Wielowarstwowy tort korzenny

Wielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Całość idealnie komponuje się ze sobą, a dzięki temu, że ciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość.
Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które dodatkowo wzbogacają smak wypieku.

tort korzenny na święta

Wielowarstwowy tort korzenny

Składniki:

PLACKI KORZENNE
245g mąki pszennej
115g śmietany 18%
110g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej

MASA BUDYNIOWA
450ml mleka
120g masła
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki (18g) mąki pszennej
1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej
2 żółtka

120g powideł śliwkowych
orzechy włoskie do dekoracji

korzenny przekładaniec

Wykonanie:

PLACKI KORZENNE
- składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać
- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto
- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)
- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut
- każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, podsypując mąką
- placki powinny mieć średnicę nieco większą niż 20cm, nie muszą być równe na brzegach, powinny być też bardzo cienkie, ale nie przezroczyste

Tort korzenny

- na plackach kolejno ułożyć talerz lub dno tortownicy o średnicy 20cm, nożykiem odkroić resztę ciasta, skrawki pozostawić na papierze razem z plackiem
- rozwałkowane placki nakłuć gęsto widelcem, razem z papierem ułożyć na sobie, schłodzić w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury około 190 stopni
- z lodówki wyjmować pojedynczo placki (chyba że zmieści nam się więcej na raz w piekarniku), wkładać do nagrzanego piekarnika, piec około 6-7 minut do lekkiego zrumienienia (można sprawdzić patyczkiem
- upieczony placek zdjąć delikatnie z papieru, ułożyć na kratce, z wierzchu obciążyć (np. tortownicą o średnicy podobnej do średnicy placka) i zostawić do ostygnięcia (dzięki obciążeniu placek podczas stygnięcia nie odkształci się i będzie równy), upieczone skrawki ciasta przełożyć do miseczki
- w identyczny sposób piec kolejne placki, każdy po upieczeniu układać na kratce i obciążać
- upieczone i wystudzone placki zafoliować lub zamknąć w szczelnym pojemniku spożywczym
- placki nie będą całkiem twarde, ale schowane nie wyschną za bardzo, można upiec je na 1-2 dni przed przełożeniem ciasta
- upieczone skrawki po ostudzeniu rozdrobnić na piasek

Tort świąteczny

MASA BUDYNIOWA
- do 1/3 mleka dodać przesiane obie mąki oraz żółtka, dokładnie wymieszać
- resztę mleka zagotować, do gotującego wlać przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając, ugotować budyń (gotować do zgęstnienia 1-2 minuty)
- gotowy budyń zdjąć z palnika, przykryć szczelnie folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu, pozostawić do ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, pozostawić do ocieplenia, nie powinno być zbyt miękkie, powinno mieć zbliżoną temperaturę do ostudzonego budyniu
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy
- gotową masę schłodzić

Korzenne ciasto wielowarstwowe

PRZEŁOŻENIE
- na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki)
- drugi placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy placek wyłożyłam 1-2 łyżki masy (55-60g)
- placek posmarowany masą budyniową ułożyć na pierwszym placku, warstwą masy do spodu (należy zrobić to delikatnie, żeby placek nie pękł; można spróbować rozsmarować masę na warstwie powideł i przykryć plackiem, ale możliwe wtedy, że masa pomiesza się z powidłami)
- na wierzchu drugiego placka rozsmarować masę budyniową, przykryć trzecim plackiem
- trzeci placek posmarować powidłami i dalej postępować tak, jak przy pierwszym i drugim placku, pamiętając, że każdy placek przekładamy masą, a powidłami śliwkowymi smarujemy co drugi placek

wielowarstwowy świąteczny tort korzenny

- jeśli przełożymy już wszystkie placki, możemy obciążyć całe ciasto (np. deską do krojenia lub wypełnioną czymś tortownicą), pozostawiając je na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej (obciążenie nie może być zbyt duże, żeby masa nie wypłynęła spomiędzy placków), dzięki temu placki bardziej zespolą się z masą, a wierzch się wyrówna
- resztę masy budyniowej na ten czas należy schłodzić
- po zdjęciu obciążenia wierzch i boki ciasta posmarować masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta
- gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce
- ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi

Świąteczny wielowarstwowy tort

Wykonanie tortu korzennego wymaga sporo czasu, jednak finalnie prezentuje się on pięknie, a smak jest wyborny i warto pokusić się o jego przyrządzenie.
Dużym plusem jest fakt, że przygotowania można podzielić na kilka etapów; placki upiec 1-2 dni wcześniej, natomiast przełożyć je masą na 1-2 dni przed świętami. Gotowy tort przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce, zachowa swoje walory, a dłuższe leżakowanie sprawi, że smaki jeszcze bardziej "przegryzą" się ze sobą.
Mój tort spędził w lodówce 7 dni i po upływie tego czasu nadal smakował bardzo dobrze.

Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!

Keks orzechowy z białek

Keks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75.

Keks orzechowy

Keks orzechowy z białek

Składniki:

6 białek
100g cukru
100g masła
100g + 1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)

Keks z białek z orzechami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, ostudzić
- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier
- do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować
 - dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji

ciasto na białkach

- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto z białek

Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady.

W orzechowym raju 3Świąteczne słodkości!

Sernik z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami to pyszny wypiek bazujący na produktach kojarzących się ze świętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego.
Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje.
Sernik upiekłam w małej tortownicy o średnicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki.

Sernik z suszonymi śliwkami i czekoladą

Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy.

Sernik świąteczny z suszonymi śliwkami

Sernik z suszonymi śliwkami

Składniki:

SPÓD
100g ciasteczek korzennych
35g masła
10g (1 łyżeczka) miodu

MASA TWAROGOWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 18%
85g śliwek suszonych
75g cukru
2 jajka
1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej
ziarenka z 1 laski wanilii

POLEWA
115g śliwek suszonych
75ml śmietanki 30%
75g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody

Sernik ze śliwkami suszonymi

Wykonanie:

- ciasteczka rozdrobnić na proszek
- masło i miód podgrzać do rozpuszczenia się (np. w kuchence mikrofalowej)
-ciasteczka połączyć z masłem i miodem, wymieszać, aby powstał mokry piasek
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- ciasteczkami wylepić dno formy, schłodzić
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki wypłukać i odsączyć, pokroić na dość duże kawałki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni

Sernik na korzenno-miodowym spodzie

- twaróg, śmietanę, cukier i przesianą mąkę zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników
- pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- do masy twarogowej dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii, wymieszać
- boki tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba, ale unikniemy odkrawania sernika od boków tortownicy)
- na spodzie ciasteczkowym w niewielkich odstępach ułożyć pokrojone śliwki
- na śliwki wyłożyć masę serową, wyrównać
- na dno piekarnika postawić duże naczynie z gorącą wodą (np. żaroodporne lub blachę)
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)
- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić

Sernik z suszonymi śliwkami w polewie czekoladowej

- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- następnego dnia sernik wyjąć z lodówki
-  śliwki wypłukać, odsączyć, pokroić na duże kawałki
- śmietankę podgrzać na małym palniku, zdjąć, do gorącej wrzucać po kawałku czekoladę, wymieszać
 - żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej
- żelatynę wlać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać
- polewę od razu wykładać na wierzch śliwek, pokrywając je i cały wierzch sernika
- sernik po ostygnięciu polewy ponownie schłodzić w lodówce
- sernik należy kroić ostrym nożem, uważając na lekko ciągnące się śliwki z wierzchniej warstwy sernika

Sernik z polewą z czekolady

Sernik z suszonymi śliwkami należy przechowywać w lodówce. Spód z ciasteczek korzennych tuż po upieczeniu może się wydawać nieco twardy, jednak po jakimś czasie mięknie.

Świąteczne słodkości!

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe to idealna przekąska dla wielbicieli orzechów. Te małe ciasteczka są pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.
W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne w smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa.
Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk.

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

120g mąki pszennej
20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
70g masła
60g cukru pudru
50g orzechów włoskich
1 żółtko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka starta z 1 pomarańczy

Orzechowe ciasteczka

Wykonanie:

- orzechy włoskie bardzo drobno posiekać
- do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder
- dodać zimne masło, składniki posiekać razem
- dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto

Ciasteczka z orzechami włoskimi

- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce
- piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki ciasta (u mnie 7g), formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach
- każdą kulkę delikatnie spłaszczyć widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek

Małe, kruche ciasteczka

- jeśli nie wykorzystaliśmy całego ciasta, resztę schłodzić na czas pieczenia pierwszej tury ciasteczek
- uformowane ciasteczka piec przez 12-15 minut do lekkiego zrumienienia (na blasze z piekarnika piekłam 12 minut, na dodatkowej blaszce - 15 minut)
- upieczone ciasteczka pozostawić do lekkiego przestygnięcia na blasze, następnie przełożyć na talerz, pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- formować i piec kolejne ciasteczka
- wystudzone ciastka przechowywać w pojemniku spożywczym

kruche ciasteczka

Ciasteczka orzechowe dość mocno rosną podczas pieczenia, więc nie należy nadawać im finezyjnych kształtów. Jeśli ciasto po schłodzeniu jest zbyt twarde i uformowane kuleczki nie dają się ładnie spłaszczyć widelcem, należy odczekać, żeby ciasto nieco zmiękło.

W orzechowym raju 3Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.
Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.

Pierniczki dyniowe

Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.
Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.
Z podanej porcji upiekłam sporej wielkości 21 ciasteczek.

Ciasteczka snickerdoodles

Pyszne ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Składniki:

CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka dyniowe jak pierniczki

Wykonanie:

- składniki wyjąć wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać
- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi
- ciasto zafoliować i schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasteczka z dynią i cynamonem

- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej
obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach
- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasteczka cynamonowe

Kształt i wielkość ciasteczek można dopasować do własnych upodobać, jednak nie radzę spłaszczać ich zbyt mocno podczas przygotowań, gdyż cały urok ciasteczek zawiera się w ich puszystym, miękkim wnętrzu.

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami to sprawdzone połączenie smaków: jabłek i cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik jabłkowy z kruszonką

Sernik z jabłkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
130g mąki pszennej
70g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

MASA JABŁKOWA380g startych jabłek (3 średniej wielkości jabłka)
2-3 łyżki cukru
2 łyżki (25g) masła
2 łyżki (20g) budyniu śmietankowego b/c w proszku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu

MASA SEROWA
550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Sernik cynamonowo-jabłkowy

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz
- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta
- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut
- podpieczone ciasto ostudzić

Sernik z cynamonem

MASA JABŁKOWA
- starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje
- do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub niczym nie smarować (ja wybieram pierwszą opcję)
- masę jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować
- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując tylko do połączenia się
składników

Sernik z masą jabłkową i kruszonką

- gotową masę serową przełożyć na warstwę jabłek, wyrównać
- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto
- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku
- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia
- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku
- z ostudzonego sernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce

Sernik z cynamonem i jabłkami

Ilość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.
Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej.

Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.
Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem.

Korzenne ciasto

Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

1 szklanka (160g) mąki pszennej
3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)* (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
2/3 szklanki (130g) cukru
1/2 szklanki (120ml) oleju
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)

cukier puder do oprószenia ciasta

Korzenne ciasto z dynią

* Purée powinno być dość rzadkie, a z moich doświadczeń z dynią hokkaido wynika, że jej miąższ jest bardzo zwarty, a powstałe z niej purée gęste. Jeśli chcielibyście wykorzystać je do tego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę wody.
Purée przygotowuję zawsze piekąc umytą, nieobraną, ale pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną pestek dynię. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków (zazwyczaj 45-60 minut).

Ciasto z purée z dyni

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników

Korzenne ciasto dyniowe

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Wykorzystanie purée z dyni

W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.
Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha.

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Ciasto czekoladowe z musem kawowym posmakuje każdemu, kto przygotowywał ciasto cappuccino z mojego przepisu. Mocno czekoladowy spód przykrywa rozpływający się w ustach mus kawowy. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, a ładnie udekorowane może znaleźć się na naszym stole podczas świąt lub innej wyjątkowej okazji.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm.

Ciasto czekoladowe z musem

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWE
50g mąki pszennej
50g masła
100g cukru
30g czekolady mlecznej
1 jajko
3 łyżki mleka
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 czubata łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe

MUS KAWOWY
220g mascarpone
180ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

kakao do dekoracji

Ciasto z masą kawową

Wykonanie:

CIASTO CZEKOLADOWE
- kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić
- masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem
- do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika
- dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao
- jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować
- dodać składniki suche, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto
- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu
- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie

Mus kawowy na cieście czekoladowym

MUS KAWOWY
- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był gładki
- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka (czekolada nie może być za zimna, bo w kontakcie z serkiem zbyt szybko się zetnie)
- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować
- ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników

Mus kawowy z mascarpone, śmietanki i białej czekolady

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM
- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy
- na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc
- gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao
- podawać schłodzone

Ciasto czekoladowe z kawą

Ciasto czekoladowe z powyższego przepisu jest lekko wilgotne i mocno sycące, z wyczuwalnym smakiem kawy. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że nie jest zbite jak brownies. Mus kawowy ma delikatną strukturę, a obecność białej czekolady sprawia, że jest dość mocno słodki, nie jest jednak przesłodzony, a w smaku wyraźnie kawowy.