Muffiny krówkowe z dynią

Muffiny krówkowe z dynią to aromatyczne babeczki przygotowane na bazie purée z dyni. Nie dekorowałam ich niczym, ponieważ bronią się smakiem. Jak wszystko, co przygotowywałam z dodatkiem dyni, tak i te muffiny są wyjątkowo miękkie i wilgotne w środku, a dzięki dodatkowi krówek, są też cudownie i wciągająco słodkie. Wypróbujcie przepis :)
Z poniższych proporcji składników przygotujecie 8 sztuk.

Muffiny dyniowe z krówkami


Muffiny krówkowe z dynią

Składniki:

150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
150g krówek
120g (3/4 szklanki) mąki pszennej
50ml oleju
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Muffiny dyniowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić na garnku z niewielką ilością gotującej się i parującej wody)


Muffiny z dynią i krówkami

- do ciągle podgrzewanej powstałej masy krówkowej dodać purée z dyni, wymieszać do uzyskania dość rzadkiej, jednolitej masy
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić

Muffiny krówkowe z dynią

- do ostygniętej masy krówkowo-dyniowej dodać jajko, olej i ekstrakt z wanilii oraz cukier, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy, wymieszać


Muffiny krówkowe

- gotową masę przełożyć do papilotek ułożonych w formie na muffiny, powinna sięgać nieco wyżej niż do połowy ich wysokości
- piec w 180-190 stopniach do wyrośnięcia babeczek i ich zrumienienia przez około 20-24 minuty, na koniec można sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone


Muffiny z krówkami i dynią

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Ten kolor, i smak,oj pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają cudowny kolor, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobie z tego przeisu wziętego podwójnie ciasto w blaszce z dodatkiem orzeców włoskich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i proste do tego zdrowe! Pieczemy je już trzeci raz ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.