Tarta rustykalna z owocami lata

Tarta rustykalna z owocami lata to proste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche.
Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. 
Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm.
Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami.

Co zrobić żeby ciasto kruche nie nasiąkło od owoców


Tarta rustykalna z owocami lata

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Rustykalna tarta z czereśniami, truskawkami

NADZIENIE OWOCOWE
400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka)
2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć)
1 łyżka bułki tartej
1 białko
niewielka ilość soku z cytryny

cukier do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia tarty


Tarta rustykalna z owocami lata

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól oraz zimne masło i żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce
- umyć i oczyścić owoce: czereśnie wydrylować, większe truskawki przekroić na pół, nektarynkę pokroić w cienkie półplasterki
- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka
- brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna


galette z owocami

- jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić
- pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą warstwą bułki tartej
- owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg
- brzeg zagiąć do środka na owoce, przyciskając do siebie


- jeśli owoce na wierzchu są białe od mąki ziemniaczanej, należy je skropić sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru mąki 
- ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z boku posmarować białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty

Tarta bez formy do tarty

- brzeg tarty posypać cukrem
- tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta
- upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia
- przed podaniem owoce oprószyć cukrem pudrem


Letnie owoce

3 komentarze:

  1. och, wygląda naprawdę pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona piękne, te wszystkie owoce i soczyste kolory... Cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Zapraszam na mojego bloga :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.