Deser kubusiowy

Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś, ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników.
Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru.

deser z soku kubuś

Deser kubusiowy

Składniki:

300ml soku Kubuś o dowolnym smaku
3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
15g masła
1 łyżka cukru
150g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody
6 herbatników
2 kostki czekolady deserowej do dekoracji

deser z kubusiem

Wykonanie:

- na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika
- sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając
- do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki
- ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać, na wierzchu ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika, całość pozostawić do ostygnięcia
- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym (dodanym do smaku)

deser na zimno

- żelatynę zalać 1 łyżką wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać
- serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej
- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone

deser kubuś

Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach.
Do przygotowania masy serowej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek cukru i aromatu waniliowego.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Ciasto kruche z truskawkami

Ciasto kruche z truskawkami powoli kończy sezon na te owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych owoców.
Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele większej (moje zostało upieczone w trochę większej, dlatego spód z ciasta jest cienki, w mniejszej formie będzie nieco grubszy).

ciasto półokruche z truskawkami

Ciasto kruche z truskawkami

Składniki:

250g mąki pszennej
125g margaryny lub masła
80g cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy dla aromatu
około 350g truskawek
mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta

ciasto z truskawkami

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać cukry oraz jajko, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta
- truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem do góry
- z pozostawionego ciasta uformować cienkie paski (jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką), ułożyć je na wierzchu truskawek w odstępach od siebie, tworząc na powierzchni ciasta kratkę
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut
- lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy, kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem

ciasto kruche z owocami sezonowymi

Ciasto już podczas pieczenia będzie Was kusić swoim zapachem. Mieliśmy problem z wykonaniem zdjęć do posta, gdyż aromat ciasta skutecznie odwracał uwagę od warsztatu fotograficznego. Przechowywane pod przykryciem, będzie smakować wybornie w kolejnych dniach po upieczeniu, choć przygotowane z porcji podanej w przepisie, zniknie znacznie szybciej.

Lato w pełni!

Mus truskawkowy z kaszy manny

Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki.
Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje.
Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń.

mus truskawkowy z kaszą manną

Mus truskawkowy z kaszy manny

Składniki:

40g kaszy manny
300ml mleka
30g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200g truskawek
100g śmietanki 30%
1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji

deser z kaszą manną

Wykonanie:

- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut
- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)
- ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z  folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)
- kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, dodać sok z cytryny, odłożyć 1-2 łyżeczki musu do dekoracji
- zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki
- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić
- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki

Deser z truskawkami i kaszą manną

 Mus z kaszy manny można przygotować też z innymi owocami, np. malinami. Jeśli chcielibyście otrzymać mniej kaloryczny deser, można kaszę manną ugotować na wodzie zamiast mleka lub ograniczyć ilość dodanej śmietanki, z tym, że wpłynie to na pewno na smak musu.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki, gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki.
Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć.
Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm.

Ciasto jogurtowe z truskawkami na zimno

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno

Składniki:

BISZKOPT
50g mąki pszennej
10g kakao
60g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JOGURTOWA
750g gęstego jogurtu greckiego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
200ml wody
1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
200g truskawek

MUS TRUSKAWKOWY
500g truskawek
5-6 łyżek cukru pudru lub do smaku
5 łyżeczek żelatyny

Ciasto z masą jogurtową i truskawkami

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywno
- dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksować
- dodać zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać
- biszkopt piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia
- ostygnięty biszkopt oddzielić ostrym nożem od boków formy, wyjąć, zdjąć papier ze spodu
- biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty

Ciasto jogurtowo-truskawkowe

MASA JOGURTOWA
- galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej przegotowanej wody, pozostawić do ostygnięcia
- jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać
- jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, układać je blisko siebie na biszkopcie
- na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (kilka godzin)

MUS TRUSKAWKOWY
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać
- do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać
- na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu
- gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone

biszkopt z masą jogurtową

Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe biszkopty.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Mus kawowy

Mus kawowy to deser przygotowany na bazie żółtek, bitej śmietany i serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak kawa i kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu, potrzeba natomiast trochę więcej czasu na jego przygotowanie, gdyż każdą z widocznych warstw deseru należy schłodzić zanim położymy następną. Efekt końcowy jest bardzo zachęcający, warstwy odznaczają się od siebie kolorystycznie, co sprawia, że wizualnie deser ładnie się prezentuje i śmiało można przyrządzić go na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Z przepisu można przygotować dwie porcje musu.
Polecam również inne desery, np. deser truskawkowy lub deser pomarańczowo-czekoladowy.

Mus kawowy

Mus kawowy

Składniki:

2 żółtka
2 łyżeczki kawy
50ml wody
2 łyżki cukru
100g serka homogenizowanego naturalnego
100g śmietanki 30%
1 łyżka kakao
1 i 1/3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
kakao do dekoracji

mus kawowy na zimno

Wykonanie:

- żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać
- kawę  i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna (jeśli od mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła)
- masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić
- jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito
- do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać
- 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać ją do reszty masy, dokładnie wymieszać
- 60ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, przełożyć ją do masy kawowej, delikatnie wymieszać
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- masę kakaową przełożyć delikatnie do dwóch kieliszków, wstawić do lodówki do ścięcia się wierzchu (u mnie około 30 minut), masę kawową pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby nie zastygła

mus na bazie żółtek

- na zastygniętą masę kakaową wyłożyć masę kawową, ponownie schłodzić
- 1/3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, ostudzić
- 40ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, do ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki śmietanki, wymieszać, następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki, delikatnie wymieszać
- na zastygniętą masę kawową wyłożyć warstwę bitej śmietany, łyżeczką utworzyć nierówną powierzchnię, schłodzić
- deser przed podaniem oprószyć z wierzchu kakao, podawać schłodzony

Mus zaskoczył mnie swoją zwartą, lecz delikatną konsystencją. Smakiem zauroczy kawoszy, ale również osoby, które nie przepadają za słodkimi deserami. Żadna z warstw musu nie jest zbyt słodka, a warstwa kakaowa jest lekko gorzkawa.

Kawa ...I co dalej?Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego patyczka, gdyż czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od użytej formy. Moje ciasto powstało w tortownicy o średnicy 21cm.

ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z truskawkami

Składniki:

250g mąki pszennej
100g cukru
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek

ciasto ucierane z truskawkami

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia
- jajka zmiksować z cukrem, wlać ostudzone masło, ponownie zmiksować
- dodać sok z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
- wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie bardzo gęste
- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i rozprowadzić łyżką, by uzyskać równą warstwę
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- układać na cieście w lekkich odstępach częścią przekrojoną do góry, lekko wciskając w ciasto
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić w temperaturze pokojowej, przechowywać pod przykryciem

ciasto ucierane z sezonowymi owocami

Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku.

Milion smaków truskawekLato w pełni!

Pianka truskawkowo-bananowa

Pianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

pianka truskawkowo-bananowa bez pieczenia

Pianka truskawkowo-bananowa

Składniki:

MUS TRUSKAWKOWY
200g truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

PIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
120g banana (1 średni)
120g truskawek
sok z cytryny do skropienia banana
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
280g śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
60ml wody

7 okrągłych biszkoptów
12-15 sztuk niedużych truskawek
0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji

deser piankowy z truskawkami

Wykonanie:

MUS TRUSKAWKOWY
- truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder, wymieszać
- do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund)
- ciepłą żelatynę wlać do reszty musu, wymieszać i pozostawić do ostudzenia
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać ostudzony mus z żelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięcia

PIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
- banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek
- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić

pianka truskawkowo-bananowa na zimno

- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, odłożyć 1 łyżkę bitej śmietany
- do ostudzonego musu dodawać stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając, na koniec połączyć z musem całą śmietanę
- gotową piankę wyłożyć na zastygnięty mus w keksówce
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe owoce
- biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów
- biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną)
- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki
- gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia
- na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry
- ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

pianka śmietankowa bez pieczenia

Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości cukru.

Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!
>

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.
Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm.

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu
25g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
150-200g truskawek

KRUSZONKA
80g mąki pszennej
40g masła
40g cukru pudru

ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Wykonanie:

KRUSZONKA
- z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne kawałki i rozcierając między palcami kawałki kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać lekko ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia
- masło rozpuścić i ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni
- dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut
- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto
- całość posypać obficie kruszonką
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem

ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami możemy wyczarować pyszne, aromatyczne ciasto drożdżowe, które posmakuje każdemu mniejszemu lub większemu łasuchowi.

Milion smaków truskawekLato w pełni!

Deser truskawkowy

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.
Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie.


Deser truskawkowy

Składniki:

7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru


Wykonanie:

- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty


Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany.

Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!