Ciasto Marcinek

Marcinek to ciasto składające się z wielu warstw przełożonych masą śmietankową.
Jest on podobno bardzo popularny na Podlasiu i możliwe, że stamtąd wywodzi się przepis na niego. W wielu źródłach można znaleźć praktycznie taką samą recepturę, różniącą się drobnostkami, więc i ja postanowiłam nie wprowadzać zmian w przepisie i przygotować w miarę klasycznego Marcinka. A to ciasto kusiło mnie już od dawna, choć pracochłonność wykonania sprawiała, że ciągle nie mogłam się za nie zabrać.

Ciasto Marcinek

Marcinek powinien mieć jak najwięcej warstw; ten tradycyjny potrafi mieć ich podobno nawet trzydzieści, istnieje wiele przepisów z 10-12 warstwami, mój natomiast plasuje się pośrodku, gdyż posiada ich dwadzieścia.
Masa, którą przełożone jest ciasto, to połączenie słodkiej śmietanki 30% i kwaśnej śmietany 18%. Niektórzy przekładają ciasto tylko ubitą słodką śmietanką, często wzmocnioną dodatkiem śmietan-fixu. Według mnie pierwsza opcja jest ciekawsza, a smak masy bardziej wyrazisty.
Wierzch ciasta można udekorować wiórkami czekolady lub pokruszonym plackiem, jednym z tych upieczonych.

Masa ze śmietanki 30% i śmietany 18%

Ciasto Marcinek

Składniki:

CIASTO
500g mąki pszennej
125g margaryny lub masła (w większości przepisów na to ciasto wykorzystuje się margarynę, więc i ja użyłam margaryny Kasia)
1/2 szklanki śmietany 18%
50g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej

MASA ŚMIETANKOWA
450ml śmietanki 30%
400ml śmietany 18%
50g cukru pudru
1-2 łyżki domowego cukru z wanilią
3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny

gorzka czekolada do dekoracji

Tort wielowarstwowy

Wykonanie:

CIASTO
- margarynę i jajka nieco ocieplić
- margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko i żółtko, a następnie większą część śmietany, składniki zmiksować razem
- w pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać ją do masy, wymieszać
- mąkę przesiewać stopniowo do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest już bardzo gęste
- jeśli ciasto jest za suche, można dodać nieco więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne

Pyszne ciasto Marcinek

- ciasto podzielić na piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjecie masła
- każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (jak na makaron), aż placek będzie lekko przeźroczysty, od talerza o średnicy 20cm wykroić kształt koła
- ścinki odłożyć na bok, powstaną z nich kolejne placki - u mnie powstało z nich dodatkowo pięć placków, tak więc upiekłam ich dwadzieścia
- każdy placek ułożyć na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić
- placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do zrumienienia
- placki po upieczeniu ułożyć na blacie lub kratce, przycisnąć z góry czymś ciężkim, np. tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia

Marcinek ciasto wielowarstwowe

- po upieczeniu wszystkich placków można je zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika spożywczego i przechowywać przez kilka dni lub od razy przełożyć masą
- placki po ostygnięciu są delikatne i należy uważać przy ich przenoszeniu, jeśli jednak niektóre połamią się, nie przeszkodzi to w ich użyciu, bo w wielowarstwowym Marcinku nie będzie to widoczne

MASA ŚMIETANKOWA
- śmietankę 30% i śmietanę 18% mocno schłodzić
- obie śmietany przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy
- do masy dodać sok z cytryny, wymieszać delikatnie łyżką
- najlepiej jest spróbować masę i w razie, gdyby smak nie był wyrazisty, dodać więcej soku z cytryny

Pyszne ciasto z masą śmietankową

CIASTO MARCINEK
- na dużym talerzu lub paterze ułożyć jeden z upieczonych placków, na wierzch nałożyć taką ilość masy, by można ją było rozsmarować cienką warstwą na całym placku (ja nakładałam około 2 łyżki)
- na wierzchu ułożyć kolejny placek, starając się, by równo pokrywał ten dolny, lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę masy i postępować w ten sposób z wszystkimi plackami i resztą masy śmietankowej (jeśli chcemy wierzch posypać pokruszonym plackiem, należy jeden zostawić)
- boki Marcinka można pozostawić bez niczego, jeśli natomiast chcemy, aby pełnił funkcję tortu, można je tak jak ja posmarować masą, ale proponuję zrobić to dopiero na krótko przed podaniem (czyli przygotować dodatkową ilość masy śmietankowej po 1-2 dniach leżakowania ciasta), aby śmietana wyglądała świeżo (ja zrobiłam to od razu, ale oprószone czekoladą boki "zamaskowały" ewentualne podeschnięcie śmietany)

Marcinek ciasto

- wierzchni placek powinien być również posmarowany masą, dzięki temu zmięknie tak samo jak reszta placków
- wierzch ciasta (ja posypałam też boki) posypać startą na wiórki czekoladą lub pokruszonym plackiem
- ciasto przykryć, najlepiej specjalnym kloszem lub schować do dużego pojemnika spożywczego (dzięki temu dekoracja się nie uszkodzi) i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin (u mnie około 3 godziny), następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 24 godziny, po tym czasie placki powinny zmięknąć od masy, jeśli tak się nie stanie, wydłużyć czas leżakowania o kolejne kilka, kilkanaście godzin

Placki do ciasta Marcinek

Marcinek jest niewątpliwie ciastem pracochłonnym, gdyż przygotowanie aż tylu warstw wiąże się z co najmniej całym popołudniem przygotowań, a następnie żmudnym pieczeniem kolejnych placków (jeśli macie piekarnik, w którym możecie piec dwa placki na raz, skorzystajcie z tego, skróci to znacznie czas pieczenia). Wymaga też nieco siły, bo rozwałkowywanie ciasta na tak cienkie placki jest dość trudne.
Jeśli jednak nie boicie się wyzwań w kuchni, warto poświęcić ten czas i energię, zwłaszcza, jeśli ciasto przygotowujemy na specjalną okazję. Gotowy Marcinek wygląda zjawiskowo w przekroju, mnogość warstw kojarzy się z tortem naleśnikowym, jednak placki, mimo że miękną od śmietany, smakują inaczej niż naleśnik. Są delikatne w smaku, a w połączeniu z masą, tworzą cudowny śmietankowy duet.
Dużą zaletą Marcinka jest również fakt, że można go przygotować na 2-3 dni przed spodziewaną okazją, bo z każdym dniem leżakowania staje się lepszy. U mnie przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, po pięciu dniach nadal smakuje wybornie.

Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

Daktylowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona ciastek z wykorzystaniem płatków owsianych. W tej wersji zamiast cukru wykorzystałam miód, a białą mąkę pszenną zamieniłam na pełnoziarnistą. Ciasteczka nie są dietetyczne, gdyż zawierają masło, ale są na pewno zdrową i energetyczną przekąską, którą warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie nas głód.
Z podanego przepisu upiekłam 15 sztuk, jedno ciasteczko ma około 100 kalorii.
Inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi znajdziecie tutaj:
- kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki
- owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia
- korzenne ciasteczka owsiane
- ciastka z płatków owsianych
- kuleczki z płatków owsianych

Ciasteczka owsiane

Daktylowe ciasteczka owsiane bez cukru

Składniki:

150g płatków owsianych górskich
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g miodu
50g masła
50g daktyli
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciastka owsiane bez cukru

Wykonanie:

- masło i miód podgrzać, aż się rozpuszczą, ostudzić
- daktyle sparzyć, pokroić na dość dużą kostkę
- do miski przełożyć płatki owsiane, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, miód z masłem oraz jajko, składniki wymieszać razem, aż utworzy się lepka i zwarta masa
- masę krótko schłodzić (będzie się łatwiej porcjować) lub od razu formować ciasteczka, zanurzając dłonie w zimnej wodzie, co zapobiegnie klejeniu się masy

Ciasteczka z płatków owsianych bez cukru

- formować kuleczki (u mnie wyszło ich 15), a następnie spłaszczać je i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasteczka piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka tuż po upieczeniu mogą być lekko miękkie, po ostygnięciu stwardnieją

Daktylowe ciasteczka owsiane

Drożdżowe ślimaczki kokosowe

Drożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów).

Drożdżowe ślimaczki kokosowe

Drożdżowe ślimaczki kokosowe

Składniki:

CIASTO
240g mąki pszennej + do podsypania ciasta
140ml wody (lub mleka)
8g drożdży świeżych
3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
1 łyżeczka cukru (do rozczynu)
20g masła
szczypta soli

NADZIENIE
50g wiórków kokosowych
20g masła
20g cukru
1 jajko

Bułeczki z wiórkami kokosowymi

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 50ml letniej wody (lub mleka) i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, a także resztę przygotowanej wody (lub mleka)
- składniki wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo roztopione masło
- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od miski (będzie lekko klejące, ale takie ma być, nie może być zbyt suche)
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)

Kokosowe bułeczki z ciasta drożdżowego

- masło na nadzienie roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić
- podsypując mąką, rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt
- rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie cukrem oraz wiórkami kokosowymi
- placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku; może to być nieco utrudnione, gdyż wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy

Drożdżowe ślimaczki

- rulon pokroić ostrym nożem na plastry grubości 3-3,5 cm
- ślimaki ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, koniec każdego rulonu, o ile nie jest przyklejony, można delikatnie podkleić pod spód
- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut do napuszenia
- jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch każdego ślimaka
- piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni, bułeczki piec przez 20-25 minut do zrumienienia

Bułeczki drożdżowe

Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia

Sernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości.
Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej czekolady, gruszki natomiast karmelizowałam w mieszance masła i cukru. Prosty przepis, niewiele składników i wyborny smak. Czego chcieć więcej? :-)
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić).

Sernik bez pieczenia

Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
40g masła

MASA SEROWA
500g twarogu sernikowego z wiaderka
200g białej czekolady
2 łyżeczki (8g) żelatyny
4 łyżki (40ml) zimnej wody

KARMELIZOWANE GRUSZKI
2 duże gruszki (około 500g)
20g masła
25g cukru
1 laska wanilii

Sernik z białą czekoladą i gruszkami

Wykonanie:

- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić masą biszkoptową, całość schłodzić w lodówce
- twaróg ocieplić, tzn. wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań (nie jest to konieczne, ale przy łączeniu go z płynną czekoladą, łatwiej zwarzyć masę, jeśli twaróg jest zbyt zimny)

Sernik gruszkowy bez pieczenia

- gruszki umyć i obrać, jedną z gruszek przekroić na pół, wyciąć ze środka dwa ładne, dość grube plastry, delikatnie wyciąć z nich gniazdo nasienne - będą one dekoracją wierzchu sernika (jeśli sernik będzie robiony na większej tortownicy lub w większej formie, wtedy może być potrzebna większa ilość plastrów do dekoracji)
- resztę gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube plasterki
- na patelni roztopić masło, wrzucić cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się lekko pienić
- do mieszanki wrzucić plasterki gruszki, starając się ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie
- laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do gruszek

Sernik z białą czekoladą bez pieczenia

- gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje
- gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia
- czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić
- twaróg zmiksować, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną czekoladę, która powinna być ostudzona, ale ciągle płynna, miksować do połączenia się składników
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, lekko ostudzić, dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całość wlać do reszty masy, zmiksować

Sernik gruszkowy

- na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą
- na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra
- na gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować resztę masy, a na wierzchu ułożyć obie (również odsączone) połówki gruszek (można je lekko wcisnąć w masę)
- sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, przechowywać również w lodówce

Babeczki bakaliowe

Babeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną.
Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można przechować w lodówce przez 1-2 dni, a upieczone babeczki wytrzymają tyle samo, z tym że poza lodówką i pod przykryciem. Przyrządzenie kremu czekoladowego nie trwa długo, a najdłuższą czynnością jest posiekanie wszystkich bakalii.
Z podanego przepisu można przyrządzić 12 niedużych babeczek (moje foremki mają 7,5cm średnicy i 3cm wysokości).

Babeczki z kremem czekoladowym

Babeczki bakaliowe

Składniki:

CIASTO KRUCHE
165g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

KREM CZEKOLADOWY
2 jajka
70g czekolady deserowej
30g czekolady mlecznej
50ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych)

DEKORACJA
25g płatków migdałów
25g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kruche babeczki

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- masło i śmietana powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
- schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę na babeczkę
- uformowane ciasto nakłuć gęsto widelcem i ponownie schłodzić przez 20 minut
- schłodzone babeczki piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone babeczki pozostawić na krótko w foremkach, następnie delikatnie stukając w spód foremki, wyjąć je na blat i całkowicie ostudzić


KREM CZEKOLADOWY
- bakalie sparzyć, odsączyć, pokroić na drobne kawałki
- do rondelka przełożyć rozbełtane jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę
- całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, zdjąć z palnika
- jeśli masa nie jest jednolita, np. utworzyły się grudki ze ściętego białka, masę można przetrzeć przez sitko
- masę czekoladową pozostawić do częściowego ostygnięcia, co jakiś czas mieszać
- pokrojone bakalie wrzucić do masy czekoladowej, wymieszać

ciasto na kruche babeczki

BABECZKI BAKALIOWE
- gotowe kruche babeczki wypełnić kremem czekoladowym
- wierzch każdej babeczki udekorować płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową
- babeczki pozostawić do zastygnięcia kremu (można schłodzić w lodówce)

Sernik krakowski

Sernik krakowski to obok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości.
Do sernika polecam użyć własnoręcznie mielonego twarogu, gdyż te wiaderkowe są zdecydowanie rzadsze i konsystencja masy serowej po upieczeniu może być mało zadowalająca.
Sernik krakowski jest tradycyjnym sernikiem polskim z dodatkiem ubitej piany z białek i raczej na pewno nieco opadnie po upieczeniu. Warto jednak zminimalizować jego opadanie, studząc go stopniowo i nie wyjmując od razu po upieczeniu z piekarnika.
Większość osób piecze serniki w formie, nie smarując jej tłuszczem, należy wtedy po upieczeniu, przed wyjęciem sernika z formy, odkroić jego brzegi ostrym nożem. Ja większość serników piekę w formie z papierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy.
Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm.

Pyszny sernik krakowski

Sernik krakowski

Składniki:

CIASTO KRUCHE
210g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA SEROWA
750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego 2-3 razy
150g cukru pudru
75g masła
6 jajek
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii
25g (2 pełniejsze łyżki) mąki ziemniaczanej
100g rodzynek + 1 łyżka mąki pszennej

1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta

Jak zrobić kratkę na serniku krakowskim

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody)
- gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce
- po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno formy (lub wylepić ciastem dno)
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić

Wyśmienity sernik z rodzynkami

MASA SEROWA
- składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej (należy wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem przygotowań)
- rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć, oprószyć 1 łyżką mąki pszennej
- masło utrzeć z 2/3 cukru pudru na puszystą, jasną masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając masę do wrobienia żółtka, następnie dodawać partiami zmielony twaróg, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę ziemniaczaną

Najlepszy sernik krakowski

- do masy serowej dodać oprószone mąką rodzynki (nadmiar mąki strzepnąć), wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru
- pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą
- gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego
- schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm

Sernik z kratką i rodzynkami

- wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę
- małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem
- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się nie wysuszył)
- piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić dopiero po jego ostygnięciu, sernik pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia, wyjąć na blat i całkowicie ostudzić
- sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji

Sernik na Wielkanoc

Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne.
Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, w szczelnym pojemniku spożywczym.

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V