Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.
Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.
Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności.
Z poniższego przepisu można przygotować około 40 sztuk, średnica jednego ciasteczka to około 3,5cm.

Ciasteczka waniliowo-kakaowe

Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe

Składniki:

150g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
100g masła
50g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
1 żółtko
dodatkowo:
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Ciasteczka kakaowo-waniliowe

Wykonanie:

- składniki powinny być prosto z lodówki
- obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części

ciasteczka kakaowo-waniliowe

- do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody
- gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco większe niż orzech laskowy)

Ciasteczka bez proszku do pieczenia

- z każdego rodzaju ciasta powinno wyjść około 40 kuleczek (czyli razem 80)
- kuleczki układać jedną na drugiej, lekko przyciskając palcami tak, by się skleiły ze sobą, następnie spłaszczyć zębami widelca, tworząc wzorek i formując w ten sposób około 1cm grubości ciastko
- ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach
- piec w 175-180 stopniach przez 17-20 minut do lekkiego zrumienienia

Proste ciasteczka

Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, zachowają wtedy swoją kruchość i świeżość.
Drodzy Czytelnicy!

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam spokojnych i szczęśliwych chwil spędzonych tam, gdzie chcecie i z tymi, z którymi chcecie.
Mam nadzieję, że święta będą dla Was odpoczynkiem od codzienności, splotem radosnych i wzruszających momentów, czasem pokoju i pojednania.
Bez względu na to, jak spędzicie najbliższe dni, tradycyjnie - w domu przepełnionym śmiechem, zapachem choinki i dźwiękami kolęd, czy na jakimś radosnym wypadzie ze znajomymi w góry, niech będą one dla Was dobre.
No i życzę Wam udanych wypieków :)

Życzenia na Boże Narodzenie

Kruche zawijaski makowe

Kruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.
Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.
Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.

Kruche ciasteczka makowe

Kruche zawijaski makowe

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
60g cukru pudru
60g masła
20g (1 łyżka) miodu
1 żółtko
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia

Makowe ciasteczka

NADZIENIE
75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu)
1,5 łyżki (30g) miodu
1 łyżka (20g) masła
2 łyżki (24g) cukru pudru
1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem)

białko do posmarowania ciasta

Ciasteczka z makiem

Wykonanie:

- mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zemleć 2-3 razy w maszynce 
- mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)
- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto
- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką
- rozwałkowany placek włożyć do lodówki, schłodzić przez 20-30 minut
- do rondelka przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić
- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej

ciasteczka zawijane z makiem

- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku
- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni
- jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości)
- utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
- piec przez około 15 minut, ciasteczka powinny lekko się przyrumienić, będą jednak dość miękkie z wierzchu
- upieczone ciasteczka wyjąć razem z blachą z piekarnika, zdjąć z niej dopiero po ostygnięciu, gdyż są bardzo kruche

Ciasteczka makowe

Zawijaski makowe najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, delikatnie poukładane jeden na drugim, gdyż są bardzo kruche.

Świąteczne słodkości!

Seromak, czyli sernik z makiem

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku.
Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.

Seromakowiec

Seromak

Składniki:

CIASTO PÓŁKRUCHE
140g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)
75g miodu
60g masła
60g cukru
2 jajka
olejek migdałowy do smaku

Sernik z masą makową


MASA SEROWA
650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g cukru pudru
75g masła
3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta)
3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli

Seromak na kruchym spodzie

Wykonanie:

CIASTO PÓŁKRUCHE
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)
- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Najlepszy seromak

MASA MAKOWA
- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać
- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto
- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać

Seromak na Boże Narodzenie

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka oddzielić od białek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji
- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową
- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać

Seromak z domową masą makową

- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku)
- jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się za mocno rumienił z wierzchu, można go przykryć folią aluminiową (ale dopiero, jak będzie już w miarę ścięty)
- po upieczeniu seromak pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po jakimś czasie wyjąć na blat, całkowicie ostudzić
- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)

Seromak świąteczny

Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową.

Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

Sernik makowy bez pieczenia

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.
Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.
Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.

Sernik z makiem

Sernik makowy bez pieczenia

Składniki:

60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)
25g masła
1 łyżka mleka
500g gęstego twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
150g maku

Sernik makowy na zimno

7 i 1/2 łyżek cukru pudru
3 i 1/2 łyżki (70g) miodu
1/2 łyżki (10g) masła
1 łyżka cukru z wanilią
ziarenka z 1 laski wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
6 łyżek wody
2-3 kostki białej czekolady

Sernik z makiem na zimno

Wykonanie:

- mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas
- ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku

Świąteczny sernik bez pieczenia

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy łyżeczki wylepić ciasteczkami całe dno formy, całość schłodzić
- twaróg, 3 łyżki miodu, 6 łyżek cukru pudru, cukier z wanilią, ziarenka z wanilii oraz 2/3 maku zmiksować
- żelatynę wymieszać w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny

Sernik makowy bez użycia piekarnika

- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać
- do masy serowej wlać żelatynę, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- zimną śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na schłodzony spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
- do rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając
- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce

Sernik makowy

- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika
- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek
- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady w miejscu, które będzie spoczywało na serniku (można w tym miejscu lekko spłaszczyć kulkę), kuleczki układać na wierzchu sernika, lekko dociskając
- udekorowany sernik ponownie schłodzić do zastygnięcia czekolady

Kulki z masy makowej

Sernik makowy dzięki dodatkom takim jak mak i miód, ma świąteczny charakter i śmiało można go przygotować jako jedno z ciast na Boże Narodzenie. Przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Świąteczne słodkości!

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane są pyszne, mięciutkie i trudno poprzestać na jednym, kiedy się po nie sięga. Można je przygotować tuż przed świętami, gdyż od razu po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, a schowane do szczelnego pojemnika, nabiorą jeszcze większej miękkości.
Pierniczki można pozostawić nieudekorowane, polukrować lub pokryć, tak jak ja, polewą czekoladową. Jako nadzienia użyłam gęstych powideł śliwkowych.
Z poniższego przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.

pierniczki nadziewane powidłami

Pierniczki nadziewane

Składniki:

300g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
75g masła
75g miodu
75g cukru pudru
60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g powideł śliwkowych

Pierniczki z nadzieniem

Wykonanie:

- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną
- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto
- nie podsypywać mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni
- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest dość twarde, zmiękczyć dłonią lub pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej

Miękkie pierniczki nadziewane

- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu
- ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm
- szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie pierniczki (ja wykrawałam kółka wąską szklanką, a pierniczki małym kieliszkiem)
- na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę z wykrojonych kółek
- na środku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość powideł śliwkowych
- przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne pod ciastem wybrzuszenie (jeśli nie podsypywaliśmy ciasta mąką, powinno się łatwo ze sobą skleić)

pierniczki nadziewane powidłami

- foremkę układać na kółkach tak, by wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć na bok, rozwałkować je i wykrawać kolejne kółka
- pierniczki piec przez 14-17 minut, najlepiej pod koniec pieczenia wyjąć jeden pierniczek i przekroić, sprawdzając, czy jest już upieczony (powinien być lekko miękki z wierzchu, ale w środku upieczony), nie należy piec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć
- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej
- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową

pierniczki od razu miękkie

Część pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem twarda i może lekko się lepić. Jeśli potrzebujemy przechować pierniczki jeden na drugim, warto pominąć w polewie dodatek śmietanki lub wykorzystać gotową polewę. Czekolada może być wtedy bardziej gęsta i najlepiej zamiast maczać w niej pierniki, smarować je pędzelkiem. Nie będą się tak ładnie błyszczeć, ale łatwiej je będzie przechować.

Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.
Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.
Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.

Szybki piernik

Piernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek
100g suszonych śliwek
75g cukru
60g miodu
60g masła
50ml mleka
40g białej czekolady
2 jajka

Babka piernikowa

karmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody
3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej

75-100g czekolady deserowej
3-4 łyżki mleka
garść orzechów włoskich

Piernik w tortownicy

Wykonanie:

- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny, bo będzie gorzki)
- do gorącego karmelu wlać ostrożnie (może pryskać) jedną łyżkę wody, podgrzewać do ponownego rozpuszczenia się cukru
- gotowy karmel zdjąć z palnika, lekko ostudzić
- śliwki wypłukać, jeśli są suche lub mało wilgotne, można namoczyć je w wodzie, odsączyć
- odsączone śliwki posiekać na drobne kawałki

Piernik z dodatkiem suszonych śliwek

- do rondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać
- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować
- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach
- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać
- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać

Piernik świąteczny szybki w przygotowaniu

- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem
- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami
- ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowej

Miękki, szybki piernik z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową

Piernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaKorzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!Wigilijny Piernik 2014

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.
Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany, który przygotować można na bazie gęstego twarogu z wiaderka, lub twarogu mielonego. Do sernika na kruchym cieście makowym polecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik gotowany przekładany

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym

Składniki:

KRUCHE CIASTO MAKOWE
360g mąki pszennej
160g masła
120g cukru pudru
100g suchego maku
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki (60g) śmietany 18%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA
450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
90g masła
70g cukru pudru
50ml mleka
2 żółtka
15g mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy

POLEWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
50g białej czekolady
garść orzechów laskowych do dekoracji

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym

Wykonanie:

- składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej

 KRUCHE CIASTO MAKOWE
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę
- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto
- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce
- piekarnik nagrzać do 190 stopni
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką
- placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut
- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)
- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta
- upieczone placki ostudzić

Sernik gotowany na blatach makowych

MASA SEROWA
- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę
- pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę
- do masy dodawać partiami zmielony twaróg, ucierać do uzyskania jednolitej masy
- gotową masę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- doprowadzić do zagotowania masy, gdy to nastąpi, wlać mleko z mąką, cały czas energicznie mieszając, krótko gotować do wyraźnego zgęstnienia masy (u mnie nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)
- masę zdjąć z palnika

Sernik z makiem

- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia
- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć
- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim), pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia
- z wystudzonego sernika zdjąć obciążenie oraz obręcz tortownicy, sernik wstawić do lodówki na całą noc ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)
- można od razu przygotować polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej

Sernik na kruchym cieście makowym

POLEWA ŚMIETANKOWA
- na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki
- przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów
- obrane orzechy pokroić na duże kawałki
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do lekko ostudzonej czekolady (nie może być za zimna, gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając
- gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać na środek przygotowane orzechy
- sernik schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc

Sernik gotowany przekładany

Sernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem.

Świąteczne słodkości!