Sernik cytrynowy z borówkami

Sernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.
Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się w parę wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm.

sernik cytrynowy z owocami

Sernik cytrynowy z borówkami

Składniki:

CIASTO
80g mąka pszenna
40g cukier puder
40g masło
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny

MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
150g serka mascarpone
3 jajka
100g cukru
1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g borówek

sernik z borówkami na cytrynowym cieście kruchym

Wykonanie:

- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać
- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując

sernik cytrynowy na kruchym spodzie

- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką
- borówki oczyścić, osuszyć
- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka)
- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce

sernik z owocami

Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.
Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem.

Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą jest propozycją dla zwolenników mniej słodkich wypieków, gdyż w jej składzie znajduje się niewielka ilość cukru oraz gorzka czekolada. Do tarty można wykorzystać zwykłą czekoladę deserową i ulubione orzechy, jeśli jednak gdzieś w spiżarni leżakuje zapomniana lub otrzymana z jakiejś okazji czekolada z orzechami, polecam jej użycie.
Do mojej tarty wykorzystałam czekoladę z całymi orzechami laskowymi, ale również inne orzechy będą pasować do tego wypieku.
Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm.

tarta śliwkowa z orzechami

Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą

Składniki:

210g mąki pszennej
30g cukru pudru
100g masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
500g śliwek
100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi
1 łyżka cukru
tłuszcz do wysmarowania formy

tarta śliwkowo-orzechowa

Wykonanie:

- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, wlać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem, 1/4 ciasta pozostawić w lodówce, resztą wylepić dno i boki formy (w przypadku tortownicy wylepić boki do połowy)
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia
- spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia
- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki

tarta śliwkowa

- na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów
- na wysypanych kawałkach poukładać gęsto śliwki skórką do dołu, najlepiej by zachodziły trochę na siebie
- śliwki posypać łyżką cukru oraz resztą mieszanki czekoladowo-orzechowej
- pozostawione ciasto wyjąć z lodówki, palcami formować cienkie ruloniki, układać je na śliwkach w niewielkich odstępach tak, by powstała kratka
- brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy łatwiej będzie nam przykleić do nich ciasto, białkiem można też posmarować gotową kratkę
- gotową tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35-45 minut

tarta śliwkowa z orzechami laskowymi

Tarta śliwkowa łączy w sobie kwaskowate, soczyste śliwki, gorzką czekoladę oraz dużą ilość drobno posiekanych orzechów. Pod wpływem ciepła czekolada roztapia się, co sprawia, że po upieczeniu czekoladowy smak przenika poszczególne elementy nadzienia, tworząc pyszną całość.
Tarta to uczta dla wielbicieli czekolady z bakaliami, ale też dla fanów wypieków z dużą ilością śliwek.

Lato w pełni!

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

Ciasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.
Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.
Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

ciasto z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

Składniki:

225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

ciasto jogurtowe z borówkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

ciasto ucierane bez tłuszczu

Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.

Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

Deser bananowy

Deser bananowy to kilkuwarstwowy smakołyk dla wielbicieli bananów i karmelu. Jest on dość pracochłonny ze względu na ilość warstw, przygotowywanie można jednak podzielić na kilka etapów, a efekt jest naprawdę smaczny i wart zachodu.
Deser przygotowałam w dwóch dużych pucharkach, ale szczerze przyznam, że spokojnie można podzielić go na 3-4 mniejsze porcje, gdyż te wyszły bardzo duże.

deser z bananem

Deser bananowy

Składniki:

KREM BANANOWY
4 żółtka
1 łyżka cukru
sok z jednej niedużej cytryny
2 średnie banany (180g po obraniu)

MASA SEROWA
250g serka homogenizowanego naturalnego
60g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru

SOS KARMELOWY
50g cukru
70g śmietanki 30%
20g masła

6 herbatników
banan do dekoracji

Deser z kremem bananowym i karmelem

Wykonanie:

KREM BANANOWY
- banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus
- żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna
- do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (4-5 minut)
- gotowy krem zdjąć z ognia, ostudzić
- jeśli chcemy mieć krem o całkiem gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito

deser bananowy z sosem karmelowym i serkiem homogenizowanym

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, masło i śmietankę, całość podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, mieszać, by nie dopuścić do przywarcia
- po 5-10 minutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje)

MASA SEROWA
- serek wymieszać z cukrem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiem

PRZYGOTOWANIE DESERU
- na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową
- deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana

deser z bananem

Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej idealnie komponuje się w tym deserze. Najlepiej smakuje on schłodzony, poszczególne warstwy są wtedy dobrze widoczne podczas konsumpcji.

Lato w pełni!

Bułeczki drożdżowe z borówkami

Bułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia,  które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki.
Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka.
Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek.

drożdżówki z owocami

Bułeczki drożdżowe z borówkami

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
15g drożdży świeżych
125ml mleka
1 żółtko
2,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli

NADZIENIE
180g borówek
4 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

drożdżowe bułki nadziewane owocami

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół łyżki cukru, odstawić do wyrośnięcia rozczynu
- masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, składniki wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto
- w trakcie wyrabiania dodawać stopniowo masło
- ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne
- ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (40-60minut)
- borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki)
- z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie)
- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia
- jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek
- bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut
- gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika

drożdżowe bułki z borówkami

Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować równie dobrze.
Jeśli lubimy bardzo słodkie bułeczki, po upieczeniu wierzch drożdżówek można polukrować.

Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

Sernik wiśniowy

Sernik wiśniowy powoli zamyka sezon na te owoce. Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy.
Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm.

sernik wiśniowy z polewą śmietanową

Sernik wiśniowy

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
60g masło
30g cukier puder
szczypta soli
1 żółtko

MASA SEROWA
500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 18%
100g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
400g wydrylowanych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

POLEWA ŚMIETANOWA
350g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru

sernik z polewą z kwaśnej śmietany

Wykonanie:

CIASTO
- mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem
- podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić

MUS WIŚNIOWY
- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył
- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na mus, ponownie podgrzać na małym ogniu
- mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia  (z 400g wydrylowanych wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu)

Sernik wiśniowy ze śmietaną

MASA SEROWA
- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni
- składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej
- twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i przesiane mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników
- do masy serowej dodawać stopniowo jajka, po każdym krótko miksując
- na koniec dodać ostudzony mus wiśniowy, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej kolorystycznie masy
- masę wylać na podpieczony spód, wyrównać
- na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą, dzięki parze wodnej sernik nie powinien pęknąć, będzie też równiej wyrastał
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 50-60 minut do momentu ścięcia się masy

POLEWA ŚMIETANOWA
- śmietanę rozmieszać z cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika
- zapiekać 20-25 minut aż śmietana nie będzie płynna
- sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc

sernik owocowy

Sernik wiśniowy można przygotować poza sezonem na te owoce z wiśni mrożonych lub tych ze słoika. Przechowywany w lodówce pod przykryciem zachowa świeżość przez kilka dni.

Lato w pełni!

Deser kokosowy z borówkami

Deser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany w pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny.

deser borówkowy

Deser kokosowy z borówkami

Składniki:

WARSTWA BORÓWKOWA
150g borówek
3 łyżki soku z cytryny
50g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny
2 łyżki wody

WARSTWA KOKOSOWA
100g jogurtu greckiego
15g  (około 2 łyżek) wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody

100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji

deser z borówkami

Wykonanie:

- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej
- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać
- masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy
- jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi
- całość schłodzić do zastygnięcia górnej warstwy
- deser należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony

deser z jogurtu i borówek

Deser z borówkami można przygotować w kieliszkach lub niewielkich pucharkach/szklankach. Z podanych w przepisie proporcji składników przygotowałam dwa desery.

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBłękitne skarby lata!Lato w pełni!

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.
Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.
Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. 

ciasto z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Składniki:

250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
50g cukru
75g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
200g wydrylowanych wiśni
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia

proste ciasto z wiśniami

Wykonanie:

- drożdże rozetrzeć ze śmietaną
- mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto
- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy
- wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto
- ciasto przykryć, odstawić na krótko
- piec w 180 stopniach przez około 35 minut
- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem

ciasto krucho-drożdżowe z owocami

Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków.

Lato w pełni!

Wiśniowy przekładaniec

Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów ciasta oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszyste ciasto, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście.
Blaty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm.

Ciasto wiśniowe przekładane

Wiśniowy przekładaniec

Składniki:

MASA GRYSIKOWA
300ml mleka
5 łyżek cukru
4 łyżki kaszy manny
120g masła

MASA WIŚNIOWA
750g wydrylowanych wiśni
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
7,5 łyżeczki żelatyny
7,5 łyżki zimnej wody

UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA KAKAOWY BLAT NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BLATY

BLAT KAKAOWY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

BLAT JASNY
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Przekładaniec z wiśniami i kremem grysikowym

Wykonanie:

BLAT KAKAOWY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem)
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu blat wyjąć z piekarnika, a gdy ostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć blat, zdjąć papier ze spodu ciasta
- identycznie przygotować i upiec drugi blat kakaowy

ciasto z wiśniami i masą z kaszy manny

BLAT JASNY
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując
- do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować
- do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku blatów kakaowych

biszkopt z masą grysikową i musem wiśniowym

MASA GRYSIKOWA
- mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać
- do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy
- ugotowany grysik przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić do ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową
- masę grysikową zacząć wykonywać wtedy, gdy ugotowany grysik ostygnie i będzie miał zbliżoną temperaturę do ocieplonego masła
- masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce grysiku, za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników
- gotową masę schłodzić

MASA WIŚNIOWA
- wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać
(można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić)

ciasto z kremem i wiśniami

PRZEŁOŻENIE CIASTA
- na dnie formy ułożyć ciemny blat, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić
- na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy wiśniowej, przykryć jasnym blatem, na niego wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, schłodzić
- na stężałą masę wiśniową wyłożyć drugą połowę masy grysikowej, rozsmarować, przykryć blatem kakaowym, na wierzch blatu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić
- ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce


przekładaniec z kaszą mannąWiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Blaty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni podwieczorek.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni