Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt.
Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona została o aromatyczną skórkę pomarańczową, która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik czekoladowy z musem z pomarańczy

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
2 łyżki (20g) kakao
50g masła
3 łyżki (30g) cukru pudru
3 łyżki zimnej wody

MASA SEROWA
400g gęstego twarogu z wiaderka
90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla)
70g cukru
2 jajka
1 łyżka (15g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
ziarenka z 1/2 laski wanilii

MUS POMARAŃCZOWY
4 pomarańcze (około 1kg)
200ml śmietanki 30%
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
ziarenka z 1/2 laski wanilii

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Mus pomarańczowy

Wykonanie:

 CIASTO KRUCHE
- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości
- tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić

Sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić
- na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, przesianą mąkę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, wszystko krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze

Sernik na święta

- masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika
- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)
- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach
- ostudzony sernik schłodzić w lodówce

MUS POMARAŃCZOWY
- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku
- miąższ rozdrobnić blenderem na mus (powinno powstać 350-400g musu)
- żelatynę rozpuścić w odłożonym soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i lekko ostudzić

Sernik z musem pomarańczowym

- żelatynę wymieszać z musem pomarańczowym, mieszankę odstawić do momentu, kiedy zacznie wyraźnie gęstnieć (można wstawić mus do lodówki, pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)
- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone
- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach
- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać
- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc
- podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną skórką pomarańczową

Sernik z czekoladą

Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego.
Jeśli po upieczeniu sernik nieco skurczy się w formie, można pomniejszyć tortownicę, okalając sernik paskiem papieru do pieczenia, a przestrzeń między nim i obręczą tortownicy, wypełnić dodatkowym papierem. Dzięki temu nałożony na wierzch mus nie wyleje się poza brzeg sernika.

Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na jednej zjedzonej sztuce.
Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).
Muffiny dzięki dodatkowi masła orzechowego są bardzo treściwe, "mięsiste" w swojej konsystencji.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.

Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków

Muffiny z masłem orzechowym

Składniki:

175g mąki pszennej
100g mleka
100g cukru
85g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
75g prażonych orzechów ziemnych
2 jajka
3 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Muffiny z masłem fistaszkowym

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem
- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać
- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem
- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka

Babeczki z masłem orzechowym

Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem.
Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka dni.

Muffiny z orzeszkami ziemnymi

Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym

Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, karmelu i orzeszków ziemnych. Z racji, że jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju orzechów, a i wszystko, co karmelowe, zawsze chętnie zjadam, ciasto zadowoliło moje kubki smakowe i myślę, że wielu osobom posmakuje.
Osobiście nie przyrządzałam nigdy wypieków z dodatkiem masła orzechowego, są one dość specyficzne i na pewno trzeba być fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu.
Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu, a słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak orzechów, moje masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku.

Ciasto karmelowe z kremem z masła orzechowego

Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym

Składniki:

CIASTO KARMELOWE
120g mąki pszennej
75g masła
60g cukru
50g czekolady białej
50ml mleka
2 jajka
karmel
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

KARMEL
60g cukru
80-90ml wody

KREM FISTASZKOWY
250g mascarpone
100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło z kawałkami orzechów)
1 łyżka cukru pudru

SOS KARMELOWY
50g cukru
25ml wody
40ml śmietanki 30%
10g masła

drobno pokrojone prażone orzeszki ziemne do dekoracji (u mnie około 30g)

Ciasto karmelowe z kremem i orzeszkami

Wykonanie:

KARMEL
- cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać ok. 50ml zimnej wody, wymieszać (można karmelizować sam cukier, a dopiero do gotowego karmelu dodać wodę, jest to jednak nieco trudniejsze i łatwiej wtedy przypalić karmel)
- mieszankę postawić na średniej mocy palnika, nie mieszać, zagotować
- od momentu zagotowania zmniejszyć moc palnika, gotującą się mieszankę co jakiś czas poruszyć, wstrząsając lekko garnkiem
- gotować do czasu, aż woda wyparuje, a rozpuszczony cukier nabierze złotego koloru (należy uważać, żeby nie spalić cukru, gdyż będzie gorzki)
- gorący karmel zdjąć z palnika, ostrożnie wlać do niego 30-40ml wody - UWAGA! reakcja będzie gwałtowna, karmel może pryskać
- karmel stwardnieje, należy ponownie postawić go na ogniu i mieszać, aż znów przybierze płynną postać
- płynny karmel ostudzić

Ciasto z orzeszkami ziemnymi

CIASTO KARMELOWE
- masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika
- do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić
- jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową
- gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość
- do masy jajecznej wlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko
- do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy
- piec w 170-180 stopniach przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blat

KREM FISTASZKOWY
- zimne mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować do połączenia się składników
- krem schłodzić

ciasto z masa fistaszkową

SOS KARMELOWY
- cukier i wodę przełożyć do rondelka, wymieszać, zagotować
- ustawić najmniejszą moc palnika, gotować, aż woda odparuje, a rozpuszczony cukier nabierze lekko bursztynowej barwy
- karmel zdjąć z ognia, dodać masło, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, gęsta masa
- do masy wlać powoli śmietankę, wymieszać
- sos karmelowy postawić ponownie na ogniu i krótko podgrzać, mieszając (zwłaszcza, jeśli masa nie jest jednolita)
- sos przelać do słoiczka, ostudzić

PRZYGOTOWANIE CIASTA
- ciasto karmelowe ułożyć na talerzu lub paterze
- na cieście rozsmarować równą warstwę kremu fistaszkowego
- na wierzchu porobić esy floresy z sosu karmelowego (jeśli sos karmelowy za bardzo zgęstnieje, wystarczy wstawić słoiczek do naczynia z gorącą wodą, temperatura rozrzedzi jego konsystencję)
- całość posypać od razu drobno pokrojonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi (póki sos karmelowy nie zgęstnieje)
- ciasto można podawać od razu, im dłużej stoi poza lodówką, tym miększy staje się krem fistaszkowy, lecz nadal można porcjować ciasto (krem zaczyna lekko spływać po bokach)
- ciasto można też udekorowane wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, schłodzone kroi się bardzo dobrze, a krem fistaszkowy pozostaje zwarty

Ciasto karmelowe

Ciasto należy przechowywać w lodówce pod przykryciem. Zamiast posiekanych drobno orzeszków, wierzch można posypać całymi orzechami ziemnymi i dopiero wtedy całość polać sosem karmelowym. Ciasto karmelowe i sos karmelowy można przygotować dzień wcześniej, ciasto przechować w zamkniętym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej, a sos w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Cytrynowiec

Cytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce warstwy "przegryzą się" i będą smakować dużo lepiej, niż tuż po przygotowaniu. Mnie cytrynowiec najbardziej smakował po 2-3 dniach od przygotowania, przechowywany był w szczelnym pojemniku spożywczym w lodówce.
W zależności od wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku.
Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą się masę.
Do przyrządzenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20x20cm.

Ciasto cytrynowe

Cytrynowiec

Składniki:

MASA BUDYNIOWA
600ml mleka
80g masła
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki (50g) cukru
3 łyżki (36g) mąki pszennej
3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka skórki z cytryny
50ml soku z cytryny

KREM CYTRYNOWY
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
80ml soku z cytryny
100g masła
50g białej czekolady

MASA CYTRYNOWA
krem cytrynowy z powyższych składników
300ml śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

BEZY

1 białko
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli

24 sztuki herbatników (lub tyle, aby ułożyć w formie dwie warstwy)

ciasto cytrynowe bez pieczenia

Wykonanie:

MASA BUDYNIOWA
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników
- połowę mleka zmiksować z jajkiem i żółtkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym
- drugą część mleka zagotować z cukrem, masłem i skórką cytrynową
- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, gotować do zgęstnienia na małym palniku, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudki
- gorący budyń zdjąć z ognia, wlać do niego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji
- gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników
- ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce

Ciasto cytrynowe z bezami

KREM CYTRYNOWY
- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas
- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku, co jakiś czas mieszając
- gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas mieszać, gdyż zacznie szybko gęstnieć
- zgęstniałą masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- gotowy krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej, następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą noc), aż zastygnie

ciasto z masą cytrynową

MASA CYTRYNOWA
- masę przygotować, gdy zarówno budyń, jak i krem cytrynowy zastygną
- żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (10-15 sekund) w kuchence mikrofalowej, na chwilę odstawić
- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo kilka łyżeczek kremu cytrynowego, po każdej mieszając do połączenia się składników
- zahartowaną żelatynę przelać do reszty kremu, wymieszać
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do kremu cytrynowego dodawać stopniowo bitą śmietanę, miksując masę
- masa powinna być gęsta
- gotową masę przełożyć na wierzch masy budyniowej, wyrównać, schłodzić

ciasto cytrynowiec z bezami

BEZY
- piekarnik  ustawić na temperaturę około 100-120 stopni
- białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, prawidłowo ubita piana powinna trzymać się miski po odwróceniu jej do góry dnem i nie podchodzić płynem
- cukier puder przesiać, dodawać go stopniowo po łyżeczce do ciągle ubijanego białka, masa zrobi się gęsta i lśniąca
- na koniec do masy białkowej dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować
- masę bęzową należy od razu wykładać na blachę
- na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formować w lekkich odstępach bezy - łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego
- blachę wstawić do piekarnika i piec/suszyć bezy (ja robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie
- gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły

masa cytrynowa w cieście

SERWOWANIE CIASTA
- schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić w kwadraty, przed podaniem obficie posypać z wierzchu pokruszonymi bezami

Cytrynowiec nie jest ciastem mocno słodkim, lecz ze względu na masę budyniową i krem z bitą śmietaną, można zaliczyć go do ciast dość ciężkich i sytych. Najsłodszym elementem są bezy, którymi dekorujemy wierzch ciasta.
Smak cytrynowy jest dość mocno wyczuwalny w górnej warstwie, natomiast budyń ma tylko delikatny aromat cytryn, lecz doskonale uzupełnia się z całością.

Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać je od siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.
Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy.

dyniowe cinnamon rolls

Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Składniki: 

CIASTO DROŻDŻOWE
290g mąki pszennej typ 650
160g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100ml mleka
25g masła
10g drożdży świeżych
1 żółtko
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE
25g masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru

POLEWA (OPCJONALNIE)

2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)

mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy
1 białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek

Ślimaczki drożdżowe z ciasta dyniowego

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło roztopić, ostudzić
- 50ml mleka podgrzać tak, by było letnie
- do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać
- mieszankę pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia
- 250g mąki przesiać, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki
- do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta
- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)
- masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić

Ślimaczki drożdżowe dyniowo-cynamonowe

- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania
- blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił
- placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem
- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki ze spodu ciasta
- zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów
- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem
- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich
- formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki
- formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)

Cinnamon rolls z ciasta dyniowego

- upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia
- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)
- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:
- masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając
- do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć
- gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje
- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor.

Muffiny czekoladowo-kokosowe

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk.

Babeczki czekoladowo-kokosowe

Muffiny czekoladowe-kokosowe

Składniki:

50g mąki pszennej
50g cukru
50ml mleka
50ml oleju
50g wiórków kokosowych
25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
do dekoracji:
20g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych

Muffiny czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Wykonanie:

- mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści
- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta
- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać

Muffiny czekoladowe

- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce
- ostudzone muffiny udekorować
- czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się
- babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków
- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni

Babeczki czekoladowe

Muffiny czekoladowo-kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny czekoladowe.

Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek.
Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek.

Kruche ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

CIASTO
85g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
65g masła
35g cukru pudru
1 żółtko
skórka otarta z 1 małej cytryny

KREM CYTRYNOWY
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
30ml soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g masła
50g białej czekolady

ciasteczka przełożone kremem cytrynowym

Wykonanie:

- mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce
- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając
- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła
- do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje
- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników
- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce

kruche ciasteczka cytrynowe

- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut  (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone)
- po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)
- schłodzony krem wyjąć z lodówki
- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając
- ciasteczka schłodzić

Kruche ciasteczka

Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło.

Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy ostatnio bardzo często gości na moim stole. Zakochałam się w pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu dyniowego.
Purée najchętniej przyrządzam z dyni hokkaido, gdyż jej miąższ ma najintensywniejszy kolor. Najlepszym sposobem na przyrządzenie purée jest pieczenie kawałków dyni, taka forma obróbki cieplnej sprawia, że purée ma mocno zwartą konsystencję.

Chleb dyniowy

Chlebek ma niesamowity żółty kolor i mięciutkie wnętrze, które zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Lekko słodki smak sprawia, że chlebek smakuje łączony zarówno z dodatkami słodkimi, jak i neutralnymi, np. z twarożkiem.
Ilość mąki, jaką dodamy do wypieku, jest uzależniona nie tylko od jej wilgotności, ale też od tego, jak gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.
Chlebek z podanego przepisu można przygotować w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

Pieczywo na drożdżach

Chlebek dyniowy

Składniki:

300-330g mąki pszennej typ 650
150g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100ml mleka
50ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée)
10g drożdży świeżych
25g masła
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

mąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy
białko + odrobina mleka do posmarowania chleba

Chleb na drożdżach

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie
- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
- 250g mąki przesiać, dodać cukier, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko
- składniki mieszać, dodając resztę mąki oraz wodę, jeśli konsystencja ciasta jest zbyt zwarta
- ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie
- do ciasta wlać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenie objętości

Purée z dyni w pieczywie

- formę wysmarować olejem i oprószyć mąką
- dłonie natłuścić olejem lub oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, odgazować krótko zagniatając
- z ciasta uformować podłużny kształt, przełożyć do keksówki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25-35 minut (aż wyrośnie mniej więcej do wysokości formy)
- wyrośnięty chleb posmarować białkiem wymieszanym z wodą lub mlekiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut
- upieczony chleb powinien być przyrumieniony z wierzchu, a stukając w bochenek powinniśmy słyszeć głuchy odgłos

Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy po upieczeniu należy wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach lekko podważyć nożem i wyjąć z formy, studzić na kratce. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu, gdyż jest dość delikatny i ciepły może się kruszyć.

Tarta kawowa

Tarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący.
Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm.

tarta z nadzieniem kawowym

Tarta kawowa

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

MASA KAWOWA

250g serka mascarpone
100g jogurtu greckiego
50g cukru
2 jajka
20g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody


WIÓRKI CZEKOLADOWE
40g czekolady mlecznej
40g czekolady deserowej

ciasto kawowe

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek
- mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut
- formę do tarty wysmarować masłem
- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy
- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy
- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia
- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić

tarta kawowa z mascarpone i jogurtu greckiego

MASA KAWOWA
- kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- jogurt wymieszać z cukrem i kawą
- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka

tarta o smaku kawy

TARTA KAWOWA
- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście
- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty
- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku
- upieczoną tartę pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić

Wiórki czekolady do dekoracji

WIÓRKI CZEKOLADOWE
- czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej
-  pędzelkiem cienko rozsmarować płynną czekoladę na dużej, gładkiej powierzchni, np. na odwróconej do góry nogami blasze
- czekoladę pozostawić do zastygnięcia, można schłodzić ją w lodówce, należy jednak pilnować, by czekolada za mocno nie zastygła, gdyż będzie się kruszyć
- z zastygniętej czekolady za pomocą szpatułki lub noża ścinać wiórki, będą one różnej wielkości, w zależności od tego, ile czekolady zetniemy
- jeśli czekolada zaczyna się ciągnąć, należy ponownie krótko schłodzić ją w lodówce, jeśli natomiast wyjęta z lodówki czekolada kruszy się, należy odczekać chwilę, zanim zaczniemy ścinać wiórki
- gotowe wiórki układać nieregularnie na wierzchu ostudzonej tarty
- udekorowaną tartę wstawić do lodówki, schłodzić przez całą noc

Tarta na kakaowym spodzie

Tartę kawową należy podawać schłodzoną, smakuje wtedy najlepiej. Masa kawowa po upieczeniu jest mocno zwarta i bardzo dobrze się kroi.

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z owocami.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.

ciasto ze śliwkami

Placek ze śliwkami i polewą cynamonową

Składniki:

CIASTO KRUCHE
130g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
250g śliwek

POLEWA CYNAMONOWA
125ml śmietanki 12% (w kartoniku)
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej

ciasto kruche ze śliwkami

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut
- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej
- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach
- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- śmietankę ubić lekko z jajkiem, dodać przesiane mąki, cukry i cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników
- podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, zalać równą warstwą polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta
- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty

ciasto śliwkowe

Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych śliwek.

Sernik dyniowy z orzechami

Sernik dyniowy z orzechami to aromatyczny, zaskakujący swym smakiem sernik upieczony z dodatkiem dyni, królowej jesieni. Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej.
Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.
Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik dyniowy

Sernik dyniowy z orzechami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
65g mąki pszennej
35g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej

POLEWA ORZECHOWA
75g orzechów włoskich
50g cukru
60g śmietanki słodkiej (30%)
35g masła
duża szczypta cynamonu

Sernik dyniowy z orzechami włoskimi

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać
- dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach
- po wyjęciu z piekarnika ostudzić

Sernik z dyni pieczony

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować
- do masy dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników
- dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować
- masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać
- sernik piec z parą wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą)
- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku

Sernik z puree dyniowym

POLEWA ORZECHOWA
- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki
- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)
- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników
- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem
- upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, polewę zdjętą z palnika natychmiast wyłożyć na wierzch sernika, lekko rozprowadzając ją po całej jego powierzchni
- sernik ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak studzić sernik
- ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki

sernik dyniowy z orzechami włoskimi

Sernik dyniowy z orzechami posmakuje nie tylko wielbicielom dyni (zwłaszcza, że purée z niej przygotowane nie jest zbyt wyczuwalne w smaku masy serowej), ale też amatorom orzechów czy cynamonu. Masę serową najlepiej przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, zachowa wtedy zwartą konsystencję, typową dla ciężkich serników.
A jeśli chcemy uzyskać ładny, równy i nie opadający sernik, Pieczmy go z parą wodną w niskiej temperaturze, a po upieczeniu studźmy w uchylonym piekarniku.

Dynia na słodko i słono