Deser wiśniowo-czekoladowy

Deser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk.
Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość.

Deser z wiśniami

Deser wiśniowo-czekoladowy

Składniki:

300g wydrylowanych wiśni
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody
50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców)
200g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
wiśnie do dekoracji

Deser wiśniowy

Wykonanie:

- wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni
- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę do lekkiego zgęstnienia
- wiśnie zdjąć z palnika, ostudzić
- czekoladę rozpuścić podgrzewając krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę stopniowo po 1 łyżce dodawać do ostudzonej, lecz ciągle płynnej czekolady, za każdym razem delikatnie wymieszać
- do szklanek nakładać kolejno: mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, mniej niż 1/2 masy czekoladowej, 1/2 wiśni, pozostałą masę czekoladową
- deser schłodzić, przed podaniem udekorować świeżymi wiśniami

Deser czekoladowy z wiśniami

Masa czekoladowa ma delikatną strukturę bitej śmietany, nie ma jednak tendencji do opadania, więc deser można śmiało przygotować dzień wcześniej.

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Stefanka cappuccino

Stefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta.
Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny.
Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy.
Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.

ciasto przekładane z kaszą manną

Stefanka cappuccino

Składniki:

250g herbatników
750ml mleka
150g masła
130g kaszy manny
6 łyżek cukru
15 łyżek cappuccino w proszku

POLEWA CZEKOLADOWA
100g czekolady deserowej
50g masła

stefanka na herbatnikach

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę
- mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku
- do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki
- kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)
- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać
- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię
- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników
- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię)
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając)
- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy

stefanka o smaku cappuccino

Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniKawa ...I co dalej?Lato w pełni!

Pianka malinowa

Pianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii.
Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę.
Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm.

ciasto malinowe bez pieczenia

Pianka malinowa

Składniki:

75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)
185g serka homogenizowanego waniliowego
250g malin
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
3 białka
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny (20g)
5 łyżek zimnej wody
1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej
150ml gorącej, przegotowanej wody
250g malin do dekoracji

pianka malinowa na biszkoptach

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
na dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów
- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem cytryny i 2 łyżkami cukru, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut do rozpadnięcia się owoców i lekkiego odparowania soku, zdjąć z ognia, ostudzić
- zimny mus przetrzeć dokładnie przez sito w celu pozbycia się pestek
- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej
- ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder

malinowe ciasto na zimno

- do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach lub mieszając łyżką
- gotową masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)
- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć
- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej
- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce
- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce

ciasto z malinami i galaretką

Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu.
Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść je w ciągu 2 dni od przygotowania, gdyż maliny, którymi dekorujemy wierzch pianki, mogą stracić swoją świeżość. Jeśli chcemy ją przedłużyć, możemy wykorzystać większą ilość galaretki i zalać nią owoce tak, by w całości były przykryte.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Kruchy placek z serem i czereśniami

Kruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez kilka dni po upieczeniu.
Ciasto przygotowałam w większej formie niż sam placek, gdyż masa serowa jest zwarta i nie ma ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm.

ciasto kruche z serem i czereśniami

Kruchy placek z serem i czereśniami

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
80g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

MASA SEROWA
250g twarogu półtłustego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
220g czereśni

KRUSZONKA
60g mąki pszennej
30g masła
30g cukru pudru

ciasto z serem i owocami

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić
- twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać
- czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki

placek owocowy z kruszonką

- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i masło, składniki posiekać, następnie zagnieść ciasto, schłodzić
- na ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu
- na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry
- ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta
- gotowy placek piec w 180 stopniach przez 40-45 minut
- po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie kroić w kwadraty

placek z owocami i kruszonką

Placek można przygotować z innymi owocami, choć czereśnie bardzo dobrze pasują do twarogu i kruchego spodu. Jeśli chcemy przygotować trochę mniej kaloryczną wersję, możemy pominąć kruszonkę, ciasto będzie wyglądać i smakować równie efektownie.

Lato w pełni!

Tartaletki z budyniem i owocami

Tartaletki z budyniem i owocami to świetna przekąska na imprezę lub inną specjalną okazję. Babeczki przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Jeśli posiadamy foremki do tartaletek, samo przygotowanie takich małych przysmaków nie jest pracochłonne, choć podzielone na kilka etapów.
Do przygotowania masy budyniowej należy wykorzystać dobry jakościowo budyń w proszku i tak
właśnie podaję w przepisie poniżej, jeśli natomiast nie mamy sprawdzonego budyniu lub chcemy przechowywać babeczki dłużej niż 1-2 dni, można go przyrządzić samemu z mieszanki mleka i mąki, dzięki temu będzie trwalszy.
Z podanego przepisu można przygotować 10 tartaletek o średnicy 9cm.

kruche tartaletki z budyniem

Tartaletki z budyniem i owocami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
375ml mleka
2 łyżki cukru
30g masła

DEKORACJA
80g jagód
180g malin

masło do wysmarowania foremek
mąka do podsypania

kruche babeczki z budyniem i owocami

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek
- placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta
- skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki
- ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia
- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami
- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszając
- ugotowany budyń zdjąć z palnika, lekko ostudzić, co kilka minut mieszając, by w procesie stygnięcia nie powstały grudki
- stygnący, jeszcze lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek
- owoce oczyścić i osuszyć, układać na masie budyniowej, lekko w niej zanurzając
- babeczki schłodzić przed podaniem

kruche tartaletki

Tartaletki najlepiej przygotowywać w dniu podania, gdyż wtedy zarówno budyń, jak i owoce zachowają świeży wygląd. Jeśli jednak nie robimy ich na jakąś specjalną okazję, spokojnie mogą poleżeć w lodówce 2-3 dni i też będą smaczne. Wierzch babeczek można udekorować ulubionymi owocami lub tymi, na które akurat trwa sezon. Maliny i jagody bardzo dobrze komponują się ze słodkim budyniem, wyglądają też efektownie pod względem kolorystycznym.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Tarta kokosowa z czereśniami

Tarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami, w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem.

tarta z galaretką czereśniową

Tarta kokosowa z czereśniami

Składniki:

CIASTO
120g mąki pszennej
50g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
70g masła
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

MASA JOGURTOWA
300g jogurtu greckiego
50g wiórków kokosowych
20g cukru pudru
1 łyżeczka mąki pszennej
2 białka
szczypta soli

GALARETKA CZEREŚNIOWA
300g czereśni
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
100ml wody + 2 łyżki
1,5 łyżeczki żelatyny

tarta kokosowa

Wykonanie:

- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem
- ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce
- piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta
- po upieczeniu spód z ciasta ostudzić
- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni
- jogurt wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz mąką
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
- pianę delikatnie wymieszać z masą jogurtową, masę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać i piec przez 30-40 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza na środku

tarta z masą kokosową

- upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce
- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku
- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, pozostawić do ostygnięcia i do momentu, gdy galaretka widocznie zgęstnieje
- połówki czereśni wyjąć z galaretki, ułożyć obok siebie na wierzchu tarty przecięciem do spodu, przestrzeń pomiędzy nimi zalać galaretką
- tartę odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc
- przechowywać w lodówce

tarta z owocami

Tarta jest mocno kokosowa w smaku, nie jest jednak przesłodzona i wielbicielom kokosu na pewno posmakuje. Kokosową słodycz przełamuje owocowa galaretka, a czereśnie dzięki zanurzeniu w niej, zachowują swoją świeżość i smakują wybornie również w kilka dni po upieczeniu. Masa jogurtowa dzięki zawartości wiórków kokosowych jest zwarta i dobrze się kroi.

Lato w pełni!

Sernik jagodowo-malinowy na zimno

Sernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno.
Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami.
Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik jagodowo-malinowy bez pieczenia

Sernik jagodowo-malinowy na zimno

Składniki:

100g herbatników
60g masła
550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200g malin
150g jagód
4 płaskie łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
20g żelatyny (5 łyżeczek)
6 łyżek wody
1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku
150ml wody
maliny i jagody do dekoracji

sernik bez pieczenia

Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia
- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku
- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód
- spód schłodzić w lodówce
- 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru
- jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus
- do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy
-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować
- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową

sernik z jagodami i malinami

- masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie
- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek
- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić
- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę
- w 150ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia
- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć
- na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód
- pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część malin
- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce

sernik owocowy na zimno

Sernik jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż owoce zanurzone w niskiej warstwie galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami jest idealną propozycją dla wielbicieli serników o kremowej konsystencji oraz fanów serników z owocami. Masę serową urozmaiciłam dużą ilością aromatycznych czereśni i był to strzał w dziesiątkę, bo efekt końcowy zachwycił zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Do przygotowania sernika warto wybrać mocno czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

sernik czereśniowy

Sernik z czereśniami

Składniki:

CIASTO
120g mąki pszennej
70g masła
40g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
120g kwaśnej śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej (15g)
50g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
250g wydrylowanych czereśni

cukier puder do oprószenia

sernik z owocami

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni
- po upieczeniu ostudzić
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując
- masę serową wylać na podpieczony kruchy spód
- oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić na połówki, owoce układać blisko obok siebie na masie serowej przecięciem do spodu 
- na dolnej półce piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą, sernik piec w 160 stopniach przez 70-80 minut lub do ścięcia się masy na środku
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami dzięki zwartej konsystencji oraz formie niewysokiego placka, nie rozpada się i śmiało można zjeść go trzymając kawałek w dłoni.
Smak masy serowej jest delikatnie waniliowy, niezbyt słodki, a konsystencja mocno kremowa. Czereśnie zachowują soczystość oraz piękny kolor.

Lato w pełni!

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek z cukrem i odrobiną soku z cytryny dało bardzo aromatyczny, pyszny dżem o mocno zwartej konsystencji.
W przypadku dżemów bardzo duży wpływ na smak i konsystencję ma rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny.

domowy dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Składniki:

1100g truskawek (po odszypułkowaniu)
330g cukru
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

- truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych części, mniejsze zostawić w całości, większe można przekroić na pół
- oczyszczone i przebrane truskawki wrzucić do garnka, najlepiej szerokiego rondla z grubym dnem, które zminimalizuje ryzyko przywierania dżemu podczas smażenia
- truskawki zasypać cukrem, wstawić do lodówki lub pozostawić w chłodnym miejscu na 30-60 minut, co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem, żeby umożliwić truskawkom równomierne puszczanie soku
- gdy truskawki puszczą pewną ilość soku, garnek postawić na małym ogniu i zagotować owoce, gdy zaczną się gotować, zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, gotować przez 2-4 godziny do odparowania soku i uzyskania konsystencji dżemu
- podany czas jest bardzo orientacyjny, a jego długość jest uzależniona od kilku czynników, między innymi od wspomnianego we wstępie rodzaju truskawek (mniej lub bardziej soczyste) oraz od mocy palnika/kuchenki, na której smażymy dżem
- gdy sok z truskawek znacznie odparuje, dodać sok z cytryny, wymieszać i nadal podgrzewać
- pod koniec smażenia należy szczególnie uważać, gdyż truskawki pozbawione soku mogą zacząć przywierać, należy wtedy praktycznie co chwilę mieszać dżem, aby temu zapobiec oraz maksymalnie zmniejszyć moc palnika, na którym smażymy

dżem truskawkowy bez cukru żelującego

- mój dżem smażyłam około 3 godzin, po tym czasie zdjęłam go z palnika i pozwoliłam mu ostygnąć, dzięki temu po ostygnięciu zobaczyłam, jaką konsystencję będzie miał produkt końcowy, czyli zimny dżem wyjęty ze słoika
- konsystencję dżemu można również sprawdzić z użyciem talerzyka, który należy porządnie schłodzić (w lodówce lub zamrażarce), następnie wyłożyć na zimny talerzyk niewielką ilość dżemu, który pod wpływem zimna zastygnie do konsystencji, jaką otrzymamy po ostudzeniu dżemu
- smażenie dżemu można także podzielić na kilka etapów, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy go z większej ilości owoców - przez 2-3 kolejne dni smażyć dżem przez 1 godzinę, po ostudzeniu garnek z dżemem przechowywać w lodówce
- jeśli konsystencja po całkowitym ostygnięciu dżemu (jak u mnie) lub na zimnym talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków
- słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć
- dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę
- po nałożeniu dżemu brzeg dokładnie oczyścić z ewentualnych nieczystości
- pełne słoiczki zakręcić, następnie pasteryzować
- do garnka na dno włożyć czystą ściereczkę, zapobiegnie ona pękaniu słoików w styczności z rozgrzanym dnem garnka

dżem z truskawkami

- słoiczki ustawić na ściereczce w lekkich odstępach od siebie, do garnka nalać gorącą wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoiczków, uważając, by nie zalać ich góry
- garnek przykryć pokrywką, gotować na bardzo małym ogniu przez 15-30 minut (licząc od momentu zagotowania się wody), czas uzależniony jest od wielkości słoiczków
- gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić pokrywki i ustawić do góry dnem
- po wystygnięciu sprawdzić, czy pokrywka "złapała", jeśli tak, dżem jest gotowy

Z podanej ilości składników przygotowałam około 700g dżemu, czyli trzy widoczne na zdjęciach słoiczki + trochę do natychmiastowej konsumpcji.
Dżem wylądował w szafce z przetworami i na pewno umili w przyszłości nasze śniadanie lub kolację.

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki.
Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie.

ciasto drożdżowe cynamonowe

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
380-400g mąki pszennej
60g masła
35g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
150ml mleka
3/4 łyżki cynamonu
2 żółtka
szczypta soli
100g cukru

KRUSZONKA
90g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru

opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta

ciasto drożdżowe z kruszonką

Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia
- masło rozpuścić i ostudzić
- 380g mąki przesiać z cynamonem, dodać rozbełtane żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz
- wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie
- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie
- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszenia

KRUSZONKA
- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier i zimne posiekane masło wymieszać razem, tworząc palcami kruszonkę
- wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (można tego nie robić, ale po upieczeniu kruszonka może trochę spadać z ciasta), posypać kruszonką
- ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu

ciasto drożdżowe z cynamonem

 Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników.