Babeczki z galaretką w czekoladzie

 Babeczki z galaretką w czekoladzie to połączenie puszystego biszkoptu, galaretki z dużą ilością truskawek oraz polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny.
Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi owoców i galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe bogactwo smaków i kolorów.
Z podanego przepisu można przygotować 6 babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach  280x150x75.

Babeczki truskawkowe z galaretką i polewą czekoladową

Babeczki z galaretką w czekoladzie

Składniki:

BISZKOPT
2 jajka
3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
5 łyżek (50g) mąki pszennej

WARSTWA OWOCOWA
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
150ml wody
200g truskawek

POLEWA CZEKOLADOWA
80g czekolady mlecznej
80g czekolady deserowej
1 i 1/2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

Babeczki owocowe z czekoladą

Wykonanie:

BISZKOPT
- jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier
- do sztywnej piany pojedynczo dodać żółtka, po każdym krótko ubijając

Biszkopty z galaretką w czekoladzie z formy na muffiny

- mąkę przesiać, po 1 łyżce dodawać do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszać łyżką
- masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier, biszkopt całkowicie ostudzić
- za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego biszkoptu wyciąć sześć kółek
- reszta biszkoptu nie będzie nam potrzebna

Babeczki truskawkowe na zimno

WARSTWA OWOCOWA
- 150ml wody zagotować, wlać do miski, energicznie mieszając, rozpuścić w niej proszek galaretki, pozostawić do przestygnięcia
- truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki
- do każdego wgłębienia w formie na muffiny włożyć kawałki truskawek, a następnie delikatnie zalać je ostudzoną galaretką
- formę pozostawić do prawie całkowitego stężenia galaretki, można schłodzić w lodówce, jednak galaretka nie może być całkowicie zastygnięta

Babeczki truskawkowe w czekoladzie

FORMOWANIE I DEKORACJA BABECZEK
- wycięte krążki biszkoptowe przyłożyć do tężejącej galaretki tak, by tworzyły przyszłe spody babeczek, lekko docisnąć, ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia galaretki
- obie czekolady i olej przełożyć do miski, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej (stawiając miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się i parującej wody) do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy
- gotową polewę zdjąć na blat, ostudzić na tyle, żeby czekolada nie była ciepła, ale ciągle płynna
- formę z babeczkami wyjąć z lodówki
- w celu łatwego wyciągnięcia babeczek wystarczy zanurzyć spód formy w większym naczyniu z mocno ciepłą wodą, a następnie przyłożyć do wierzchu formy płaskie naczynie i odwrócić całość do góry nogami, babeczki powinny wypaść (jeśli tak się nie stanie, można ponownie zanurzyć formę w ciepłej wodzie)

Babeczki z truskawkami i galaretką w czekoladzie

- babeczki mogą być z wierzchu lekko wilgotne, należy pozostawić je do wyschnięcia
- ostudzoną czekoladą polać babeczki - ja ułożyłam babeczki na kratce ustawionej na folii aluminiowej, polewałam je czekoladą za pomocą łyżeczki, najpierw na dole (tam gdzie jest biszkopt), a następnie od góry w ilości, która pozwoliła czekoladzie swobodnie spływać po bokach babeczek
- oblane czekoladą babeczki pozostawić na 20-30 minut, po tym czasie przełożyć z kratki na talerz wyłożony folią aluminiową i schłodzić do całkowitego zastygnięcia czekolady
- babeczki przechowywać w chłodnym miejscu

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które przetrzemy owoce.
Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus truskawkowo-rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm.

Tarta pieczona z musem owocowym

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Składniki:

CIASTO KRUCHE
210g mąki pszennej
100g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu z wanilii

MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
300g truskawek
300g rabarbaru
60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
2-3 łyżki wody

dodatkowo:
1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku waniliowym
cukier puder do oprószenia tarty

Tarta z musem z truskawek i rabarbaru

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza na wierzch)
- ciasto zafoliować, schłodzić

Krucha tarta z owocami

-  formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy
- z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, schłodzić
- schłodzone ciasto (musi być sztywne) upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką)

Tarta z musem owocowym

MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona
- do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników
- rabarbar pokroić na plasterki, truskawki na nieduże kawałki, 2/3 owoców przełożyć do podgrzewanej mieszanki, wymieszać, dusić przez kilka-kilkanaście minut do zmięknięcia owoców i częściowego odparowania soku
- gorące owoce lekko przestudzić, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko (jeśli chcemy się pozbyć np. pestek z truskawek czy skórki z rabarbaru)
- mus owocowy ponownie podgrzać, proszek budyniowy rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do gorącego musu, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, krótko gotować, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy

tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

- gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym
- pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego
- ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać"
- placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto na bokach do upieczonego już brzegu
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut do lekkiego zrumienienia, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Rabarbarowa rewolucjaMilion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

Sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki, jogurtowo-śmietankowy deser z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
W składzie nie znajdziecie sera, jednak połączenie gęstego jogurtu greckiego ze śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.

Sernik jogurtowy stracciatella

Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.
Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.

Stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej

MASA
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji

Sernik jogurtowo-śmietankowy bez pieczenia

Wykonanie:

- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia

deser stracciatella w formie sernika

- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)

Sernik stracciatella na jogurcie greckim

- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać

Sernik stracciatella

- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady

Najlepszy sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Wiosenne słodkości!

Muffiny z gruszką

 Muffiny z gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci.
Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż są wystarczająco słodkie. Z poniższego przepisu przygotujecie 10 sztuk.

Muffiny gruszkowe

Muffiny z gruszką

Składniki:

200g mąki pszennej
125 cukru
100g śmietany 18%
80g masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki (około 300g)

Muffiny śmietankowe z gruszką

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić i ostudzić
- do jednej miski przełożyć jajka, masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką

Muffiny pyszne i mięciutkie

- do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier
- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając

Muffiny

- do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości
- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka

Muffiny gruszkowe na śmietanie

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką.
Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą.
Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
75g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
100g gęstego jogurtu naturalnego
100g śmietanki 30%
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
ponadto:
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
150ml wody
100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty)

Tarta z galaretką

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany
- ciasto zafoliować i schłodzić
- formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu)

Krucha tarta truskawkowa

- ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę
- ciasto nakłuć widelcem, schłodzić
- schłodzone ciasto (powinno być sztywne po wyjęciu z lodówki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut
- jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką
- ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić

Tarta z truskawkami na zimno

MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
- składniki powinny być prosto z lodówki
- jogurt zmiksować z cukrem
- śmietankę ubić na sztywno
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund) w kuchence mikrofalowej, aż żelatyna ponownie się rozpuści
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, wymieszać
- śmietankę przełożyć do jogurtu, delikatnie wymieszać
- masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać

Tarta truskawkowa

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry
- plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę
- tartę schłodzić w lodówce
- wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie truskawki
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin

Wiosenne słodkości!

Chlebek odrywany z rabarbarem

Chlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem.
Przygotowanie chlebka to w większości te same czynności co w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane masłem i obciążone rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze.
Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy).

Chlebek do odrywania

Chlebek odrywany z rabarbarem

Składniki:

CIASTO
320g mąki pszennej
15g drożdży
125ml wody lub mleka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 i 1/2 łyżki cukru
40g masła
szczypta soli

NADZIENIE
40g masła
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
około 200g rabarbaru

Chlebek odrywany z rabarbarem i cynamonem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, 1/2 łyżki cukru, połowę letniego mleka lub wody (około 60ml) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło do ciasta roztopić, ostudzić
- do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe mleko lub wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tzn. podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta roztopić i ostudzić masło
- rabarbar oczyścić, nie pozbawiać skórki, o ile jest nieuszkodzona, podzielić na 7-8cm kawałki, każdy kawałek pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ilość rabarbaru jest orientacyjna, powinno go być na tyle, by móc umieścić na każdym kawałku ciasta po co najmniej 2 plastry)
- wyrośnięte ciasto wyrobić krótko w celu odgazowania
- podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm

Ciasto drożdżowe do odrywania z rabarbarem

- ciasto posmarować obficie masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu uformowanego chlebka
- placek posypać cukrem i oprószyć cynamonem, podzielić nożem na 5 pasków, krojąc wzdłuż krótszego boku (powstaną pasy o długości 30cm, a szerokości 9-10cm)
- na pierwszym pasku w niewielkich odstępach ułożyć plastry rabarbaru
- całość przykryć drugim paskiem ciasta, ułożyć kolejne kawałki rabarbaru i dalej postępować tak samo do wyczerpania pasków ciasta i rabarbaru
- ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków

Ciasto drożdżowe do odrywania

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez rabarbaru
- wypełnioną ciastem foremkę przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto przed rośnięciem powinno zająć trochę więcej niż połowę wysokości formy, po wyrośnięciu chlebek powinien wypełnić całą wysokość)
- wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu pozostawionym masłem (jeśli stwardnieje, ponownie je roztopić)

Chlebek odrywany

- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 35-40 minut do zrumienienia
- upieczony chlebek pozostawić na krótko w formie do wstępnego ostygnięcia, następnie razem z papierem wyjąć na kratkę lub blat, żeby odparował (należy robić to delikatnie, bo gorące ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie)
- chlebek można jeść lekko ciepły lub całkowicie ostudzony, na drugi dzień po upieczeniu można go krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, co spowoduje jego odświeżenie, choć i niepodgrzewany jest mięciutki i smaczny

Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe.
Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest, by na wierzchu nie ułożyć zbyt wielu owoców ani kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec.
Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji.

Ciasto na maślance

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Składniki:

250g mąki pszennej
250ml maślanki
100g cukru
70g (1/3 szklanki) oleju
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)

KRUSZONKA
55g mąki pszennej
35g masła
35g cukru pudru

Wilgotne ciasto na maślance

Wykonanie:

- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić
- gdy rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć

Ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem

- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru)
- do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką)
- do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką

- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka
- ciasto kroić po ostygnięciu

Wiosenne słodkości!

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Ciasto z kaszy manny w takiej postaci kusiło mnie już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy o średnicy 17cm.

Ciasto z kaszą manną

Ciasto z kaszy manny zawiera śladową ilość mąki pszennej, a struktura po upieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki.
Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak.

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Składniki:

2/3 szklanki (120g) kaszy manny
1/3 szklanki (65g) cukru
1/3 szklanki (70g) oleju
niecała szklanka (200g) śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki (3g) proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cytryna

do dekoracji cienko obrana skórka z cytryny

Ciasto cytrynowe z kaszy manny

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, olej oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Wilgotne ciasto z kaszą manną

- wszystko dobrze wymieszać
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką
- ciasto przelać do przygotowanej formy
- piec w 170 stopniach przez 30-35 minut

Ciasto z kaszy manny

Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta).