Bułeczki z jabłkami

Bułeczki z jabłkami to małe drożdżówki z pysznym, delikatnie słodkim nadzieniem. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym


Bułeczki z jabłkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
400g mąki pszennej
200ml mleka lub wody
15g drożdży
2 łyżki (40g) miodu
3 łyżki (30g) roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Drożdżówki jabłkowe

NADZIENIE JABŁKOWE
2 średnie jabłka
1 łyżka miodu
20g masła
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 jajko do posmarowania bułeczek


Drożdżowe bułeczki

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło


Bułeczki z jabłkami

- ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski
- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- podczas wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie
- jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki (ja każdą ćwiartkę jabłka kroiłam na kilka pasków, a każdy z nich na małe plasterki)


Pyszne bułeczki z jabłkami

- do rondelka przełożyć masło i miód, gdy się rozpuszczą, dodać pokrojone jabłka, cukier oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać, dusić na małej mocy palnika, aż jabłka zmiękną, a część płynu odparuje
- po kilku minutach duszenia do jabłek dodać mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, dusić jeszcze przez około 1 minutę, następnie zdjąć z palnika, ostudzić
- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie kilka razy, następnie krótko zagnieść


Nadzienie jabłkowe do drożdżówek, naleśników

- ciasto podzielić na 20 części (u mnie każda ważyła 30-35g), każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki
- uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć
- gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem
- piec w 190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia


Bułeczki z ciasta drożdżowego

Bułeczki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale przechowywane zafoliowane, zachowają swoje walory również na drugi dzień. Jeśli po tym czasie zostaną Wam jeszcze bułeczki, najlepiej przed jedzeniem krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Nadzienie bułeczek nie jest przesłodzone, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie wycieka podczas pieczenia i zachowuje zwartą konsystencję.

Pieczemy słodkie drożdżówki

17 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne! Może nawet zrobię w tym tygodniu, tylko muszę zdobyć drożdże!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zajadaliśmy się nimi przez dwa poranki, idealnie nadają się na śniadanie :)

      Usuń
  2. Jakie fajne! Zjadłabym jutro na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Pięknie sfotografowane te jabłka w środku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzę o takich na jutrzejsze śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne, aż poczułam w domu zapach takich bułeczek z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam piec cokolwiek drożdżowego, bo zapach potrafi umilić czas oczekiwania na wypiek :)

      Usuń
  6. Muszą być pyszne! zjadłabym kilka jeszcze na ciepło, popijając mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne te bułeczki, ach zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, takie prawie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego nie są przesłodzone, więc można zjeść na raz co najmniej dwie ;)

      Usuń
  9. Właśnie chodzi za mną droźdżówka z jabłkiem:) Czy mogę dodać jeszcze kruszonkę żeby było bardziej słodko? Jak tak to możesz mi polecić jakąś ze swoich przepisów. Świętny blog!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie chodzi za mną droźdżówka z jabłkiem:) Czy mogę dodać jeszcze kruszonkę żeby było bardziej słodko? Jak tak to możesz mi polecić jakąś ze swoich przepisów. Świętny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać kruszonkę, a co do przepisu na nią, z reguły stosuję podstawowe proporcje, czyli na 200g mąki pszennej dodaję 100g masła i 100g cukru pudru, składniki mieszam ze sobą i rozcieram palcami, tworząc większe lub mniejsze (według gustu) grudki kruszonki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha/zbyt mazista, dodaję trochę więcej masła lub mąki.
      W przypadku bułeczek, jeśli zrobisz 20 sztuk, tak jak w przepisie, zrobiłabym kruszonkę z około 50-60g mąki, powinna starczyć na taką ilość bułek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Z całym talerzem uporaliśmy się w kilka minut :-) Ledwie udało się ocalić dwie bułeczki dla córci na śniadanie. Przepyszne, takie na dwa hapsnięcia ;-) Nadzienie jabłkowe bardzo dobre, choć wyszło mi ciut za słodkie. Jabłka fajnie się skarmelizowały dzięki dodatkowi miodu. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji składników, żeby można było jeść i jeść...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.