Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu.
Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.
Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce.

Chlebek z cukinii

Ciasto z cukinii

Składniki:

225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców
2 jajka
120g cukru
1/4 szklanki oleju
250g obranej cukinii bez pestek
150g jabłek (1 średnie)
150g śliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki cynamonu

Chlebek cukiniowy

Wykonanie:

- cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku
- jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę
- śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę
- owoce oprószyć mąką
- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta
- owoce wrzucić do masy, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach lub do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii swoją wilgotnością można porównać do chlebków bananowych, a dodatek owoców tę wilgotność potęguje. Upieczony chlebek długo zachowuje swoją świeżość.

Ciacho na widelcu

Szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów ze względu na blog, wykopałam ostatnio z mojego zeszytu z przepisami. Jest to prosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z jabłkami cynamon.
Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.

Szarlotka na cieście kruchym

Szarlotka

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
125g masła
100g cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA
750g twardych kwaskowatych jabłek
60g masła
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu

szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne
- każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki
- na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje
- do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną
- gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić

szarlotka tradycyjna

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem
- na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę mąki ziemniaczanej
- ciasto posypać połową cynamonu, wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać, posypać resztą cynamonu
- przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy
- wyjąć z lodówki drugą część ciasta, podsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy
- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy
- ciasto nakłuć widelcem
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut
- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty

szarlotka, jabłecznik

Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście.

Ciacho na widelcuCiasta bez mikseraJabłka wolnościJabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014

Chleb à la graham

Chleb à la graham to prosty w wykonaniu chleb na bazie kilku typów mąki, z dodatkiem świeżych drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów mąki: graham i żytniej.
Chleb przygotowuje się podobnie jak drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75.

chleb mieszany na drożdżach

Chleb à la graham

Składniki:

400g mąki pszennej typ 650
100g mąki żytniej typ 720
100g mąki graham typ 1850
1,5 łyżeczki soli
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
400ml ciepłej wody

olej do wysmarowania ciasta i formy

Chleb na drożdżach

Wykonanie:

- drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować
- mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki)
- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)
- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek
- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)
- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy
- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni
- na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- wyrośnięty bochenek posmarować wodą i wstawić do piekarnika (można naciąć w kilku miejscach ostrym nożem)
- chleb piec 45-55 minut do zrumienienia, pod koniec pieczenia można wyjąć bochenek z keksówki, sprawdzając stan upieczenia poprzez stukanie w spód bochenka - gotowy wypiek powinien wydawać głuchy odgłos
- chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu

domowy chleb graham

Chleb jest miękki i dość długo zachowuje swoją świeżość. W smaku przypomina zwykły chleb graham, mimo niezbyt dużej ilości mąki tego typu użytej do wypieku. 

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.
Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.

drożdżowe muffiny z cynamonem

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli

NADZIENIE
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka do formy

cinnamon rolls w formie na muffiny

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

ślimaczki cynamonowe w formie babeczek

- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

Muffiny z ciasta drożdżowego

Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek.
Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej.

Jabłka wolnościCiacho na widelcu
Jabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.
Ciasta jogurtowe nie lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się.
Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Składniki:

2 jajka
100g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
250g jogurtu greckiego
100g masła
220g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60g wiórków kokosowych
400g śliwek

ciasto jogurtowe bez miksera

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia
- śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki
- jajka roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym
- do masy jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać
- wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać
- mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy

Ciasto z jogurtem i śliwkami

- wszystkie składniki krótko wymieszać
- do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu
- wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi
- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Połączenie wiórków kokosowych, delikatnego jogurtowego ciasta i aromatycznych śliwek sprawia, że to ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród wypieków. Kawałki znikają w zastraszającym tempie i gdyby nie zdrowy rozsądek, który każe ograniczać spożywanie słodyczy, ciasto zniknęłoby w ciągu kilku godzin. Jeśli też staracie się wydzielać sobie takie smakołyki, ciasto najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowa wtedy swoją świeżość przez kilka dni.

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcuCiasta bez miksera

Tartaletki krówkowe z orzechami

Tartaletki krówkowe z orzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia.
Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.
Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm.

tartaletki krówkowo-orzechowe

Tartaletki krówkowe z orzechami

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
50g masła
25g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka kakao

NADZIENIE
150g krówek
2-3 łyżki mleka
100g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
100g prażonych orzechów ziemnych

babeczki krówkowe z orzechami

Wykonanie:

- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem
- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić
- 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić
- jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta
- podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni
- jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać
- do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników

Kruche tartaletki

- pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać do niej również 1/2 orzechów, składniki wymieszać, aby w miarę równo ułożyły się w masie
- do ostudzonych babeczek przełożyć masę tak, by w każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki
- na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki
- babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut
- upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia

Ciacho na widelcuCiasta bez miksera

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi to lekka, chrupiąca przekąska, która nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedno ciastko to około 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego.
Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy.
Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed upieczeniem były jak najcieńsze, więc każdą porcję masy należy maksymalnie rozpłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia.
Z podanego przepisu można przygotować około 20 ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com.

ciasteczka sezamowe

Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

1 białko
2 łyżki (20g) cukru pudru
2 łyżki (25g) mąki pszennej
20g masła
75g sezamu
75g orzechów ziemnych prażonych

ciasteczka sezamowe z orzechami

Wykonanie:

- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- orzeszki drobno posiekać
- sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić
- białko roztrzepać, dodać przesiany cukier puder, wymieszać
- do masy białkowej dodać rozpuszczony tłuszcz, składniki ponownie lekko ubić (ręczną trzepaczką)
- wsypać przesianą mąkę, wszystko wymieszać tak, by masa była gładka
- do masy wsypać uprażony sezam i orzeszki, wymieszać
- UWAGA! masa powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt klejąca (w zależności od wielkości białka czy wilgotności mąki), można dosypać trochę więcej mąki lub bakalii
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na papier nakładać łyżeczką masę, rozpłaszczać ją widelcem tak, by powstałe ciastko było jak najcieńsze - jeśli po pewnym czasie widelec zaczyna się kleić do masy, wystarczy zmoczyć go w zimnej wodzie i osuszyć
- ciastko formować w okrąg, wyrównując brzeg wewnętrzną częścią widelca
- identycznie postępować z kolejnymi ciastkami, odstępy między nimi mogą być niewielkie, gdyż nie będą rosły podczas pieczenia
- gotowe ciastka piec około 12 minut lub do zrumienienia
- po upieczeniu ciastka delikatnie podważyć, gdyż mogą lekko przykleić się do papieru, wystudzić
- przechowywać w zamkniętym pojemniku

ciasteczka z sezamem i orzeszkami

Ciasteczka sezamowe są chrupiące i niezbyt słodkie, więc zadowolą również osoby, które nie przepadają za słodyczami. Gotowe ciastka nie kruszą się, zachowują kształt nadany przed upieczeniem.

Ciacho na widelcu

Ciasto piankowe na herbatnikach

Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie o strukturze delikatnej pianki. Wierzchu ciasta nie dekorujemy, dzięki temu przyjmuje ono formę kanapki, którą możemy zjeść bez użycia talerzyka.
Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika.

ciasto pianka kakaowo-śmietankowa

Ciasto piankowe na herbatnikach

Składniki:

230g serka homogenizowanego naturalnego
120ml śmietanki 30%
4 białka
90g  (niecałe pół szklanki) cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody
20 herbatników

pianka na herbatnikach

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)
- połowę serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem
- 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej aż żelatyna się rozpuści, wymieszać

piankowa kanapka na herbatnikach

- 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając połowę cukru
- do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać
- żelatynę dodać do reszty ubitych białek, krótko zmiksować, białka połączyć z masą serową, mieszając lub krótko miksując (UWAGA - białka z żelatyną szybko tężeją, należy od razu połączyć je z masą serową i wyłożyć na herbatniki)
- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać
- całość wstawić do lodówki i schłodzić do ścięcia się masy

pianka na herbatnikach

- drugą masę wykonać analogicznie do pierwszej, z tym, że do serka zamiast kakao dodać cukier wanilinowy
- gotową masę śmietankową wyłożyć na zastygniętą masę kakaową, wyrównać, przykryć herbatnikami i ponownie schłodzić do zastygnięcia wierzchniej warstwy

ciasto bez pieczenia

Ciasto piankowe na herbatnikach to doskonała okazja do wykorzystania nadprogramowych białek. Po przygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę.
Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować polewą czekoladową.

Ciacho na widelcu

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.
Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm.

jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki:

BISZKOPT
4 duże jajka
100g mąki pszennej
75g cukru

MASA JABŁKOWA
1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki żelatyny

WARSTWA ŚMIETANKOWA
150ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody

biszkopt przełożony masą jabłkową

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik nagrzać do 175 stopni
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki pozostawiając wolne
- białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania dodając w kilku partiach cukier
- do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, po każdym krótko miksując
- mąkę przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników
- masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika
- biszkopt piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka (podczas pieczenia nie uchylać drzwiczek, stan upieczenia można sprawdzić, gdy do końca pozostało 5-10 minut)
- po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, studzić w formie, gdy ostygnie, odkroić od brzegów tortownicy, wyjąć i zdjąć papier ze spodu
- ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty

MASA JABŁKOWA
- jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcedzić na sitku tak, by uzyskać co najmniej 150ml soku (jeśli jest go za mało, można dolać wodę lub wykorzystać dodatkowy sok jabłkowy)
- jabłka przełożyć do rondelka, dusić przez kilka minut, w trakcie gotowania dodać cukier i cynamon (jeśli jabłka są kwaśne, można dodać więcej cukru lub zrobić to do smaku), gorące jabłka zdjąć z palnika
- żelatynę rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się żelatyny
- żelatynę wlać do gorących jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia

jabłecznik przekładany z bitą śmietaną

PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- do przełożenia biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru
- jeden blat biszkoptowy zamknąć w obręczy tortownicy, nasączyć go sokiem jabłkowym (ja smaruję pędzelkiem)
- na biszkopt wyłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać
- przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć sokiem, wyłożyć pozostałe jabłka
- ostatni blat nasączyć resztą soku, przykryć nim jabłka, docisnąć
- przełożony biszkopt schłodzić w lodówce do stężenia masy jabłkowej

WARSTWA ŚMIETANKOWA
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka sekund) w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować
- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej

jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów.
Jeśli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą śmietaną rozpływa się w ustach.

Ciacho na widelcuJabłka wolności