Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

Jabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach.
Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść.
Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej.

Ciasto z jabłkami na kefirze (bez jajek)


Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

Składniki:

CIASTO
2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania
1/2 szklanki (135g) kefiru
150g masła
100g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g)
80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy)
60g miodu
50g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta

jabłka z miodem do ciasta

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno
- gotowe ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości
- na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości
- spód nakłuć widelcem

Ciasto z jabłkami bez jajek

- jabłka oczyścić, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kostkę
- do rondla przełożyć masło, miód i cukier, składniki podgrzać do ich rozpuszczenia się
- wsypać jabłka oraz dodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje
- do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć
- gotowe nadzienie ostudzić
- na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku)
- na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać

pyszny jabłecznik na kefirze

- pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć do reszty ciasta przy brzegach formy
- jabłecznik nakłuć z wierzchu widelcem lub naciąć w kilku miejscach nożem
- piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
- wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta

Jabłecznik w cieście kefirowym

9 komentarzy:

  1. jak idealnie wygląda!
    Zapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamiast ciasta na górze dać kruszonkę?
    Ps. Ciasto wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam z kruszonka na górze. Kruszonka wspaniale chrupie:) Jedyna modyfikacja - nie dodałam masła do jabłek. Rewelacyjny... Jeden z lepszych jabłeczników jakie jadłam, naprawdę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo dobre. Niepotrzebne masło do jabłek i zbyt dużo mąki, wystarczyłoby 1 - 2 łyżeczki. To tylko moje sugestie. Poza tym miód malinka:) Nie mogłam się od niego oderwać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło dodatkowo wzbogaca smak, choć można je pominąć. Jeśli chodzi o ilość mąki, najlepiej dopasować ją do rodzaju użytych jabłek, te bardziej soczyste mogą potrzebować jej więcej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Piekłam ciasto już kilka razy. Zdecydowanie bez masła lepsze. Polecam przepis, fantastyczny:) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)