Babeczki z galaretką w czekoladzie

 Babeczki z galaretką w czekoladzie to połączenie puszystego biszkoptu, galaretki z dużą ilością truskawek oraz polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny.
Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi owoców i galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe bogactwo smaków i kolorów.
Z podanego przepisu można przygotować 6 babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach  280x150x75.

Babeczki truskawkowe z galaretką i polewą czekoladową


Babeczki z galaretką w czekoladzie

Składniki:

BISZKOPT
2 jajka
3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
5 łyżek (50g) mąki pszennej

WARSTWA OWOCOWA
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
150ml wody
200g truskawek

POLEWA CZEKOLADOWA
80g czekolady mlecznej
80g czekolady deserowej
1 i 1/2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)


Babeczki owocowe z czekoladą

Wykonanie:

BISZKOPT
- jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier
- do sztywnej piany pojedynczo dodać żółtka, po każdym krótko ubijając


Biszkopty z galaretką w czekoladzie z formy na muffiny

- mąkę przesiać, po 1 łyżce dodawać do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszać łyżką
- masę przelać do formy, wyrównać, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka


- po upieczeniu wyjąć z papierem z formy, po wstępnym przestygnięciu zdjąć papier, biszkopt całkowicie ostudzić
- za pomocą szklanki o średnicy odpowiadającej mniej więcej średnicy wgłębień w formie na muffiny, w której będziemy przygotowywać babeczki, z ostudzonego biszkoptu wyciąć sześć kółek
- reszta biszkoptu nie będzie nam potrzebna

Babeczki truskawkowe na zimno

WARSTWA OWOCOWA
- 150ml wody zagotować, wlać do miski, energicznie mieszając, rozpuścić w niej proszek galaretki, pozostawić do przestygnięcia
- truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki
- do każdego wgłębienia w formie na muffiny włożyć kawałki truskawek, a następnie delikatnie zalać je ostudzoną galaretką
- formę pozostawić do prawie całkowitego stężenia galaretki, można schłodzić w lodówce, jednak galaretka nie może być całkowicie zastygnięta


Babeczki truskawkowe w czekoladzie

FORMOWANIE I DEKORACJA BABECZEK
- wycięte krążki biszkoptowe przyłożyć do tężejącej galaretki tak, by tworzyły przyszłe spody babeczek, lekko docisnąć, ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia galaretki
- obie czekolady i olej przełożyć do miski, rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej (stawiając miskę na rondelku z niewielką ilością gotującej się i parującej wody) do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy


- gotową polewę zdjąć na blat, ostudzić na tyle, żeby czekolada nie była ciepła, ale ciągle płynna
- formę z babeczkami wyjąć z lodówki
- w celu łatwego wyciągnięcia babeczek wystarczy zanurzyć spód formy w większym naczyniu z mocno ciepłą wodą, a następnie przyłożyć do wierzchu formy płaskie naczynie i odwrócić całość do góry nogami, babeczki powinny wypaść (jeśli tak się nie stanie, można ponownie zanurzyć formę w ciepłej wodzie)

Babeczki z truskawkami i galaretką w czekoladzie

- babeczki mogą być z wierzchu lekko wilgotne, należy pozostawić je do wyschnięcia
- ostudzoną czekoladą polać babeczki - ja ułożyłam babeczki na kratce ustawionej na folii aluminiowej, polewałam je czekoladą za pomocą łyżeczki, najpierw na dole (tam gdzie jest biszkopt), a następnie od góry w ilości, która pozwoliła czekoladzie swobodnie spływać po bokach babeczek
- oblane czekoladą babeczki pozostawić na 20-30 minut, po tym czasie przełożyć z kratki na talerz wyłożony folią aluminiową i schłodzić do całkowitego zastygnięcia czekolady
- babeczki przechowywać w chłodnym miejscu


Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. ojej, jaki fajny pomysł na prosty, efektowny i smaczny deser

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to opisałaś. Podobają mi się te babeczki. Myślę, że skusze się i zrobię, bo i ładnie wyglądają i z pewnością są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, niesamowicie kusi ta idealna polewa czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.