Muffiny cytrusowe

Muffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.
Z podanych proporcji można przygotować 6 sztuk.

Muffiny z cytryną i pomarańczą


Muffiny cytrusowe

Składniki:

100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
80g cukru
50ml oleju
1 jajko
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Muffiny z mieszanką keksową

skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)


Muffiny

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać
- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy 


Muffiny z sokiem z owoców cytrusowych

- do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki
- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek
- formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone
- muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w szczelnym pojemniku


Muffiny, babeczki

7 komentarzy:

  1. Śliczne. Jak kurczaczki. Tak apetycznie wyglądają ... Mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko się robi, ślicznie wyglądają, nic tylko zakasać rękawy i takie sobie zrobić. Pychotki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe muffiny! :)
    Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przede wszystkim piękne zdjęcia. A ponieważ jemy najpierw oczami, to już "zjadłam" dwie muffinki do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak takie małe keksiki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.