Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

Jabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach.
Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść.
Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej.

Ciasto z jabłkami na kefirze (bez jajek)


Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

Składniki:

CIASTO
2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania
1/2 szklanki (135g) kefiru
150g masła
100g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g)
80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy)
60g miodu
50g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta


jabłka z miodem do ciasta

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno


- gotowe ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości
- na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości
- spód nakłuć widelcem

Ciasto z jabłkami bez jajek

- jabłka oczyścić, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kostkę
- do rondla przełożyć masło, miód i cukier, składniki podgrzać do ich rozpuszczenia się
- wsypać jabłka oraz dodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje
- do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć


- gotowe nadzienie ostudzić
- na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku)
- na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać

pyszny jabłecznik na kefirze

- pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć do reszty ciasta przy brzegach formy
- jabłecznik nakłuć z wierzchu widelcem lub naciąć w kilku miejscach nożem


- piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
- wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta

Jabłecznik w cieście kefirowym

13 komentarzy:

  1. jak idealnie wygląda!
    Zapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamiast ciasta na górze dać kruszonkę?
    Ps. Ciasto wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam z kruszonka na górze. Kruszonka wspaniale chrupie:) Jedyna modyfikacja - nie dodałam masła do jabłek. Rewelacyjny... Jeden z lepszych jabłeczników jakie jadłam, naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo dobre. Niepotrzebne masło do jabłek i zbyt dużo mąki, wystarczyłoby 1 - 2 łyżeczki. To tylko moje sugestie. Poza tym miód malinka:) Nie mogłam się od niego oderwać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło dodatkowo wzbogaca smak, choć można je pominąć. Jeśli chodzi o ilość mąki, najlepiej dopasować ją do rodzaju użytych jabłek, te bardziej soczyste mogą potrzebować jej więcej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Piekłam ciasto już kilka razy. Zdecydowanie bez masła lepsze. Polecam przepis, fantastyczny:) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. 2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania
    ?????
    1/4 szklanki to 30 gram - czyli jedna szklanka ma 120 gram.
    Jak to moze byc ze 2 szklanki maja 320...? Cos nie tak...Chyba BARDZO mocno pakujesz make do tej szklanki...

    Lepiej, wedlug Twoich przepisow, robic wedlug szklanek lub gram aby bylo
    najdokładniejsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie pakuję jakoś mocno mąki do szklanki i zazwyczaj waży 160g. Jeśli w moich przepisach masz podaną gramaturę, to korzystaj z niej, bo zawsze będzie pewniejsza niż podawanie "w szklankach". Możesz też przyjąć, że szklanka mąki w moich przepisach to około 160g.

      Usuń
  7. Witam, czy miód mogę zastąpić cukrem? Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć miód, a w jego miejsce dać cukier,najlepiej jednak sprawdzić smak nadzienia jabłkowego i wtedy zdecydować, czy i ile go dodać.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)