Babeczki śmietankowe z makiem

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek.

Babeczki muffiny bez użycia miksera

Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, a duża ilość maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.
Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole.
Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk.

Pyszne babeczki

Babeczki śmietankowe z makiem

Składniki:

120g mąki pszennej
150ml kwaśnej śmietany 18%
50g roztopionego masła
50g cukru
50g suchego maku
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Babeczki na Wielkanoc

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajko roztrzepać, dodać cukier, ekstrakt z wanilii, śmietanę oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)

Muffiny ze śmietaną

- do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie
- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką

Babeczki z makiem

 - do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości
- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka
- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce
- babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem

Babeczki na kwaśnej śmietanie

Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem.

Bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami to małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym

Bułeczki z jabłkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
400g mąki pszennej
200ml mleka lub wody
15g drożdży
2 łyżki (40g) miodu
3 łyżki (30g) roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Drożdżówki jabłkowe

NADZIENIE JABŁKOWE
2 średnie jabłka
1 łyżka miodu
20g masła
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 jajko do posmarowania bułeczek

Drożdżowe bułeczki

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło

Bułeczki z jabłkami

- ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski
- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- podczas wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie
- jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki (ja każdą ćwiartkę jabłka kroiłam na kilka pasków, a każdy z nich na małe plasterki)

Pyszne bułeczki z jabłkami

- do rondelka przełożyć masło i miód, gdy się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje
- po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez około 1 minutę, następnie zdjąć z palnika, ostudzić
- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść

Nadzienie jabłkowe do drożdżówek, naleśników

- ciasto podzielić na 20 części (u mnie każda ważyła 30-35g), każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki
- uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć
- gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem
- piec w 190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia

Bułeczki z ciasta drożdżowego

Bułeczki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale przechowywane zafoliowane, zachowają swoje walory również na drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia i zachowuje zwartą konsystencję.

Pieczemy słodkie drożdżówki

Kremowy sernik z jabłkami

Kremowy sernik z jabłkami swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone i śmietanki 30%. Wnętrze sernika wzbogacają jabłka, które dzięki temu, że są starte na tarce o grubych oczkach i wymieszane z masą serową, nie determinują smaku całości.
Na blogu jest już przepis na sernik z jabłkami, który Wam serdecznie polecam, ale jest on bardziej szarlotkowy niż ten, który prezentuję poniżej.
Sernik został upieczony w tortownicy o średnicy 21cm.

Kremowy sernik z jabłkami

Kremowy sernik z jabłkami

Składniki:

SPÓD
75g okrągłych biszkoptów
50g masła

MASA SEROWA
250g gęstego twarogu z wiaderka
250g mascarpone
100g śmietanki 30%
4 jajka
3 średniej wielkości jabłka (około 550g)
120g cukru
2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki soku z cytryny

Sernik jabłkowy

Wykonanie:

- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz tortownicy
- masą biszkoptową wylepić dno formy (ja robię to za pomocą łyżeczki), schłodzić przez 20 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, schłodzony spód podpiec przez około 10 minut, ostudzić

Kremowy sernik

- boki formy można posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, tylko natłuścić lub pozostawić bez niczego (wtedy po upieczeniu odcinamy sernik nożem od boków formy)
- temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą
- jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek)
- odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

Sernik jabłkowy z mascarpone

- do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko utrzeć/zmiksować
- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko ucierać (miksować) masę, na koniec dodać śmietankę oraz jabłka, krótko wymieszać, masa będzie dość rzadka
- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 60 minut do momentu, aż z wierzchu będzie ścięty i sprężysty

Sernik ze startymi jabłkami

- podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam
- jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania
- jeśli ze względu na niską temperaturę pieczenia sernik nie urósł (jest to prawidłowe i wręcz wskazane, lecz zależy to od piekarnika i tego, jak długo mieszaliśmy masę przed pieczeniem), można go od razu wyjąć
- z tortownicy po ostygnięciu zdjąć obręcz (jeśli nie smarowaliśmy niczym boków formy, odciąć sernik delikatnie cienkim nożem), sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, dopiero po tym czasie osiągnie on odpowiednią konsystencję

Sernik z jabłkami

Sernik na kremową, lekko mazistą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki jest zwarty i bardzo dobrze się kroi. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem, podniesie to nieco jego słodkość.

Twarogowe słodkości 2

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread).
Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką.

Chlebek bananowy

Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka.
Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli na amerykańskie strony z przepisami i skorzystałam z wspaniałej receptury z Simply recipes, wprowadzając niewielkie zmiany.
Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75.

Banana bread

Chlebek bananowy

3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu)
240g mąki pszennej
100g cukru
60g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
szczypta soli

Ciasto bananowe bez użycia miksera

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- banany dokładnie rozgnieść widelcem na w miarę gładkie purée
- do bananów dodać ostudzone masło, roztrzepane jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, sól, składniki wymieszać

Pyszne ciasto bananowe

- do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem
- formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać

Pyszny chlebek bananowy

- piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
- jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut
- po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce
- po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry

Ciasto bananowe w keksówce

Chlebek bananowy smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, miłośnikom bardziej słodkich połączeń polecam przygotować z niego kanapki z masłem i dżemem.
W oryginalnym przepisie użyto większej ilości sody, jednak w takich proporcjach była ona dla mnie zbyt wyczuwalna w cieście, więc zmniejszyłam jej ilość, dodając oprócz niej proszek do pieczenia.

Prosty chlebek z bananami

Ciasteczka z maszynki

Ciasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek.
Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk.

kruche ciasteczka

Ciasteczka z maszynki

Składniki:

500g mąki pszennej
125g masła
125g smalcu
100g cukru pudru
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche ciasteczka z maszynki

Wykonanie:

- tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść

najlepsze ciasteczka z maszynki

- gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne
- ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni

ciasteczka z maszynki

- przygotować maszynkę do mięsa, montując specjalną nakładkę do robienia ciastek
- ciasto podzielić na mniejsze kawałki - robiąc ciasteczka z jednego kawałka, resztę nadal chłodzić w lodówce lub zamrażarce

Ciasteczka wyciskane z maszynki

- z ciasta odrywać lub odcinać nieduże kawałki, wkładać je do maszynki, wychodzący z niej pasek o wybranym przez nas wzorze kroić na kawałki o długości 6-7cm, układać w odstępach na przygotowanej blasze
- uformowane ciasteczka piec przez 12-17 minut do lekkiego zrumienienia


Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, dzięki temu zachowają swoją świeżość i kruchość.

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia to kolejna odsłona sernika na zimno. Jest on wyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość.
Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki dodatkowi ubitej śmietany, mają piankową strukturę.
W przepisie wykorzystałam jedną dużą puszkę brzoskwiń w syropie, a ponieważ nie odsączałam owoców, wagowo wyszło ich więcej, niż jest to napisane na puszce.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki).

Sernik bez pieczenia

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
30g masła
2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki)

MASA BRZOSKWINIOWA
200g mascarpone
200g brzoskwiń z puszki
50ml śmietanki 30%
2 łyżki domowego cukru z wanilią
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Sernik brzoskiwniowo-karmelowy bez pieczenia

MASA KARMELOWA
200g mascarpone
100ml śmietanki 30%
sos karmelowy
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

SOS KARMELOWY
75 cukru
4 łyżki syropu brzoskwiniowego
75ml śmietanki 30%

KARMELIZOWANE BRZOSKWINIE
350g brzoskwiń z puszki
60g domowego cukru z wanilią

Sernik bez pieczenia pysznie kremowy

Wykonanie:

SPÓD
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem, wykleić paskiem papieru do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, wymieszać z syropem i pokruszonymi biszkoptami
- masą biszkoptową wylepić (za pomocą łyżeczki) dno tortownicy, schłodzić

SOS KARMELOWY
- cukier wsypać na dno rondelka z grubym dnem, zalać syropem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas potrząsając garnkiem (nie wolno mieszać), aż cukier rozpuści się i przyjmie bursztynowy kolor
- rondelek zdjąć z palnika, wlać śmietankę, wymieszać, ponownie podgrzać, gotować 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy gładką konsystencję
- gotowy sos będzie płynny (ale nie wodnisty), przelać go do naczynia, odstawić, powinien zgęstnieć podczas stygnięcia (studzić w temperaturze pokojowej, nie chłodzić)
- z podanych proporcji składników otrzymałam około 125g sosu karmelowego

Sernik na zimno z serka mascarpone

MASA KARMELOWA
- mascarpone krótko zmiksować, dodać ostudzony karmel, zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą

Sernik z karmelem i brzoskwiniami

MASA BRZOSKWINIOWA
- brzoskwinie rozdrobnić blenderem
- mascarpone krótko zmiksować,dodać mus brzoskwiniowy i cukier, zmiksować
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na chwilę do napęcznienia, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować!)
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, wszystko krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy

SERNIK BRZOSKWINIOWO-KARMELOWY
- na spód biszkoptowy wyłożyć masę karmelową, wyrównać
- na masę karmelową wyłożyć delikatnie masę brzoskwiniową, wyrównać
- sernik schłodzić do momentu zastygnięcia obu warstw

KARMELIZOWANE BRZOSKWINIE
- połówki brzoskwiń pokroić na półplasterki, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem, podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas obracając kawałki brzoskwiń
- podgrzewać aż cukier się rozpuści i pokryje brzoskwinie lekkim syropem
- brzoskwinie wyjąć na talerz, ostudzić
- na wierzch ściętego sernika wyłożyć brzoskwinie, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc
- sernik kroić delikatnie ze względu na brzoskwinie na wierzchu (są ruchome)

Kremowy sernik bez pieczenia

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy, jak każdy sernik na zimno, należy przechowywać w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie chłonął zapachów.
Wielbiciele karmelu mogą przygotować większą ilość sosu karmelowego i tuż przed podaniem polać nim każdy kawałek.

Twarogowe słodkości 2

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia.
Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk.

Pączki z dodatkiem ziemniaków

Pączki ziemniaczane

Składniki:

500g ugotowanych ziemniaków
500g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
50g cukru (lub więcej)
2 jajka
120g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka spirytusu

300g marmolady lub konfitury do nadziewania pączków
olej do smażenia

Pączki ziemniaczane nadziewane

Wykonanie:

- ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści
- do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać
- do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego

Pączki bez wyrastania

- UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia
- z ciasta odrywać średniej wielkości kawałki (należy wziąć pod uwagę fakt, że pączki mocno urosną podczas krótkiego leżakowania oraz smażenia), formować pączki, układać w sporych odstępach na blacie oprószonym mąką lub posmarowanym cienką warstwą oleju
- w trakcie formowania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju w szerokim rondlu, gdyż pączki szybko rosną i nie ma potrzeby pozostawiać ich na dłużej na blacie
- gdy uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie

Pączki z ziemniakami

- pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć
- pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie
- należy pozostawić sporo miejsca w rondlu, aby rosnące pączki mogły swobodnie pływać i nie sklejały się
- pączki smażyć po kilka minut z każdej strony (w trakcie smażenia należy je obrócić), aż przyjmą złoty lub jasnobrązowy kolor
- gorące pączki odkładać na talerz przykryty grubą warstwą ręcznika papierowego
- jeszcze ciepłe pączki nadziewać, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane są cięższe od tradycyjnych pączków, jednak spora ilość drożdży sprawia, że są mocno wyrośnięte, co widać w przekroju pączka. Można je nadziewać w dowolny sposób, również przed smażeniem, jednak wpłynie to dodatkowo na ciężar pączków (mogą bardziej nasiąkać tłuszczem) i może skutkować rozklejaniem się ciasta podczas smażenia, jeśli nie skleimy go dokładnie podczas formowania.

Karnawałowe Słodkości!

Szybkie pączki

Szybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem.
Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta.

Pączki bez drożdży

Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe, mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :)
Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk.

Małe pączki na sodzie oczyszczonej

Szybkie pączki

Składniki:

250g mąki pszennej
120g kwaśnej śmietany 18%
50g cukru pudru
30g masła
1 jajko
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki drobnego cukru 

Pączki bez wyrastania

Wykonanie:

- masło roztopić, ostudzić
- do miski przełożyć śmietanę, cukier puder, jajko, spirytus, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło, wszystko wymieszać
- mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z sodą oczyszczoną
- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe)

Pączki z posypce cukrowej

- ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką
- w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia)

Prosty przepis na szybkie pączki

- do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia
- smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
- lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru waniliowego)

Pączki na sodzie oczyszczonej

Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej.

Karnawałowe Słodkości!