Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia to klasyka, której nie może zabraknąć na moim blogu. Znajdziecie u mnie już dwa przepisy na pieczone serniki z czekoladą: klasyczny i z musem pomarańczowym, tym razem przyszedł czas na sernik na zimno. 
Sernik z poniższego przepisu, podobnie jak znany już Wam sernik stracciatella, przygotowany jest na bazie jogurtu i nie zawiera w składzie ani twarogu, ani ubitej śmietanki. Przy sernikach bez pieczenia nie jest to jednak wadą i nie wpływa na mniej sernikowy smak deseru. Całość ma natomiast mniej kalorii i delikatniejszy smak. 
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą należy zmienić ilość składników. Zapraszam do spróbowania :)

Sernik czekoladowy bez pieczenia


Czekoladowy sernik jogurtowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów
50g masła
2 płaskie łyżeczki kakao

MASA CZEKOLADOWA
500g jogurtu greckiego
100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)
100g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy

starta czekolada do dekoracji


Czekoladowy sernik jogurtowy na zimno

Wykonanie:

- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić
- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia


Sernik jogurtowy na zimno

- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód
- spód biszkoptowy schłodzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników


Sernik z czekoladą

- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać
- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić


Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać
- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady


Sernik z czekoladą bez pieczenia

26 komentarzy:

  1. Bardzo piękny piankowy i puszysty deser. Wspaniale wygląda i już czuję że smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjny sernik! :)
    Musi smakować fantastycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma cudowną konsystencję, no i wygląda pięknie!
    Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tortownice wykładamy papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest opisane w sposobie wykonania sernika: można wyłożyć całą tortownicę, lub tylko spód.

      Usuń
  6. A czy do masy czekoladowej można dodać np 1 łyżeczkę rumu żeby smak był "ostrzejszy"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć jak to wpłynie na smak sernika, może warto dodać odrobinę rumu tylko do części masy podczas przygotowań i spróbować, jak smakuje.

      Usuń
  7. spód z sucharków tez by pasował.biore 2 opakowania sucharków z biedronki miele na maszynce do mięsa dodaje słoiczek kremu czekoladowo-orzechowego (morze być nutella)zagniatam taką półsuchą masę i wyklejam nią spód blaszki.pozostaje chrupiący nawet po kilku dniach w lodówce i z bitą śmietaną na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada z pomaranczą...dzieciństwo. Pyszny sernik. Robiłam tez z białą czekoladą i trudno powiedzieć ktora wersja lepsza, obie wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zamienić czekoladę na mleczną ( bo to dla dzieci) ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, taka ilość składników wystarcza na jakiej wielkości formę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry wieczór. Czy zelatyne z wodą trzeba również rozpuścić w 4 łyżkach wody czy jakieś inne proporcje ? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I czy można użyć bialej czekolady? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można na biszkopty położyć frużelinę z truskawek a dopiero na to masę jogurtową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, choć nie wiem, czy masa będzie się wtedy trzymać biszkoptów.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.