Miniserniczki z kremem truskawkowym

Miniserniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.
Miniserniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.
Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie.

mini serniczki

Miniserniczki z kremem truskawkowym

Składniki:

CIASTO KRUCHE
70g mąki pszennej
10g (około 1 łyżki) kakao
40g masła
30g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
150g trzykrotnie zmielonego twarogu
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

KREM TRUSKAWKOWY
180g truskawek
1 żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła

mini serniczki z kremem z truskawek

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone
- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach
- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać
- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut

mini serniczki na kakaowym spodzie

KREM TRUSKAWKOWY
- truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus
- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając
- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia
- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika
- serniczki piec kolejne 10 minut
- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami
- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek

mini serniczki z truskawkami

Miniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.

Milion smaków truskawek

Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia

Sernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku.
Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale komponuje się z czekoladową górą, całość idealnie uzupełnia dekoracja - pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz czekolada deserowa.
Sernik można wykonać w wysokiej tortownicy (9cm) o średnicy 18cm, lub w niższej, a nieco szerszej. Dekorację z truskawek i czekolady należy przygotować tuż przed podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta.

truskawkowy sernik na zimno

Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)
20g czekolady deserowej
30-40g masła

MASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA
700g twarogu sernikowego
250g truskawek
100g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)

DEKORACJA
100g truskawek
kilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka

sernik bez pieczenia czekoladowo-truskawkowy

Wykonanie:

SPÓD
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku
- masę herbatnikową przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepić nią dno, dociskając łyżeczką, wyrównać i schłodzić

MASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem do konsystencji musu
- mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- twaróg przełożyć do miski, zmiksować
- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając
- masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową podzielić na dwie części
- do jednej części dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, wymieszać do połączenia się składników
- do drugiej części dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), wymieszać do uzyskania jednolitej barwy

Sernik truskawkowo-czekoladowy

- bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, ubijać do momentu uzyskania bitej śmietany (lub zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, opcjonalnie można dodać jedną łyżkę cukru pudru), przełożyć do masy czekoladowej, wymieszać
- masę truskawkową przelać na spód z herbatników, schłodzić około 1,5 godziny
- masę czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby wierzch się nie ściął)
- na lekko stężałą masę truskawkową delikatnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać
- całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc
- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy

DEKORACJA
- oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku
- czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca
- ostygniętą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki
- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce

Truskawkowo-czekoladowy sernik bez pieczenia

Sernik truskawkowo-czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu. Nie jest mocno słodki, do masy truskawkowej dodałam 3 łyżki cukru, ale proponuję spróbować jej smak przed wylaniem na herbatniki, gdyż użyte przez Was truskawki mogą być mniej lub bardziej słodkie od moich. Masa czekoladowa czerpie swoją słodycz z dodanej tabliczki czekolady, na koniec byłam pozytywnie zaskoczona jej smakiem, bo obawiałam się, że będzie zbyt słodka, a tak się nie stało.

Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Sernik kawowy z kokosową pianką

Sernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę.
Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem.
Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki. Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze. Mam nadzieję, że przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik kawowy

Sernik kawowy z kokosową pianką

Składniki:

CIASTO KRUCHE
85g mąki pszennej
15g kakao (około 2 łyżek)
50g masła
30g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego
100g kwaśnej śmietany 12%
100g cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
40ml wody

KOKOSOWA PIANKA
2 białka
40 g cukru pudru
40g wiórków kokosowych
szczypta soli

sernik kawowy na kakaowym cieście kruchym

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), gęsto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach
- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- moc piekarnika zmniejszyć do 160-170 stopni, na dolną półkę wstawić naczynie z gorącą wodą, która parując przyczyni się do równiejszego wyrośnięcia sernika i zapobiegnie jego pękaniu
- twaróg zmiksować na gładką masę z cukrem i przesianą mąką ziemniaczaną
- dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), również zmiksować
- do zimnego naparu kawowego dodawać stopniowo śmietanę, cały czas mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję
- kawową masę śmietanową wlać do masy serowej, wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników

kremowy, wilgotny sernik kawowy

- masę serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu)

KOKOSOWA PIANKA
- z białek ze szczyptą soli ubić pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- gdy piana będzie sztywna i lśniąca, wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać
- na sernik, który ma ścięty wierzch, wyłożyć pianę, rozsmarowując ją po serniku, łyżeczką porobić kółka, aby powierzchnia nie była równa
- z piekarnika wyjąć naczynie z parującą wodą, sernik wstawić ponownie do piekarnika, piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia się pianki
- po upływie wskazanego czasu piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach, wyjąć go stamtąd po mniej więcej godzinie, kontynuować studzenie na blacie kuchennym
- ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc

sernik kawowy z wiórkami kokosowymi

Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję.
Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg z ciasta tuż po upieczeniu jest dość delikatny i kruchy. Można zrezygnować z wystającego brzegu, wykładając ciasto grubszą warstwą jedynie do połowy wysokości formy, czyli na wysokość masy serowej.

Tarta śmietanowa z rabarbarem

Tarta śmietanowa z rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej śmietany wzbogacone o białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.
Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody.


Tarta śmietanowa z rabarbarem

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

NADZIENIE
120g kwaśnej śmietany 18%
50g białej czekolady
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
160g rabarbaru


Wykonanie:

CIASTO
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy)
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić

NADZIENIE
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy
- rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki
- na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki rabarbaru
- na rabarbar wylać masę śmietanową, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki rabarbaru, zanurzając ich część w nadzieniu (ja ułożyłam je pionowo - wąską częścią plasterka do góry, ale to kwestia gustu)
- tartę piec 25-30 minut do ścięcia się masy (można sprawdzić dotykając kawałków rabarbaru, czy masa obok nich jest już ścięta)
- gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce


Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem masy śmietanowej.

RabarbaloveRabarbalove

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.
Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

300g mąki pszennej
300g jogurtu greckiego
2 jajka
140g cukru
50g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250g rabarbaru

ciasto jogurtowe z rabarbarem

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło stopić i pozostawić do ostygnięcia
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według gustu)
- jajka wymieszać z cukrami (łyżką lub rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać
-wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia
- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście)
- ciasto piec w 170-180 stopniach do tzw. suchego patyczka 45-60 minut w zależności od piekarnika i użytej formy
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy

najlepsze ciasto jogurtowe z owocami

Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki).

RabarbaloveRabarbalove

Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)

Rabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem.
Z ciasta kruchego po rozwałkowaniu wyszedł mi placek o wymiarach 24x20cm, więc piekłam go w formie 24x24cm. Schłodzony krem rabarbarowy jest na tyle gęsty, że nie spływa z ciasta kruchego podczas rozsmarowywania i można skorzystać z nieco większej formy niż wielkość placka.

kruchy placek z kremem rabarbarowym

Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)

Składniki:

KREM RABARBAROWY (RABARBAROWY CURD)
300g czerwonych łodyg rabarbaru
10 łyżek cukru
4 żółtka
szczypta soli
1-2 łyżki soku z cytryny
40g zimnego masła
50ml wody

CIASTO KRUCHE
135g mąki pszennej
115g masła
50g cukru
szczypta soli

Rabarbar curd na cieście kruchym

Wykonanie:

KREM RABARBAROWY
- rabarbar oczyścić, nie obierać, pokroić na kawałki (1-2cm), przełożyć do rondla, zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a woda odparuje
- gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem
- żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła
-  do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest mało aromatyczny, dodać resztę musu, podgrzewać jeszcze chwilę ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta, wtedy zdjąć z ognia
- do ciepłego kremu dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać do jego rozpuszczenia się
- krem ostudzić i schłodzić w lodówce

Rabarbarowy curd na kruchym spodzie

CIASTO KRUCHE
- przesiać mąkę, dodać cukier, sól i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto można schłodzić
- jeśli mamy już gotowy curd, możemy od razu rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm
- placek przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem i piec w 175 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na wierzch krem rabarbarowy, rozsmarowując go na całej powierzchni, wyrównać i zapiekać kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze
- gotowe ciasto wyjąć, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce
- ciasto po schłodzeniu pokroić na prostokątne kawałki (u mnie 6cmx5cm), przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

Kruche ciasto z masą rabarbarową

Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka rabarbarowa i dodatek masy żółtkowej z cukrem łagodzi kwaskowatość rabarbaru.

RabarbaloveRabarbalove

Drożdżówki z rabarbarem

 Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi 5 dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.
Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście.

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
250g + 1 łyżeczka mąki pszennej
50g masła
50g + 1 łyżeczka cukru
15g drożdży świeżych
2 żółtka
125ml mleka

NADZIENIE
150g rabarbaru
2 łyżki cukru

KRUSZONKA
30g mąki pszennej
15g cukru pudru
15g masła

białko do posmarowania drożdżówek

drożdżówki z sezonowymi owocami

Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia
- żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto
- dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni
- ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)

NADZIENIE
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem

KRUSZONKA
- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce

FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK
- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)
- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście
- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką
- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach

drożdżówki rabarbarowe

 Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych owoców, np. truskawek.

RabarbaloveRabarbalove

Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym

Sezon na rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.
Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust.
Biszkopt został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm i w niej przygotowałam ciasto.

biszkopt z mascarpone i musem z rabarbaru i truskawek

Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym

Składniki:

BISZKOPT
2 jajka
2 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM MASCARPONE
250g mascarpone
150g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
300g czerwonych łodyg rabarbaru
100ml wody
50g cukru
1 opakowanie galaretki truskawkowej
250ml gorącej wody
około 10 dużych truskawek

PONCZ (KOMPOT) RABARBAROWY
1 łodyga rabarbaru
1-2 łyżki cukru
woda

torcik z kremem mascarpone i musem truskawkowo-rabarbarowym

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli
- do piany dodać cukier, nadal ubijając
- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników
- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (boków formy nie wykładamy papierem ani nie smarujemy), piec w 180 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka
- biszkopt studzić w wyłączonym piekarniku
- ostygnięty biszkopt wykroić nożem z tortownicy, zdjąć papier ze spodu

biszkopt z masą mascarpone i musem owocowym

PONCZ RABARBAROWY
- oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem, zalać taką ilością wody, by sięgała ponad kawałki, gotować na małym ogniu 5-10 minut pilnując, by rabarbar nie rozpadł się, a woda nie wyparowała
- ugotowany kompot odcedzić, pozostawić do ostygnięcia

KREM MASCARPONE
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zimne mascarpone i cukier, krótko miksować do połączenia się składników - powstały krem powinien być bardzo gęsty
- odłożyć 3 łyżki masy mascarpone
- biszkopt ponownie włożyć do tortownicy (tym razem możemy wyłożyć ją papierem), nasączyć ponczem według uznania (u mnie około 1/4 szklanki)
- na biszkopt wyłożyć masę mascarpone, wyrównać i schłodzić

truskawkowo-rabarbarowy torcik

MUS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić na drobną kostkę (można dodać rabarbar powstały z gotowania kompotu), zalać wodą, dosypać cukier i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu zgęstnienia musu i odparowania wody
- mus rabarbarowy pozostawić do ostygnięcia
- galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia
- do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie
- na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić ponownie do lodówki i schłodzić do zastygnięcia musu (1-2 godziny)
- przed podaniem wierzch udekorować połówkami truskawek

biszkopt z musem z rabarbaru i galaretki truskawkowej

Biszkopt ze swoją kolorystyką bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i ładnie udekorowany z powodzeniem może zostać podany jako torcik na specjalną okazję, zwłaszcza w sezonie letnim. Ze względu na obecność kremu, musu oraz świeżych owoców, ciasto należy przechowywać w lodówce. 

Rabarbalove

Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie.
Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje z dodatkami słodkimi, jak dżem czy miód, lub z masłem czy twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie traci wiele na swojej świeżości.
Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

chlebek z wiórkami kokosowymi

Chlebek kokosowy

Składniki:

230g mąki pszennej
10g drożdży świeżych
150ml mleka
1 łyżka i 0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
50g wiórków kokosowych
olej do wysmarowania formy

Pszenny chleb kokosowy

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, 1/3 mleka zagrzać, żeby było letnie, zalać nim drożdże, dodać 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać i pozostawić na 20-30 minut
- masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia
- mąkę przesiać i wymieszać z wiórkami kokosowymi, solą i cukrem
- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę letniego mleka, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto
- pod koniec wyrabiania dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni
-ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formę keksową wysmarować olejem, przełożyć do niej uformowane ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut
- piekarnik nagrzać do 180-190 stopni
- chlebek posmarować wodą, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, aż się zrumieni, a przy stukaniu w spód, będzie wydawał głuchy odgłos
- gorący chlebek wyjąć z formy, studzić na kratce, kroić dopiero po ostygnięciu

domowy chleb na drożdżach

Chlebek ma widoczne w przekroju wiórki kokosowe, które nadają mu bardzo przyjemnego aromatu, zwłaszcza podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe oprócz wiórków kokosowych, można wzbogacić o pokruszone płatki migdałowe, dając odpowiednio mniej wiórków lub mąki.

Sernik gotowany

Sernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.
Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy.
Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm na bazie twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej.

sernik gotowany na spodzie z biszkoptów

Sernik gotowany

Składniki:

SPÓD
120g biszkoptów
80g masła

MASA SEROWA
650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa z małej pomarańczy
1 łyżka cukru wanilinowego
0,25 szklanki mleka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)

POLEWA
50g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
5 łyżek śmietanki 30%

sernik gotowany bez budyniu

Wykonanie:

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce

MASA SEROWA
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę
- dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników
- dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać
 - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając

sernik z masą gotowaną

- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)
- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty
- gorącą gotową  masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia

POLEWA
- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać
- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce

sernik gotowany

Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść.
Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego.

Sernik latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato powstał z inspiracji mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą.
Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik kawowy bez pieczenia

Sernik latte macchiato bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)
40g masła
2 łyżeczki naparu z kawy

NAPAR KAWOWY
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki gorącej wody

MASA SEROWA
550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego
250g śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA
150g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Latte macchiato

Wykonanie:

NAPAR KAWOWY
- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić, można zrobić to dłonią lub łyżeczką zamoczoną w zimnej wodzie), schłodzić

MASA SEROWA
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostudzenia
- twaróg zmiksować z cukrem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać do twarogu, wymieszać łyżką do połączenia się składników
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy, dokładnie wymieszać, wlać ją do reszty masy, krótko zmiksować
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, krótko wymieszać/zmiksować, do drugiej wlać pozostały napar kawowy, również wymieszać do uzyskania jednolitej masy
- na spód z biszkoptów wyłożyć białą masę twarogową, wyrównać i schłodzić 20-30 minut w lodówce
- po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić

sernik z kawą bez pieczenia

BITA ŚMIETANA
- gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietankę, pod koniec dodając cukier puder
- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować
- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc

Latte macchiato bez pieczenia

Sernik latte macchiato bez pieczenia zaspokoi swoim smakiem i aromatem niejednego kawosza. Warstwa biszkoptów na spodzie ma nieco gorzki, kawowy smak, biała masa serowa jest lekko słodka z aromatem waniliowym, a warstwa ciemna - mocno kawowa. Całość uzupełnia delikatna bita śmietana. Sernik ma lekką, kremową konsystencję, dobrze się porcjuje, zachowując w przekroju warstwy charakterystyczne dla napoju latte macchiato.