia! :)
Brownie upiekłam w formie o wymiarach 28x15cm.

Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

Składniki:

100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g masła
100g cukru
2 jajka
60g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150g truskawek

Brownies z truskawkami

Wykonanie:

- masło rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć na blat, dodać połamaną na kawałki czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty do rozpuszczenia się czekolady, wymieszać
- masę czekoladową pozostawić do ostygnięcia
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut)
- mąkę przesiać i wymieszać z kakao

Mocno czekoladowe brownie z owocami

- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, cały czas ubijać
- do ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste), wyrównać
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- na masie czekoladowej ułożyć w niewielkich odstępach połówki truskawek, przecięciem do góry
- brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut w zależności od piekarnika

Ciasto czekoladowe brownie

- ciasto powinno być zapieczone z wierzchu, ścięte na całej powierzchni (nie może się trząść, jeśli poruszymy formą), nie należy piec go jednak za długo, gdyż dobre brownie jest w środku lekko klejące i wilgotne
- przy pieczeniu brownie nie sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić

Brownie, brownies, ciasto czekoladowe

Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

Truskawkowe trio

Truskawkowe trio to połączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość.
Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań.
Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa.

Ciasto Trio

Truskawkowe trio

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
60g mąki pszennej

PONCZ
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek przegotowanej wody

BUDYŃ TRUSKAWKOWY
500g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy)
50g masła
1/3 szklanki wody

truskawkowe ciasto

MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka)
200ml śmietanki 30%
300g truskawek
1-2 łyżki soku z cytryny
30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki (12g) żelatyny

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
2 galaretki truskawkowe
500ml wody
400g truskawek

Ciasto truskawkowe na zimno

Wykonanie:

BISZKOPT
- jajka do biszkoptu należy wyjąć 2-3 godziny wcześniej z lodówki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- formę wyłożyć tylko na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta
- mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką
- masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu formę z biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier
- przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać
- biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem

Ciasto na zimno z truskawkami

BUDYŃ TRUSKAWKOWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny
- mus truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło, podgrzewać do momentu zagotowania
- w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek)
- do gotującego się musu truskawkowego wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, aż składniki się połączą
- ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika, aż budyń zgęstnieje
- ugotowany budyń od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia

truskawkowe trio

MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA
- śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus
- mus truskawkowy wymieszać z sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika
- żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia
- serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać
- masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać
- gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- bitą śmietanę porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzoną warstwę budyniową, wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia nowej warstwy

Ciasto z truskawkami i galaretką

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- galaretkę wsypać do gorącej, przegotowanej wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać kisiel)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki
- ścinającą się galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie śmietankowo-truskawkowej
- na galaretce ułożyć gęsto koło siebie truskawki, wyłożyć resztę galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy truskawkami i na ich wierzchu, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia, najlepiej przez całą noc

Truskawkowy przekładaniec


Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Takich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek.
Z poniższego przepisu można przygotować 8 sztuk.

Muffiny jogurtowe

Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

150g mąki
125g jogurtu greckiego
50g oleju
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Muffiny rabarbarowe

KRUSZONKA
20g mąki pszennej
15g masła
15g cukru pudru

Muffiny z owocami i kruszonką

Wykonanie:

- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem)
- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając
- rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać

Muffiny z jogurtem greckim

- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki
- wierzch każdej babeczki posypać kruszonką
- muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka

Muffiny jogurtowe z rabarbarem


Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!