Szybkie pączki

Szybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem.
Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta.

Pączki bez drożdży


Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe, mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :)
Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk.

Małe pączki na sodzie oczyszczonej

Szybkie pączki

Składniki:

250g mąki pszennej
120g kwaśnej śmietany 18%
50g cukru pudru
30g masła
1 jajko
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki drobnego cukru 


Pączki bez wyrastania

Wykonanie:

- masło roztopić, ostudzić
- do miski przełożyć śmietanę, cukier puder, jajko, spirytus, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło, wszystko wymieszać
- mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z sodą oczyszczoną
- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe)


Pączki z posypce cukrowej

- ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką
- w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia)


Prosty przepis na szybkie pączki

- do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia
- smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
- lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru waniliowego)


Pączki na sodzie oczyszczonej

Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej.


Karnawałowe Słodkości!

10 komentarzy:

  1. No, wspaniałe, cudne i kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maleńkie pyszności. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, lubię czasem pojeść takie pączusie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, szykuję się słodki tłusty czwartek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na dzisiejsze święto i faktycznie sporo mniej czasu trzeba im poświęcić. Smakowicie wyglądają (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbowany, smaczne i rzeczywiście szybkie pączusie. Niestety zapomniałam dać spirytusu co spowodowało, ze naciągnęły tłuszczem. Na pewno przepis do ponownego wykonania😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączuszki są troszkę cięższe niż tradycyjne pączki i mogą trochę bardziej chłonąć tłuszcz, zwłaszcza bez dodatku alkoholu. Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  7. bardziej jak ciasteczka niz paczki ale pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam wszystko jak w przepisie, dodalam dwie łyżeczki sody i pączki po upieczeniu smauja tylko na sodę, niestety nie zjadliwe, myślę że powinno być niecała łyżeczka sody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież w przepisie jest 2/3 łyżeczki, czyli niecała jedna, a nie dwie łyżeczki.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.